JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 @jkocurekSzkoda że o tym młócie wcześniej nie napisałeś. Już nic w takim wypadku nie będę z tego robić oprócz paszy dla siebie A co by to dało jak bym napisał? Nie spróbował byś? Jestem pewien że ocet. Żadnych plam, kożuchów itp. , a w smaku ocet piwny. Dzięki za kondolencje. Czyli fermentujesz w otwartej kadzi? Pewno za długo stało na burzliwej tylko w taki sposób mogło dostać się do środka powietrze. Gdyby nawet gęstwa zawierała bakterie kw. octowego to te i tak nie zepsuły by piwa przy braku tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To jest własnie to : plastikowe wiaderka, jakieś przykrywki i jeszcze cicha pewnie z 2-3 tygodnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zawsze burzliwą robię we wiadrze z rozszczelnioną pokrywką, a cichą też we wiadrze, ale z zatkaną pokrywą. Nie stosuję rurek fermentacyjnych. To piwo po tygodniu miało 8°Blg w 19°C i już było kwaskowate , po następnych dwóch, czyli dzisiaj totalny kwas. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zawsze burzliwą robię we wiadrze z rozszczelnioną pokrywką, a cichą też we wiadrze, ale z zatkaną pokrywą. Nie stosuję rurek fermentacyjnych. To piwo po tygodniu miało 8°Blg w 19°C i już było kwaskowate , po następnych dwóch, czyli dzisiaj totalny kwas. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. hmmm. Z tego wynika, że to jednak nie acetobakteria tylko raczej jakiś lactobacillus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cześć Jejski, kup cylinder mierniczy 100 ml z plastiku do pomiarów blg, nie kupuj ze szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cześć Jejski, kup cylinder mierniczy 100 ml z plastiku do pomiarów blg, nie kupuj ze szkła. "Plastic is fantastic", ale przez szkło przynajmniej można skale odczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 "Plastic is fantastic", ale przez szkło przynajmniej można skale odczytać Przez plastik też, używam od 4 lat tego samego cylindra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Miałem taki z BA i oczywiście po czasie było pęknięcie na dole. Plastikowy ma jeszcze dwie wady. Nie można nalewać gorącej brzeczki (bo się wygina) i ma za dużą pojemność. Do szklanego nalewasz i szybko studzisz pod bieżącą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Cześć. Jejski wszystko co napisałeś się nie zgadza - przynajmniej jeśli chodzi o mój cylinder miarowy. Kupiłem go w sklepie chemicznym, nic nie pęka, nic się nie wygina. Pojemność 100 ml jest w sam raz dla mojego cukromierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Gratuluję pierwszego kwasa. Jak na 4 warkę to bardzo dobry wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No to pech. Szkoda. Ale co tam jutro też jest dzień. Ja zawsze fermentowałem na burzliwej i cichej w fermentatorach z rurką fermentacyjną. W tym roku dolniaki fermentowałem na burzliwej tylko pod pokrywką. Ale inne temp. więc mi sie udało. Cichą i tak zawsze robię z rurką fermentacyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Wszystkie te nieszczęścia oddzielam grubą krechą ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I oby tak dalej! Pozazdrościć optymizmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Warka z dnia 07.04.10 ALE #46 Recipe ALE #46 Style Polskie Ale Batch 25.00 L Recipe Gravity 1.054 OG Estimated FG 1.013 FG Recipe Bitterness 27 IBU Alcohol by Volume 5.2% Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 4.1% Quantity Grain Type Use 4.00 kg German pilsener Grain Mashed 0.25 kg German pszeniczny Grain Mashed 0.25 kg German wiedeński Grain Mashed 0.50 kg Płatki jęczmienne Adjunct Mashed Quantity Hop Type Time 10.00 g Hersbrucker Pellet 5 minutes 10.00 g Marynka Pellet 15 minutes 25.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 0.50 unit S-04 Other starter Recipe Notes Batch Notes Słody wsypane do 18l. wody 53C podgrzane do 64C i przerwa 30min. Następna przerwa 72C 30min. poczym 76C i wysładzanie. Otrzymałem 23l. 14 blg + 1.5l rezerwy. Rozcieńczyłem 2l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Recipe #47 Style Sweet Stout Brewer Batch 26.00 L Recipe Gravity 1.053 OG Estimated FG 1.013 FG Recipe Bitterness 31 IBU Alcohol by Volume 5.1% Recipe Color 33° SRM Alcohol by Weight 4.0% 0.28 kg Barwiący BA Grain Mashed 0.14 kg Caraaroma Grain Mashed 0.50 kg German pszeniczny Grain Mashed 1.10 kg German wiedeński Grain Mashed 0.25 kg Jęczmień palony Grain Mashed 0.16 kg Karmel Strzegom jasny Grain Mashed 0.50 kg Płatki jęczmienne Adjunct Other 2.30 kg pilzeński Grain Mashed Quantity Hop Type Time 30.00 g Marynka Pellet 60 minutes 30.00 g Saaz/Żatecki Pellet 15 minutes 0.50 unit S-04 Yeast starter 0.60 unit Laktoza Other Na ostatnie 5min. gotowania po wyjęciu chmielu. Batch Notes Lekka modyfikacja warki#39 Słody wsypane do 18l. wody 65C, podgrzane do 70C. Gar okryty moją starą niezawodną kufajką i przerwa 1h. I tu pomyłka w druku! Po 45min. okazało się że nie dodałem płatków jęczmiennych. Wsypałem i przedłużyłem przerwę o 15min. Wszystko się ładnie scukrzyło po 15min. Wysłodziłem 31l. Za chwilę będę chłodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka z dnia 10.04.10 Cascadowe Ale #48 Style American Pale Ale Batch 25.00 L Recipe Gravity 1.048 OG Estimated FG 1.012 FG Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 4.7% Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 3.7% 0.25 kg CaraPils Grain Mashed 4.25 kg German pilzeński Grain Mashed Quantity Hop Type Time 10.00 g Cascade Pellet 5 minutes 20.00 g Cascade Pellet 15 minutes 15.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit S-04 Other Piana z warki 47 Recipe Notes Batch Notes Pomysł Barona nieco zmieniony z braku szczegółów przepisu i kapki mojej inwencji. Słody wsypane do 18l. wody 50C podgrzane do 63C i przerwa 15min. Następna przerwa 72C 45min. po czym 76C i wysładzanie. Wyszło około 25l. °Blg nie zmierzyłem. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Warka z dnia 10.04.10 Cascadowe Ale #48 Style American Pale Ale Batch 25.00 L Recipe Gravity 1.048 OG Estimated FG 1.012 FG Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 4.7% Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 3.7% 0.25 kg CaraPils Grain Mashed 4.25 kg German pilzeński Grain Mashed Quantity Hop Type Time 10.00 g Cascade Pellet 5 minutes 20.00 g Cascade Pellet 15 minutes 15.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit S-04 Other Piana z warki 47 Recipe Notes Batch Notes Pomysł Barona nieco zmieniony z braku szczegółów przepisu i kapki mojej inwencji. Słody wsypane do 18l. wody 50C podgrzane do 63C i przerwa 15min. Następna przerwa 72C 45min. po czym 76C i wysładzanie. Wyszło około 25l. °Blg nie zmierzyłem. Będzie pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka z dnia 15.04.10 Słodka pszenica #49 Recipe Słodka pszenica 49 Style Weizen/Weissbier Batch 27.00 L Recipe Gravity 1.047 OG Estimated FG 1.012 FG Recipe Bitterness 18 IBU Alcohol by Volume 4.5% Recipe Color 4° SRM Alcohol by Weight 3.6% Ingredients Quantity Grain Type Use 0.15 kg Carawheat Grain Mashed 2.00 kg German pilzeński Grain Mashed 2.50 kg German pszeniczny Grain Mashed Quantity Hop Type Time 20.00 g Marynka Pellet 60 minutes Quantity Misc Notes 1.00 unit WB-06 Other Piwo zacierane na jak najbardziej słodko, może tak bardzo nie odfermentuje na tych drożdżach. 44C - 10' 52C - 10' 63C - 10' 72C - 50' 76C mash out Wyszło ok. 27l 12°Blg . Moja marynka ma chyba z 11 alfa bo ciut za dużo goryczki w brzeczce. Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzelczyk76 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 [...]Wyszło ok. 27l 12°Blg . Moja marynka ma chyba z 11 alfa bo ciut za dużo goryczki w brzeczce. Zbieraj chmieliny, osady pojawiające się na pianie, aż przestaną się pojawiać - to może trwać kilka dni. Zrób to zanim na wierzu wywalą się leniuchować drożdże. To pomoże, po fermentacji goryczka będzie mniejsza. Ostatnio to przerabiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Dzięki Marcin za radę Trzy piwa przelane na cichą: Polskie Ale #46 odfermentowało najsłabiej do 5°Blg. Powodem chyba były stare drożdze bo sporo po otwarciu saszetki przeleżały w lodówce. Sweet Stout #47 Sweet Stout odfermentował do 6°Blg czyli relatywnie do 4-4,5°Blg i zapowiada się bardzo dobrze, ale chyba nie tak super jak warka #39. Cascadowe Ale #48 odfermentowało do 3,5°Blg i jak pisał Makaron Będzie pan zadowolony po skosztowaniu próbki jestem pod wrażeniem smaku i aromatu chmielu cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Troszkę pracy w browarze dzisiaj było Zabutelkowałem 149szt. 0,5l : 1. Warka Słodka pszenica #49 poszła po odfermentowaniu do 2°Blg z dodatkiem 220g cukru do 50 butelek. 2. Warka ALE #46 po odfernentowaniu do 4°Blg ,czyli zeszło 1°Blg na cichej, z dodatkiem 200g cukru do 50 butelek. 3. Warka #47 Sweet Stout poszło do 49 butelek z dodatkiem 180g. cukru. Odfermentowało do niecałych 6°Blg Dzięki jeszcze raz Panie Jacku za kalkulator, który przydaje się nie tylko do obliczania ilości potrzebnej rezerwy, ale i do po prostu obliczenia potrzebnej ilości cukru do refermrntacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dwa dni temu zabutelkowałem Cascadowe Ale #48 do 50 butelek z dodatkiem 190g. cukru. W smaku zapowiada się bardzo ciekawie, dużo nutek cytrusowo nieco kwiatowych, a kolor słomkowo-złoty przy czym bardzo klarowne. Odfermentowało do 2,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Pszenica #50 ------------ Brewer: Style: Weizen/Weissbier Batch: 27.00 LAll Grain Recipe Gravity: 1.052 OG Recipe Bitterness: 12 IBU Recipe Color: 5° SRM Estimated FG: 1.013 Alcohol by Volume: 5.0% Alcohol by Weight: 3.9% Carawheat 0.20 kg, Grain, Mashed German pilsener 2.73 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 2.20 kg, Grain, Mashed Cascade 22.00 g, Pellet, 60 minutes Weizen yeast WB-06 1.00 unit, Other, starter 1/3 paczki Prawie że powtórka warki #49 z tym że mały jubileusz bo to warka nr50 Zacieranie: 15' 44°C po czym przerwy w locie, czyli podgrzanie w ciągu 20min. do 72°C i przerwa 60' 15' 76°C i wysładzanie Wyszło niecałe 25l. 13°Blg Doleję jeszcze 2l przegotowanej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Grodzisz # 51 Batch: 27.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.037 OG Recipe Bitterness: 18 IBU Recipe Color: 2° SRM Estimated FG: 1.009 Alcohol by Volume: 3.6% Alcohol by Weight: 2.8% German pilzeński 2.20 kg, Grain, Mashed Pilzeński wędzony własny 0.45 kg, Grain, Other Pszeniczny wędzony własny 1.10 kg, Grain, Mashed Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 75 minutes Saaz/Żatecki 15.00 g, Pellet, 30 minutes S-33 0.33 unit, Other, Starter z 1/3 saszetki Zacieranie po części zaczerpnięte z zestawu BA z własną modyfikacją 20' 38°C 15' 50°C 30' 70°C 15' 76°C Tego gatunku nie bardzo lubię, ale robię go z dwóch powodów. Po pierwsze mam dług wobec kumpla który uwielbia grodzisza i może wyślę na konkurs. Dwie warki jednego dnia dawno nie robiłem i muszę powiedzieć że mi się nie chce już nic dzisiaj Wyszło chyba 28l. plus 2l. rezerwy 8,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Urodzinowy szybki Lopez #52 Batch: 27.00 LAll Grain Recipe Gravity: 1.047 OG Recipe Bitterness: 19 IBU Recipe Color: 7° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.6% Alcohol by Weight: 3.6% Carared 0.25 kg, Grain, Mashed CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed Caraaroma 0.10 kg, Grain, Other German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.25 kg, Adjunct, Mashed Marynka 15.00 g, Pellet, 60 minutes Saaz/Żatecki 25.00 g, Pellet, 15 minutes Saaz/Żatecki 15.00 g, Pellet, 5 minutes US-04 0.33 unit, Other, Starter 1/3 paczki Z tego powodu że trzy razy wyciągałem kosiarkę do trawy i trzy razy zaczynał padać deszcz w akcie desperacji postanowiłem uwarzyć coś na szybko i stworzyłem bezstylowe ALE. Jak zwykle zapomniałem dodać na początku płatki i trafiły do gara po pół godzinie , ale i tak się ładnie scukrzyło. Zacieranie 70-68' 1godz. 76' 10min. Właśnie gotuję, ładny bursztynowy kolor Edytowane 3 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Wyszło około 26l 11,5°Blg . Zadane starterem wczoraj o 22.30 , a dzisiaj brak piany. Przy zaciąganiu z gara zakrztusiłem się i trochę parsknąłem do fermentora. Ciekawe czy będzie kwas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się