WiHuRa Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Ciekawe czy ktoś to jeszcze czyta? Czyta Jak są nowe wpisy to się czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Jejski strasznie przepłaciłeś za te czujniki ja ostatnio kupowałem po 3,70.... krokiem milowym będzie jak zamiast dzwonka będzie wyprowadzenie sygnału na stycznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Kupiłem trzy czujniki, ale okazało się że jeden ma dokładność 0,5°C Dziwne, może najpierw było trzeba sprawę wyjaśnić.. Wyjaśnię jeszcze raz jedną różnicę - rozdzielczość a dokładność. Rozdzielczość w DS18B20 może być i 0,001°C - taką zmianę temperatury teoretycznie zauważa czujnik. Dokładność natomiast w zakresie -10 do +85°C wynosi +-0,5°C. Czyli jeśli wskazuje 20°C to rzeczywista temperatura zawiera się w przedziale 19,5 do 20,5 °C. krokiem milowym będzie jak zamiast dzwonka będzie wyprowadzenie sygnału na stycznik Chyba jednak to byłoby za proste. Jeszcze jakąś histerezę trzeba ustawić, lub jakiś regulator grupowy zaimplementować .... Będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Cześć Jejski strasznie przepłaciłeś za te czujniki ja ostatnio kupowałem po 3,70.... krokiem milowym będzie jak zamiast dzwonka będzie wyprowadzenie sygnału na stycznik Najprościej na port równoległy komputera - o ile taki port jeszcze w komputerach ludzie posiadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 No właśnie takiego portu w miarę nowych komp. nie uświadczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Ale za to Andrzej pokazywał mi przejściówkę na USB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Specjalnie dla vettisa fotki mojego brodzika we warzelni. Brodzik z odzysku. Do brodzika pospawałem ramę z profili stalowych 2x2cm. Nogi z tego samego profilu dodatkowo ze zastrzałami. Przyznam że sama rama z nogami była dość wiotka, ale po obróceniu brodzika, położeniu ramy i zapiankowaniu powstał monolit. Chciałem jeszcze pokryć pianką całe dno dla izolacji, ale zabrakło pianki i tak zostało Muszę do tego wrócić, bo często myję/odetykietowuję butelki w ciepłej wodzie z chłodzenia brzeczki, a w tym układzie bardzo szybko stygnie. Górna krawędź brodzika na wys. 45cm. Gdybym robił to ponownie to na jakieś 70cm. Jeszcze ważna rzecz. Jeśli planujesz wykorzystywanie ciepłej wody z chłodzenia to koniecznie musisz mieć dodatkowy odpływ. I jeszcze fotki. vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Dzięki za info! Również myślę zrobić wyżej, tak żeby nie trzeba było się garbić. Własnie zamówiłem brodzik z lekkimi otarciami, mi to nie będzie przeszkadzać, a cena idzie w dół... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Piwniczka dalej pusta więc do roboty! W sobotę po południu czyli 13.10.12 powstało 110 Polskie Ale ================================================================================ Wielkość warki: 47.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 84% Gęstość początkowa: 12.5 Goryczka: 23.3 IBU (Tinseth) Barwa: 8 SRM (Morey) Pilzneński Słód 7.000 kg Monachijski Słód 1.000 kg Karmelowy ciemny Strzegom Słód 100.000 g Waga słodów: 8.100 kg Iunga 11.1% 30.000 g Gotowanie 60.000 min Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Danstar - Nottingham Ale Gęstwa 67.000 C 15.000 min 69.000 C 60.000 min 76.000 C 20.000 min a, w niedzielę rano tj. 14.10.12 zatarłem 111 Stout - Dry Stout ================================================================================ Wielkość warki: 46.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 13.0 P Goryczka: 25.6 IBU (Tinseth) Barwa: 25 SRM (Morey) Pilzneński Słód 5.500 kg Monachijski Słód 2.000 kg Palony Żywiecki Słód 180.000 g Palony jęczmień Słód 210.000 g Karmelowy ciemny Strzegom Słód 150.000 g Waga słodów: 8.040 kg Sybilla 6.2% 60.000 g Gotowanie 60.000 min Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Gips piwowarski ok 5g. dodane pod koniec zacierania (bo zapomniałem) i 20g. do wody wysłodkowej. Safale S-04 Ale Uwodnione i zrobiony mały starter. 67.000 C 15.000 min 69.000 C 60.000 min 76.000 C 20.000 min Wnioski. W sobotę przypadkowo usmażyłem kabel z jednej sondy, przypałętał się za blisko palnika. Na przyszłość muszę pomyśleć o jakiś haczykach na ścianę do trzymania przewodów. Wydajność po raz kolejny po użyciu gipsu się poprawiła. Muszę pomyśleć o zakwaszaniu do pilsów. Zaplanować L4 pod warzenie, bo cholernie mało czasu Niestety jeszcze latają ostatnie cholerne owocówki Temp. wody w kranie za wysoka, strasznie wolno chłodzi się końcówka warki. Tak czy inaczej muszę przedłużyć chłodnicę, a rurka leży odłogiem już rok. Nareszcie sezon, hurrra! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Jejski o jakiej średnicy potrzebna jest rurka na te czujniki DS18B20 ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Ju mam wsyzstko ok 5mm Edytowane 15 Października 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Rurka Fi6 CU, ale uwaga miałem dwie z klimy i jedna miała grubszą ściankę. Nawet po delikatnym spiłowaniu czujnika nie wchodził do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Kolejna warka z niedzieli 21.10.12 112 Belgian Pale Ale Wielkość warki: 48.500 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 87% Gęstość początkowa: 13.0 Goryczka: 24.5 IBU Barwa: 10 SRM Pilzneński Słód 6.000 kg Monachijski Słód 2.000 kg Special B Malt Słód 300.000 g Caraamber® Słód 190.000 g Waga słodów: 8.490 kg Iunga 11.1%% 35.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Cascade 7.0%% 25.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka Wyeast 3789-PC Trap Blend Ale Płynne Aktywacja i starter 2l 63.000 C 30.000 min 72.000 C 30.000 min 76.000 C 15.000 min Jeśli chodzi o chmiel to warka nie stylowa, ale to na rozruch drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Warka z dnia 27.10.12 113 Jankes - American Pale Ale Wielkość warki: 45.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 12.8 Goryczka: 24.4 IBU Barwa: 14 SRM Pilzneński Słód 7.500 kg Tak Karmelowy ciemny Strzegom Słód 300.000 g Waga słodów: 7.800 kg Cascade 6.0%30.000 g 5.000 min Szyszka 1.9 Centennial 10.5% 30.000 g 60.000 min Szyszka 16.3 Cascade 6.0% 40.000 g 15.000 min Szyszka 6.2 Danstar - Nottingham Ale Gęstwa 64 C 30.000 min 72 C 30.000 min 76 C 15.000 min Osiem pełnych fermentorów i dalej niema nic w piwnicy. Straszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć Nie w temacie całości, ale może Andrzej mi wybaczy. Jacku czy Ty jesteś już stałym klientem Lidla? Bo coś Cię tu nie widać ostatnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć To chyba w waszych Lidlach na Śląsku jest jakiś inny Argus Maestic, bo ten z Platana który jest u nas na Mazowszu jest zwyczajnie podły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Nie w temacie całości, ale może Andrzej mi wybaczy. Jacku czy Ty jesteś już stałym klientem Lidla? Bo coś Cię tu nie widać ostatnio. No niestety jeszcze nie mam warunków do warzenia To chyba w waszych Lidlach na Śląsku jest jakiś inny Argus Maestic, bo ten z Platana który jest u nas na Mazowszu jest zwyczajnie podły. No nie wiem co tam trafia w okolice Stolycy. To co u nas jest całkiem pijalne. Albo ja stałem się tak mało wybredny co mógł by tłumaczyć wymuszony przez remont kontakt z "tyskiem klasycznem". W każdym razie na pewno nie jest to (Maestic) piwo podłe. Ale nie rozwijajmy tu tego tematu. Edytowane 29 Października 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Jacku masz 100% racji. To piwo jest (jeśli niema się domowego) dobre, albo jak kto woli spokojnie da się wypić. Cena do jakości rewela i co ważne tylko 5%. 01.11.12 zakegowałem po jednym kegu z warki 110 i 111. Reszta warki 110 ze 165g cukru 58 butelek, a warka 111 ze 150g cukru znalazła się w 57 butelkach. Dzisiaj warzę z małą modyfikacją w moim browarze. Dotychczas chmieliłem zawsze z użyciem aby jednej porcji szyszki która umożliwiała filtrację na rurce CU, czy li tak jak lubię. Odkręcasz zawór i już (żadnych łirpulów i dekantacji). Kupiłem dwa czyściki do garów KO i tak na szybko przymocowałem drutem do rurki. Test dzisiaj, ale już kiedyś myślałem o robieniu złoża dla mega pszenicznych zacierów. Zobaczymy czy się sprawdzi. I jeszcze Fotki. Edit. Literówki. Edytowane 3 Listopada 2012 przez Jejski Krisw, Pieron i rex5555 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Czekam na raport końcowy. Pomysł dobry i mam nadzieję, że się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Mówisz i masz Janku Jak dla mnie rewelacja! Przed chwileczką skończyłem filtrację. Po pierwszej warce nie pozostaje mi nic innego jak włączyć nowy patent do zestawu sprzętowego. Filtracja trwała przynajmniej o 1/3 krócej niż na złożu z szyszek i tak samo efektywnie, czyli w osadach zostało max 200ml brzeczki. Przy filtracji tylko na granulacie zapychał się kompletnie. Jutro się okaże jak się czyści czyści , a gdyby nawet nie szło to 4zł jestem wstanie poświęcić za pewną dozę luksusu. Jutro relacja z warzenia, a teraz fotki z wnętrza kega po spuszczeniu do fermentorów. Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Czyszczenie z granulatu może nie będzie upierdliwe, szybko się wypłucze, patent jest niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Wczoraj uwarzyłem 114 BPA - Belgian Pale Ale ================================================================================ Wielkość warki: 48.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 13.0 P Goryczka: 23.0 IBU (Tinseth) Barwa: 7 SRM (Morey) Pilzneński 6.000 kg Monachijski 2.000 kg Abbey 40-50 250.000 g Biscuit 250.000 g Caramunich® TYPE II 100.000 g Waga słodów: 8.600 kg Hallertauer tradition 5.5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat Perle 6.5%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Wyeast - Belgian Ardennes Ale Płynne 125.000 mL 2l starter 64.000 C 40.000 min 72.000 C 30.000 min 77.000 C 20.000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 No to patent chyba się sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Ten jasnobrązowy osad to jest po granulacie chmielowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się