Jejski Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Niby stout #63 odfernentował w cieplejszych warunkach do 4°Blg i trafił na krótką cichą w temp 10°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) # 62 gryczane trafiło wczoraj do 53 butelek z 0,95l rezerwy i 45g. cukru. Z fermentora wydobywał się zapach kaszy gryczanej , a w smaku jest bardzo wytrawne. Edytowane 13 Listopada 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Wczoraj było kolejne butelkowanie, tym razem warki #63 stout? Po dwu dniowej cichej znalazło się w 55 butelkach 0,5l z dodatkiem 1,4l. rezerwy i 40g. cukru. Po raz kolejny stosuję kalkulator Jacka do obliczania ilości rezerwy do refermentacji i muszę powiedzieć, że spisuje się świetnie! Nie znam innego oprogramowania które po podaniu ilości dostępnej rezerwy podaje jeszcze resztę potrzebnego cukru. Jeszcze raz dzięki Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Warka z dnia 07.11.10 64 Pale Ale po tygodniu cichej w temp. ok. 8°C zeszła do 3°Blg . Wysłałem pierwszą porcję do 45 butelek i jednej 0,33 ze 120g. cukru. Druga część 16l. musi niestety poczekać na dostawę kapsli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Warka z dnia 07.11.1064 Pale Ale po tygodniu cichej w temp. ok. 8°C zeszła do 3°Blg . Wysłałem pierwszą porcję do 45 butelek i jednej 0,33 ze 120g. cukru. Druga część 16l. musi niestety poczekać na dostawę kapsli Podskocz jutro do mnie to Ci pożyczę. Będę po południu bo teraz siedzę w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Też mogę pomóc. Masz blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jakie miesiace w ciagu roku są najlepsze żeby warzyć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 To zależy jakie piwo i jakie masz warunki do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 To zależy jakie piwo i jakie masz warunki do fermentacji. Powiedzmy piwo górnej fermentacji bo takie na początek mnie interesuje. Gdzieś czytałem że latem przeszkadzają pyłki dzikie drożdże ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keneth Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam pisze pierwszy raz mam dwa pytania.Co to jest dekantacja i drugie wytłumaczy mi ktoś jak kożystać z tego kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 1. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dekantacja 2. Na stronie Preferences musisz ustawić polskie jednostki: Plato, °C, litry. Wtedy na powyższej stronie wpisujesz: Ale, 12, 20, 100% i masz w dole wartość ile litrów startera potrzeba do 20 litrów piwa górnej fermentacji 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keneth Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Keneth, skup się: Liters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Druga część warki 64 Pale Ale po prawie miesiącu cichej, a w zasadzie lagerowania bo temp. przy końcu była w okolicach 0°C trafiła do 33 butelek z 90g. cukru. Jacek, Wena, dzięki za wsparcie, ale gdybym nawet pożyczył kapsle to i tak nie miałem czasu butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Podsumuję tydzień (ostatni w tym roku) w browarze. Nic konkretnie związanego z warzeniem, rozlewem itp. się nie wydarzyło, ale: - Umyłem/odetykietowałem sto butelek i to była czysta przyjemność w porównaniu do następnej czynności. - Dostałem sześć fermentorów, a właściwie pojemników po śledziach i niestety tylko 3 dekle Mycie na raz tylu pojemników to koszmar. Tłusto-śmierdzące, rybne zapaszki śnią mi się po nocach. Ostatecznie wyszorowane detergentem i zalane roztworem podchlorynu na dwa dni straciły "zapaszek" i lśnią jak nowe - Najprzyjemniejszą wiadomością jest wzbogacenie browaru o mieszadło magnetyczne. Zrobiłem je na silniku wentylatora z sauny z płynną regulacją obrotów i to na napięcie sieciowe. Pozostaje zakup mieszadełka około 5mm. średnicy. Większe czyli 12mm. wypada z orbity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 JEJSKI zajmnij sie warzeniem piwa. Ostanie, które miałem od Ciebie były b. dobre. Statystyki zostaw naukowcom. No to się zająłem i powstała warka: 65 Trzy Korony Recipe Gravity: 1.057 OG Recipe Bitterness: 22 IBU Recipe Color: 4° SRM Estimated FG: 1.014 Alcohol by Volume: 5.5% Alcohol by Weight: 4.3% CaraMunich II 0.15 kg, Grain, Mashed Pilzeński 7.60 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lublin (Poland) 30.00 g, Pellet, 15 minutes Marynka (Poland) 35.00 g, Whole, 60 minutes Saflager W-34/70 1.00 unit, Other, Starter z połowy paczki Zasyp do wody 54' 52' 15min. dolanie wrzątku 63' 30min podgrzanie do 72' 30min. podgrzanie do 77' 15min. i filtracja Ostatecznie wyszło 42l. 14blg co daje 76% wydajności Fałszywe dno po małej przeróbce rurki sprawuje się super! Do przyszłej warki przy końcu gotowania dodam wrzątku by zwiększyć objętość warki do 46-48l. Po schłodzeniu się zmniejsza i troszkę odparowuje. Warze w jeszcze nie wyremontowanej zimowej warzelni,ale z prowizorycznym wyciągiem pary. Zero pary we warzelni - bezcenne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 No wreszcie. Wystarczy delikatnie zwrócić uwagę. Powodzenia w 2011 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Dzięki. Tobie też życzę Tak mnie zmotywowałeś że w niedzielę też coś uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Cześć Tak mnie zmotywowałeś że w niedzielę też coś uwarzę. W niedziele ;-) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jak jest sezon urodzinowo-imprezowy to czasu na warzenie zawsze brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Każdy dzień bez warzenia to stracony dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 A ja się cieszę, że mi piwo fermentuje, bo zupełnie nie mam czasu ostatnio. Przypuszczam, że jak bym codziennie warzył to pewnie by się znudziło, a tak znajdę odpowiednią chwilę i cieszę się że warze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Z mojej perspektywy patrząc to pusty fermentor to zły fermentor, dlatego jutro robię dwa w jednym Stout/Schwarzbier. Janek ma rację, dla mnie rozwiązanie w temacie braku czasu to chyba tylko renta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie bardzo. Ludzie na rencie czy emeryturze to dopiero nie mają czasu (nie wiem z czego to wynika, może dlatego że już bliżej końca ich dni a wtedy muszą wszystko nadrobić). Dlatego różnie to bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Obiecana niedzielna podwójna warka. 66 Sweet Stout/Schwarzbier British black patent 0.20 kg, Grain, Mashed CaraMunich II 0.25 kg, Grain, Mashed Caraaroma 0.20 kg, Grain, Other Pilzeński 6.00 kg, Grain, Mashed Wiedeński 1.50 kg, Grain, Mashed Żywiecki palony 0.30 kg, Grain, Mashed Marynka 35.00 g, Pellet, 65 minutes Perle 30.00 g, Pellet, 20 minutes Danstar Windsor 0.50 unit, Other, starter Saflager W-34/70 0.50 unit, Other, starter 64' 30min. 72' 30min. 77' 15min. i filtracja Po gotowaniu odebrane 2l. i przegotowane ze 180g. laktozy (resztka). Dodane do fermentora ze starterem Danstar Windsor. Druga połowa będzie jutro zadana starterem Saflager W-34/70 w temp. ok. 15'C Ostatecznie wyszło jakieś 45l. 13,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się