Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #25 "Czerwono-Czarni" odfermentowała do 3°Blg, to bardzo ładnie zwłaszcza że z 14,5°Blg , a przed nią jeszcze tydzień może więcej cichej.

Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" ostro ruszyła fermentacja. Ładna duża piana po jak sądzę porządnym napowietrzeniu i solidnym starterze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #25 "Czerwono-Czarni" odfermentowała do 3°Blg na cichej, czyli w zasadzie nic się nie zmieniło od przelania na cichą. W smaku na pierwszy ogień płytkie smakowo, ale po chwili karmelowo palone nuty z dość dużą wytrawnością i chmielenie myślę na dość przyzwoitym poziomie, jak na próbę na zielonym piwie. Zobaczymy co dalej będzie podczas refermentacji w butelkach z 200g, glukozy. Wyszło 50 butelek piweczka. czekam na efekty. Bardziej dziwi mnie warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe", które fermentuje burzliwie 12 dzień. W dalszym ciągu piana i ostry zapach 2tlenku-węgla. Piwa o 1,5 °Blg wyższym fermentowały szybciej niż to w tej samej temp. Czas pokaże co dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę popełniłem warkę:

Marcowy Kot #27

---------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oktoberfest/Marzen

Batch: 26.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.052 OG

Recipe Bitterness: 26 IBU

Recipe Color: 8° SRM

Estimated FG: 1.013

Alcohol by Volume: 5.0%

Alcohol by Weight: 3.9%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

CaraPils 0.40 kg, Grain, Mashed

Flaked oats 0.40 kg, Adjunct, Mashed

German pilsener 3.50 kg, Grain, Mashed

German vienna 0.40 kg, Grain, Mashed

melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 50.00 g, Pellet, 60 minutes

Lubelski gr. typ 45 20.00 g, Pellet, 15 minutes

 

Irish Moss 1.00 unit, Fining, Łyżeczka

Saflager W 34/70 1.00 unit, Yeast, Gęstwa

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa w 10°C : 01.03.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

 

Batch Notes:

Zacieranie:

Całość zasypu

15' - 53°C

20' - 64°C

40' - 72°C

76°C zapomniałem zrobić :lol:

 

Gotowanie 60min

60' Lubelski 50g

15' Lubelski 20g i mech

 

Pierwszy raz przy pomocy QBrew :) Podziękowania dla Kopyra i Makarona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cztero czy pięcio kg. opakowanie z malutką naklejką "aromat L typ45" raczej nie jest dostępny w detalu :beer: . Dostałem od kolegi. Co do temp 76°C, to chodziło mi o mash out, ale i tak filtracja była ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 Dziwne IPA

 

W niedzielę zrobiłem taką warkę

 

Pale Ale 2,6 Kg

Pilzeński 1,4 Kg

Caramunch typ1 180g

Caraaroma 50g

Płatki jęczmienne błyskawiczne 400g

 

Marynka szyszka 45g

Lubelski szyszka 20g

 

Safale US-05 pół saszetki

 

Zacieranie godzina w temp 67st.C . Gotowanie godzina z marynką od początku, a na ostatnie 5min. lubelski. Chłodzenie po raz pierwszy wężownicą :beer: w ciągu 20 min. Starter zrobiony z brzeczki przedniej przegotowanej i ostudzonej w małym garnku. Wyszło 24l. 12,5°Blg . Wydajność na poziomie 70% . Po12 godz. biała piana we fermentatorze. Mam jeszcze pytanie, jak wyławiacie, przecedzacie szyszki gotowane bezpośrednio, czyli bez żadnych siatek itp. ?

No faktycznie dziwne. Po pierwszym łyku nie wiedziałem co piję, po drugim myślałem, że to pszeniczne. Takie nieudane pszeniczne bo ubogie we właściwe smaki. Ale jak otwarłem #19 to było w moim guście. Napiszę ,że dobre, żeby Cię zmobilizować, ale faktycznie było bardzo dobre. JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedoszła warka 28 ;)

Wczoraj miałem zamiar popełnić warkę:

Stout owsiano-mleczny #28

-------------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oatmeal Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.063 OG

Recipe Bitterness: 36 IBU

Recipe Color: 33° SRM

Estimated FG: 1.016

Alcohol by Volume: 6.1%

Alcohol by Weight: 4.8%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed

Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other

German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed

Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed

Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes

 

Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania

Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha: -

Refermentacja: 200g. glukozy

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

67C - 60'

wsypanie słodów ciemnych

72C - 10'

76C mash out

 

Gotowanie:

75'

75' - Lubelski gr. typ 45 60g.

20' - Lubelski gr. typ 45 30g.

15' - Laktoza 600g.

Niestety w 15min. zacierania, podczas próby weryfikacji temp. na termometrze potrzaskałem termometr rtęciowy, topiąc prawie całą zawartość rtęci w zacierze ;) Czałośc poszła do kanalizacji ;) . Dzisiaj bladym świtem powtarzam warkę niestety bez udziału Carafa typII którego już niemam. Przepis na dzisiejszą poranną warkę:

Stout owsiano-mleczny #28

-------------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oatmeal Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.063 OG

Recipe Bitterness: 36 IBU

Recipe Color: 32° SRM

Estimated FG: 1.016

Alcohol by Volume: 6.1%

Alcohol by Weight: 4.8%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other

German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed

Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed

Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes

 

Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania

Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha: -

Refermentacja: 200g. glukozy

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

67C - 60'

wsypanie słodów ciemnych

72C - 10'

76C mash out

 

Gotowanie:

75'

75' - Lubelski gr. typ 45 60g.

20' - Lubelski gr. typ 45 30g.

15' - Laktoza 600g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedoszła warka 28 ;)

Wczoraj miałem zamiar popełnić warkę:

Stout owsiano-mleczny #28

-------------------------

 

Niestety w 15min. zacierania, podczas próby weryfikacji temp. na termometrze potrzaskałem termometr rtęciowy, topiąc prawie całą zawartość rtęci w zacierze ;) Czałośc poszła do kanalizacji ;)

Wyrazy głymbokigo współczucia ;)

 

Ja też czasem używam rtęciowego, ale po Twoim poście chyba go odstawię na bok :/:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No kochani jednak elektronika to potęga. Też się psuje, ale jak wpadnie do piwa to jeszcze można wypić. JK

No tak... tylko, że jak się elektroniczny zepsuje tak że pokazuje np 10°C więcej niż jest w rzeczywistości, to teoretycznie możesz tego nawet nie zauważyć.

Dlatego też... trzeba mieć oba: i elektroniczny i analogowy. Mierzyć elektronicznym. Od czasu do czasu potwierdzić analogowym. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może masz i rację, ale jak patrzysz na gar to nie zauważysz 62°C lub 72°C. Różnica jest duża. Oczywiście, żę to trochę trwa i można przewalić piwo. I mam pytanie czy w czasie warzenia stosujesz 2 termometry? JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja to bym ten garnek naprawde bardzo pozadnie umyl... rtec to wysoko szkodliwe cholerstwo... w temperature pokojowej i cisnieniu ktore panuje na wolnej przestrzeni bardzo szybko i mocno paruje, a opary sa bardzo szkodliwe. Co do tego czy mozna pic piwo po stluczonym termometrze alkoholowym : ja powiem tak - wolalbym nie ryzykowac polkniecia kawalka szkla ( i tak sie zapewne przefiltruje i zostanie z mlotem ale chyba wolalbym nie ryzykowac )

tak czy siak : wspolczuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" jest w 47 butelkach ze 190g. glukozy.

Marcowy Kot #27 przelany na cichą. Odfermentował do 3°Blg i chyba zapowiada się na niezłe piwo.

Stout owsiano-mleczny #28 po 14 godz. od zadania startera ładnie pracuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.