Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wygląda wysmienicie. Smakowo też chyba poezja. Nie mnie to oceniać, od oceniania są ludzie z większym doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Wczoraj powstała warka #22 "Wariacja Urquellowa" 3,5 kg pilzeński 0,5 pilzeński prażony 1godz./110°C 0,28 carahell 0,035 zakwaszający 0,5 płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne 50g. żatecki szyszka 30g. lubelski szyszka łyżeczka mchu irlandzkiego drożdże WYEAST Urquell Zacieranie Poraz pierwszy zacierałem dekokcyjnie. Słody wsypane do 15l. wody 50°C podgrzane do 64°C 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 10 min. W tym czasie kocioł odpoczywał szczelnie opatulony w koc. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C podgrzanie do 75°C 10 min , filtrowanie. Gotowanie 75min. od początku 30g. lubelskiego i 20g. żateckiego. Na ostatnie 15min. 30g. żateckiego i mech irlandzki. Schłodzone do 19°C , zadany litrowy starter z gęstwy i przeniesione do pomieszczenia o temp. 8°C Wyszło okolo 28l. 12,5°Blg , wydajność 68% Warka 22 jeżeli chodzi o przyrównanie do urquella to nie jest dokładnie to. Ale piana drobna, trochę za szybko opada. Smak dobry. Nie wiem czy te dodatki niesłodowane troche nie zepsuły smaku. Co ważne jest dobre i wskazuje na to, że następne będą jeszcze lepsze. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Dobre wieści z mojego browaru: 1 Mam nowy fermentator, znacznie ułatwi życie, mniej kombinacji z cyklem produkcyjnym 2 Dzisiaj chyba skończę produkcję lodówki do zacierania i filtracji. Na razie będzie z wężykiem z oplotu, a docelowo z rurek miedzianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Nareszcie zabrałem się do odkładanej roboty w moim browarze przez trzy miesiące, wyskalowałem (zrobiłem podziałkę) w kotle warzelnym i nowym fermentatorze. Żmudna robota, przez prawie trzy godz. Potem przelałem na cichą warkę stout owsiano-mleczny #28. Odfermentowała do 5°Blg po odliczeniu 1,5°Blg na laktozę. Troszkę chyba mało, ale nie pamiętam jak odfermentowują jedno-temp. warki (mało praktyki). Myślę że jakby jeszcze zeszło 0,5°Blg na tych drożdżach to będzie OK. Długo nie robiłem na s-04 i tak zbitej gęstwy na dnie fermentatora dawno nie widziałem. W smaku, na początku byłem przerażony, palona gorycz, ale po 8 dniach burzliwej przebija się laktoza i łagodzi się smak. Przy staucie jest kołyska smaków na poszczególnych etapach fermentacji. Wniosek- wyrób gorzko-czekoladopodobny we fermentatorze w ilości 25,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Nowy ale bardzo przydatny sprzęcik w moim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Marcowy Kot #27 Jest już w 52 butelkach razem z 80g. cukru trzcinowego i 100g glukozy w 0,7l. wody . Odfermentowało do 3°Blg i w smaku zapowiada się całkiem dobre, może nieco mało chmielone, ale to rzecz gustu. Ładnie się wyklarowało, a kolorek ma całkiem słuszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Jako że pusty fermentator to zły fermentator postanowiłem naprawić sytuację i powstała warka: Bez nazwy #29 ------------- Brewer: Jejski Kar-Kamis Style: Podobny do Bohemian Pilsener Batch: 26.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.046 OG Recipe Bitterness: 31 IBU Recipe Color: 6° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.5% Alcohol by Weight: 3.5% Ingredients ----------- CaraPils 0.50 kg, Grain, Mashed German pilzeński 3.50 kg, Grain, Mashed German wiedeński 0.54 kg, Grain, Mashed Melanoidynowy 0.28 kg, Grain, Mashed Zakwaszający 0.05 kg, Grain, Mashed Marynka 30.00 g, Pellet, 60 minutes Saaz/Żatecki 20.00 g, Pellet, 15 minutes Bohemian Lager yeast 1.00 unit, Yeast, Gęstwa Hop Aroma Tabs 0.25 unit, Other, Do fermentacji cichej Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 29.03.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: 52C - 10' 63C - 30' 72C - 30 76C mash out Gotowanie: 60' 60' - Marynka 15' - Żatecki Ostatecznie wyszło 27l. Gravity: 1.046 OG czyli 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Z początkiem roku postanowiłem rozpocząć szereg ciężkich prac pozwalających na przeniesienie produkcji browaru Kar-Kamis do starej królikarni twz. "śląskiego chlewika" o wymiarach 3.5 na 2,5m, w którym zamierzam urządzić browar letni, oraz kuchnię ogródkową. Zakres przewidywanych prac: 1 Przeróbka kanalizacji (włącznie z ogródkiem) 2 Naprawa dachu 3 Naprawa tynków i posadzki wraz z kafelkowaniem 4 Urządzenie kącika wod-kan (kran, zlew) zasilanego ciepłą wodą z beczki na dachu (takie małe eko najbardziej lubię) 5 Umeblowanie i wyposażenie kuchenne 6 System wentylacji, z akcentem na odprowadzanie pary z gotującej brzeczki 7 Odprowadzanie wody z chłodzenia do późniejszego podlewania chmielu i nie tylko Jeśli w tym roku zdołam wykonać choć jedną warkę w tamtym miejscu , to będzie super! Niestety czas i ceny materiałów mnie przerażają, lecz pokusa wyprowadzania się przynajmniej na siedem miesięcy w roku z kuchni od marudzącej żony w temacie warzenia jest silniejsza. Będę przeprowadzał bieżące relacje z postępu prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jakbyś jeszcze pod chlewikiem wykopał piwniczkę z temperaturą na fermentację lagerową to byś się nie opędził od znajomych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Z początkiem roku postanowiłem rozpocząć szereg ciężkich prac pozwalających na przeniesienie produkcji browaru Kar-Kamis do starej królikarni twz. "śląskiego chlewika" o wymiarach 3.5 na 2,5m, w którym zamierzam urządzić browar letni, oraz kuchnię ogródkową. Zakres przewidywanych prac: 1 Przeróbka kanalizacji (włącznie z ogródkiem) 2 Naprawa dachu 3 Naprawa tynków i posadzki wraz z kafelkowaniem 4 Urządzenie kącika wod-kan (kran, zlew) zasilanego ciepłą wodą z beczki na dachu (takie małe eko najbardziej lubię) 5 Umeblowanie i wyposażenie kuchenne 6 System wentylacji, z akcentem na odprowadzanie pary z gotującej brzeczki 7 Odprowadzanie wody z chłodzenia do późniejszego podlewania chmielu i nie tylko Jeśli w tym roku zdołam wykonać choć jedną warkę w tamtym miejscu , to będzie super! Niestety czas i ceny materiałów mnie przerażają, lecz pokusa wyprowadzania się przynajmniej na siedem miesięcy w roku z kuchni od marudzącej żony w temacie warzenia jest silniejsza. Będę przeprowadzał bieżące relacje z postępu prac. He he, Jakbym miał taką możliwość, to bym po prostu odmalował na biało, wstawił półkę zakleił dach by nie kapało tanim kosztem i wstawił chociażby plastikowy browar elektryczny jak z brytyjskich stron . Cisza i spokój cenie bardziej niż warunki warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) W piątek zabutelkowałem warkę Stout owsiano-mleczny #28 do 22 butelek 0,33 i 37 butelek 0,5 ze 190g glukozy. Odfermentowało do 6°Blg czyli bez laktozy do 4,5°Blg . Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Wczoraj nawarzyłem: Święcona Pszenica #30 --------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Weizen/Weissbier Batch: 27.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.043 OG Recipe Bitterness: 14 IBU Recipe Color: 2° SRM Estimated FG: 1.011 Alcohol by Volume: 4.2% Alcohol by Weight: 3.3% Ingredients ----------- German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed Własny pszeniczny 2.35 kg, Grain, Mashed Płatki pszeniczne 0.10 kg, Adjunct, Mashed Zakwaszający 0.10 kg, Grain, Mashed Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 60 minutes WB-06 0.33 unit, Other, Starter Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 11.04.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 44C - 15' 52C - 15 ' 63C - 10' dekokt 1/3 zacieru: 72°C st. 10 min, gotowanie 15 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C 76C mash out Gotowanie: 60' lubelski i jedna święcona szyszka lubelskiego Ostatecznie wyszło 27l. Gravity: 1.044 OG czyli 11,5°Blg Wydajność na poziomie 70% z własnego pszenicznego to chyba sukces! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Po 16 dniach burzliwej warka "Bez nazwy" #29 przelana na cichą. Odfermentowało do 4°Blg i jest bardzo mętna. Dodałem 1/4 pokruszonej Aroma Tabs. Na smak po burzliwej chyba bardziej nadaje się na konkurs niż moje konkursowe, ale to musztarda po objedzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Pięć dni temu przelałem "Święconą Pszenicę" #30 na cichą bez mierzenia °Blg z dodatkiem 1/4 Aroma tabs. Dzisiaj chyba zabutelkuję bo zeszło do 2°Blg, a piwo jest ładnie mętne i nie chcę żeby bardziej się wyklarowało. W smaku minimalnie bardziej goździk niż banan, a obydwie fermentacje odbywały się w 18-20°C . Na 26,5l dostanie 230g glukozy. EDIT Jest już w 54 butelkach ze 225g glukozy. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Polskie ale a'la Makaron #31 ---------------------------- Brewer: Jejski/ Kar-Kamis Style: Polskie Ale Batch: 25.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.046 OG Recipe Bitterness: 30 IBU Recipe Color: 8° SRM Estimated FG: 1.012 Alcohol by Volume: 4.5% Alcohol by Weight: 3.5% Ingredients ----------- Czeski pszeniczny 0.65 kg, Grain, Mashed German pilzeński 3.60 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other Lubelski szyszka 40.00 g, Pellet, 10 minutes Marynka szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes Danstar Nottingham 0.50 unit, Other, Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 02.05.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: Po raz pierwszy w lodówce. Wygrzałem lodówkę wrzątkiem, następnie wlałem 11l wody 74°C, wsypałem słód i jeszcze 1,7l wrzątku. 67C 1,40' problem ze scukrzeniem ! Następnie problem z filtracją, trwała ponad 2 godz. Gotowanie: 60' 60' - Marynka szyszka 10' - lubelski szyszka Wyszło 24l FG 1,048 ,12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Warka "Bez nazwy #29" jest po trzech tygodniach cichej w butelkach z dodatkiem 80g. glukozy i 120g. cukru. Zeszło do 4°Blg czyli na cichej nic się nie zmieniło. Dobę poleży w temp. 19°C i powróci do najchłodniejszej mojej piwnicy o tej porze roku czyli 13°C. Wydaje mi się że nieco straciło na "chmielowości", ale gazowane będzie nieco bardziej wyczuwalny posmak chmielowy. Zapowiada się bardzo dobre piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Wczoraj przelałem warkę "Polskie ale a'la Makaron #31" na cichą odfermentowało do 1°Blg !!! Jak jużpisałem w temacie drożdży jest to dziwny rekord . Również wczoraj powstała warka: Ciemna Pszenica #32 ------------------- Brewer: Jejski/Kar-Kamis Style: Dunkelweizen Batch: 29.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.046 OG Recipe Bitterness: 14 IBU Recipe Color: 18° SRM Estimated FG: 1.011 Alcohol by Volume: 4.4% Alcohol by Weight: 3.5% Ingredients ----------- German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed German pszeniczny 2.50 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom ciemny 0.15 kg, Grain, Other Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other Pszeniczny czekoladowy 0.15 kg, Grain, Mashed Zakwaszający 0.10 kg, Grain, Mashed Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 60 minutes WB-06 0.33 unit, Other, Starter Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 10.05.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie 44C - 15' 52C - 10 ' 63C - 30' 72C - 30' 76C mash out Gotowanie: 60' lubelski Do fermentatora trafiło ok 28l 1,46 OG czyli 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Cześć Wczoraj przelałem warkę "Polskie ale a'la Makaron #31" na cichą odfermentowało do 1°Blg !!! Jak jużpisałem w temacie drożdży jest to dziwny rekord . No powiem ci szczerze że szok z tym odfermentowaniem, nie spodziewał bym się takiego odfrmentowania przez żadne drożdże piwowarskie ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Dwa dni temu przelałem na cichą "Ciemna Pszenica #32". Odfermentowało do 3°Blg . Wykonałem również warkę: Polskie red-brown Ale #33 ------------------------- Brewer: Jejski/ Kar-Kamis Style: Polskie Ale Batch: 28.00 LAll Grain Characteristics --------------- Recipe Gravity: 1.043 OG Recipe Bitterness: 24 IBU Recipe Color: 17° SRM Estimated FG: 1.011 Alcohol by Volume: 4.1% Alcohol by Weight: 3.2% Ingredients ----------- Czeski pszeniczny 0.50 kg, Grain, Mashed German pilzeński 3.60 kg, Grain, Mashed Karmel Strzegom ciemny 0.25 kg, Grain, Other Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 5 minutes Marynka szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes Saaz/Żatecki 20.00 g, Pellet, 5 minutes Danstar Nottingham 1.00 unit, Other, Gęstwa Notes ----- Recipe Notes: Fermentacja burzliwa: 17.05.09 - Fermentacja cicha: - Refermentacja: Rozlano do: 0,5l - 0,33l - Batch Notes: Zacieranie: Po raz pierwszy w izolowanym fermentatorze z kranikiem i drutem miedzianym we filtratorze z oplotu dla usztywnienia i trzymania na dnie . Do 15l. wody 74°C wsypałem słód i dolałem 1,7l wrzątku temp. ustabilizowała się na 68°C. Po 30' dodałem słody karmelowe. Po 1godz. dolałem 3,5l wrzątku temp. ustaliła się na 74°C Przerwa 15min. i filtracja w ciągu 20min. Gotowanie: 60' 60' - Marynka szyszka 5' - lubelski szyszka i żatecki Wyszło 28l OG 1,043 ,11°Blg Bardzo słaba wydajność na poziomie 60% Muszę ograniczyć przepływ podczas filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jeszcze dwie fotki #30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Wygląda smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 No to skosztuj. Wystarczy sięgnąć do piwniczki Wygląd może mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Cześć Jeszcze dwie fotki #30. oj Jejski widzę kolego że piwa nie umiecie nalewać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 No to skosztuj. Wystarczy sięgnąć do piwniczki Wygląd może mylić Tak mi smaka narobiłeś, że wieczorkiem zajrzę do piwnicy, tym bardziej, że pszenicy mi ostatni brakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 oj Jejski widzę kolego że piwa nie umiecie nalewać smilies beer Była to pierwsza degustacja we fachowym szkle zakupionym na giełdzie w Tychach. Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się