Jejski Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Warka #25 "Czerwono-Czarni" odfermentowała do 3°Blg, to bardzo ładnie zwłaszcza że z 14,5°Blg , a przed nią jeszcze tydzień może więcej cichej. Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" ostro ruszyła fermentacja. Ładna duża piana po jak sądzę porządnym napowietrzeniu i solidnym starterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Warka #25 "Czerwono-Czarni" odfermentowała do 3°Blg na cichej, czyli w zasadzie nic się nie zmieniło od przelania na cichą. W smaku na pierwszy ogień płytkie smakowo, ale po chwili karmelowo palone nuty z dość dużą wytrawnością i chmielenie myślę na dość przyzwoitym poziomie, jak na próbę na zielonym piwie. Zobaczymy co dalej będzie podczas refermentacji w butelkach z 200g, glukozy. Wyszło 50 butelek piweczka. czekam na efekty. Bardziej dziwi mnie warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe", które fermentuje burzliwie 12 dzień. W dalszym ciągu piana i ostry zapach 2tlenku-węgla. Piwa o 1,5 °Blg wyższym fermentowały szybciej niż to w tej samej temp. Czas pokaże co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Jejski.Dzisiaj otwarłem twoją warkę nr 22.Jest delikatna ale trochę przechmielona aromatycznym,nagazowanie po dwóch miesiącach w miarę dobre.Następną otworze za dwa miesiące.Pyrsk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 W niedzielę popełniłem warkę: Marcowy Kot #27 --------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oktoberfest/Marzen Batch: 26.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.052 OG Recipe Bitterness: 26 IBU Recipe Color: 8° SRM Estimated FG: 1.013 Alcohol by Volume: 5.0% Alcohol by Weight: 3.9% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed CaraPils 0.40 kg, Grain, Mashed Flaked oats 0.40 kg, Adjunct, Mashed German pilsener 3.50 kg, Grain, Mashed German vienna 0.40 kg, Grain, Mashed melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Mashed Lubelski gr. typ 45 50.00 g, Pellet, 60 minutes Lubelski gr. typ 45 20.00 g, Pellet, 15 minutes Irish Moss 1.00 unit, Fining, Łyżeczka Saflager W 34/70 1.00 unit, Yeast, Gęstwa Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa w 10°C : 01.03.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Batch Notes: Zacieranie: Całość zasypu 15' - 53°C 20' - 64°C 40' - 72°C 76°C zapomniałem zrobić Gotowanie 60min 60' Lubelski 50g 15' Lubelski 20g i mech Pierwszy raz przy pomocy QBrew Podziękowania dla Kopyra i Makarona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Jesteś pewien, że ten granulat lubelskiego to typ 45? W sprzedaży dostępne są raczej 90tki. Dlaczego chciałeś robić przerwę w 76°C ? PS Chyba też uwarzę sobie jakieś marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Cztero czy pięcio kg. opakowanie z malutką naklejką "aromat L typ45" raczej nie jest dostępny w detalu . Dostałem od kolegi. Co do temp 76°C, to chodziło mi o mash out, ale i tak filtracja była ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Dzięki, teraz już wszystko rozumiem PS Jak wreszcie uwarzę Marcowe to może się kiedyś wymienimy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Jak wreszcie uwarzę Marcowe to może się kiedyś wymienimy? Jeśli się nie boisz napić tego co warzę, to bardzo chętnie. Ja dopiero jestem w piwowarskim przedszkolu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Jeśli się nie boisz napić tego co warzę... ...do odważnych świat należy Ja dopiero jestem w piwowarskim przedszkolu nie przesadzaj z tą skromnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Warka #18 Dziwne IPA W niedzielę zrobiłem taką warkę Pale Ale 2,6 Kg Pilzeński 1,4 Kg Caramunch typ1 180g Caraaroma 50g Płatki jęczmienne błyskawiczne 400g Marynka szyszka 45g Lubelski szyszka 20g Safale US-05 pół saszetki Zacieranie godzina w temp 67st.C . Gotowanie godzina z marynką od początku, a na ostatnie 5min. lubelski. Chłodzenie po raz pierwszy wężownicą w ciągu 20 min. Starter zrobiony z brzeczki przedniej przegotowanej i ostudzonej w małym garnku. Wyszło 24l. 12,5°Blg . Wydajność na poziomie 70% . Po12 godz. biała piana we fermentatorze. Mam jeszcze pytanie, jak wyławiacie, przecedzacie szyszki gotowane bezpośrednio, czyli bez żadnych siatek itp. ? No faktycznie dziwne. Po pierwszym łyku nie wiedziałem co piję, po drugim myślałem, że to pszeniczne. Takie nieudane pszeniczne bo ubogie we właściwe smaki. Ale jak otwarłem #19 to było w moim guście. Napiszę ,że dobre, żeby Cię zmobilizować, ale faktycznie było bardzo dobre. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Wareczka #23 "Red Fred" fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Niedoszła warka 28 Wczoraj miałem zamiar popełnić warkę: Stout owsiano-mleczny #28 ------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oatmeal Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.063 OG Recipe Bitterness: 36 IBU Recipe Color: 33° SRM Estimated FG: 1.016 Alcohol by Volume: 6.1% Alcohol by Weight: 4.8% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter Notes ----- Recipe Notes: Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: - Refermentacja: 200g. glukozy Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 67C - 60' wsypanie słodów ciemnych 72C - 10' 76C mash out Gotowanie: 75' 75' - Lubelski gr. typ 45 60g. 20' - Lubelski gr. typ 45 30g. 15' - Laktoza 600g. Niestety w 15min. zacierania, podczas próby weryfikacji temp. na termometrze potrzaskałem termometr rtęciowy, topiąc prawie całą zawartość rtęci w zacierze Czałośc poszła do kanalizacji . Dzisiaj bladym świtem powtarzam warkę niestety bez udziału Carafa typII którego już niemam. Przepis na dzisiejszą poranną warkę: Stout owsiano-mleczny #28 ------------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Oatmeal Stout Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.063 OG Recipe Bitterness: 36 IBU Recipe Color: 32° SRM Estimated FG: 1.016 Alcohol by Volume: 6.1% Alcohol by Weight: 4.8% Ingredients ----------- CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter Notes ----- Recipe Notes: Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: - Refermentacja: 200g. glukozy Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 67C - 60' wsypanie słodów ciemnych 72C - 10' 76C mash out Gotowanie: 75' 75' - Lubelski gr. typ 45 60g. 20' - Lubelski gr. typ 45 30g. 15' - Laktoza 600g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Współczuję, ja bym się załamała ...a 13-tego piątek to dopiero dzisiaj PS Widzę, że dokumentujesz warzenie zdjęciami, może wrzuciłbyś kilka fotek do naszej galerii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Niedoszła warka 28 Wczoraj miałem zamiar popełnić warkę: Stout owsiano-mleczny #28 ------------------------- Niestety w 15min. zacierania, podczas próby weryfikacji temp. na termometrze potrzaskałem termometr rtęciowy, topiąc prawie całą zawartość rtęci w zacierze Czałośc poszła do kanalizacji Wyrazy głymbokigo współczucia Ja też czasem używam rtęciowego, ale po Twoim poście chyba go odstawię na bok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Cześć Z tego wynika że alkoholowy byłby bezpieczniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Cześć Z tego wynika że alkoholowy byłby bezpieczniejszy Ja bym tam takiego piwa z tym alkoholem z termometru nie pił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 cześć Ja bym tam takiego piwa z tym alkoholem z termometru nie pił. Etam ;-) alkohol odparuje w trakcie chmielenia gorzej z barwnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 No kochani jednak elektronika to potęga. Też się psuje, ale jak wpadnie do piwa to jeszcze można wypić. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 No kochani jednak elektronika to potęga. Też się psuje, ale jak wpadnie do piwa to jeszcze można wypić. JK No tak... tylko, że jak się elektroniczny zepsuje tak że pokazuje np 10°C więcej niż jest w rzeczywistości, to teoretycznie możesz tego nawet nie zauważyć. Dlatego też... trzeba mieć oba: i elektroniczny i analogowy. Mierzyć elektronicznym. Od czasu do czasu potwierdzić analogowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Może masz i rację, ale jak patrzysz na gar to nie zauważysz 62°C lub 72°C. Różnica jest duża. Oczywiście, żę to trochę trwa i można przewalić piwo. I mam pytanie czy w czasie warzenia stosujesz 2 termometry? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Widzę, że dokumentujesz warzenie zdjęciami, może wrzuciłbyś kilka fotek do naszej galerii? Właśnie zaczynam tworzyć moją galerię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 ja to bym ten garnek naprawde bardzo pozadnie umyl... rtec to wysoko szkodliwe cholerstwo... w temperature pokojowej i cisnieniu ktore panuje na wolnej przestrzeni bardzo szybko i mocno paruje, a opary sa bardzo szkodliwe. Co do tego czy mozna pic piwo po stluczonym termometrze alkoholowym : ja powiem tak - wolalbym nie ryzykowac polkniecia kawalka szkla ( i tak sie zapewne przefiltruje i zostanie z mlotem ale chyba wolalbym nie ryzykowac ) tak czy siak : wspolczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" jest w 47 butelkach ze 190g. glukozy. Marcowy Kot #27 przelany na cichą. Odfermentował do 3°Blg i chyba zapowiada się na niezłe piwo. Stout owsiano-mleczny #28 po 14 godz. od zadania startera ładnie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" jest w 47 butelkach ze 190g. glukozy. Oj, chyba przegazowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wareczka #23 "Red Fred" fotki Wygląda wysmienicie. Smakowo też chyba poezja. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się