Pieron Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Czy ktoś odwalił kupę roboty i zrobił spolszczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Nie ma spolszczenia, trzeba zrobić nowy opis. Robimy nową recepturę i wypisujemy kolejno: nazwę, typ (z czego), data, styl, dalej opisał Coder: - Batch Size - rozmiar warki 20L - Boil Volume - ile do gotowania np. 22L jeżeli odparowuje Ci 10% - Boil Time - czas gotowania - Brewhause Efficiency - wydajność, musisz ustawić taką jaka wychodzi zwykle w Twoim browarze, zacznij od 70%. Na podstawie tego ustawienia wylicza, ile litrów otrzymasz z zadanego zasypu, jak nie trafisz w dobrą wartość, otrzymasz więcej lub mniej niż wyliczy. Co to : Taste Rating? Dalej dodajemy słody (grain/extract), chmiele (hops), drożdże (yeast), dodatki (misc), wodę (water). Czy mógłby ktoś przetłumaczyć parę dodatków ( cukier, ryż, płatki owsiane, pszenica, czy inne, których używamy-przynajmniej te popularne)? Dalej mamy profil piwa. Jak Coder wspomniał OG to ekstrakt początkowy a FG końcowy. Z tym alkoholem jak by ktoś opisał co znaczy, to samo Carbonation oraz Age. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 (edytowane) 1. Co to : Taste Rating? 2. Czy mógłby ktoś przetłumaczyć parę dodatków ( cukier, ryż, płatki owsiane, pszenica, czy inne, których używamy-przynajmniej te popularne)? 3. Jak Coder wspomniał OG to ekstrakt początkowy a FG końcowy. ad 1. "Ocena smaku" - jak publikujesz swoją recepturę na jakimś forum to wystawiasz tu subiektywną ocenę swojego piwa. ad 2. flaked - płatki raw - tu: niesłodowane zboże oats - owsiane barley - jęczmienne wheat - pszeniczne rye - żytnie rice - ryzowe sugar - cukier candi - kandyzowany cane - trzcinowy honey - miód ad 3. Tylko że OG/FG podaje się jako ciężar właściwy czyli np OG=1,050 to 12,5blg Edytowane 3 Listopada 2008 przez Seta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Co do polonizacji, bo pomyślałem, że zerknę na to. Pliki XML, TXT w katalogu template raczej mają inne zastosowanie. Nie mniej jednak nie przynosi rezultatu ich zmiana. Nie macie pomysłu, jak to należy zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Nigdy się nie zastanawiałem, ale pogrzebię. Aha - jakby ktoś przy okazji tego tłumaczenia znalazł cracka do BS lub ProMasha to proszę o PW... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 znalazł cracka do BS lub ProMasha to proszę o PW... http://www.piwo.org/forum/misc.php?action=rules punkt nr 6 Oba te programy nie kosztują więcej niż 70zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Przecież nie złamałem prawa... :cool2: Jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 (edytowane) Przecież nie złamałem prawa... :cool2: Jeszcze... O Seta shame on you Przecież ProMasha możesz używać za free w wersji okrojonej. Beersmitha co prawda nie, ale to jeszcze nie powód żeby okradać pasjonatów. I nie chodzi o złamanie prawa, ale o dobre obyczaje. Edytowane 3 Listopada 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Kule-temat schodzi Z tym alkoholem jak by ktoś opisał co znaczy, to samo Carbonation oraz Age. No prawie mam wszystko-reszta jak richtich nie znajdę na to odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Z tym alkoholem jak by ktoś opisał co znaczy, to samo Carbonation oraz Age. Chodzi Ci o menu Tools? Alcohol -> Podajesz ekstrakt początkowy i końcowy, a program liczy Ci zawartość alkoholu, % fermentacji, ilość kalorii na litr. Carbonation nie kumam - to chyba przydaje się jak dogazowujesz piwo CO2 sztucznie? Nie wiem. Age? Hop age? Okraśla zużycie chmielu w trakcie przechowywania. Podajesz ile alfa-kwasów ma dany chmiel ("Alpha"); "HSI" nie zmieniasz raczej; "Age" to czas przechowywania w miesiącach, "Temperature" - wiadomo; "Stored in" - jak przetrzymujesz - opcje od góry: worek \ słoik \ pakowany próżniowo. I na dole masz ile alfa-kwasów Ci zostanie po tym czasie... Jedna uwaga - jeśli masz ichnie jednostki to wejdź w Tools - Options - zakładka Units zmień przyciskiem "Set units to Metric" i dodatkowo "Specific Gravity" na "Plato". Ufff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Z tym alkoholem jak by ktoś opisał co znaczy' date=' to samo Carbonation oraz Age.[/quote']Chodzi Ci o menu Tools? Nie, chodzi mi wciąż o nowa receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Carbonation to nagazowanie, w okienku wpisujesz żądana ilość CO2, obok masz zakres dla danego stylu - Style vols:... ; w okienku Type możesz wybrać Corn sugar - glukoza, Dried malt extract - suchy ekstrakt, Kegged forced CO2 - piwo w kegu sztucznie nagazowane, Kegged corn sugar - piwo w kegu z glukozą. Nie ma niestety opcji ze zwykłym cukrem. Następne okienko beer temp. wpisujesz temperaturę w jakiej rozlewasz piwo; w nastepnym okienku program podaje ci wyliczoną ilość glukozy/ekstraktu do refermentacji, okienko Used służy do wpisania ilości jaką użyłeś. Następna obwódka: Age - dojrzewanie, w pierwsze okienko wpisujesz ilość tygodni (weeks) do dojrzewania w drugie temp dojrzewania. Program jest dość obszerny aby opisać w jednym poście. Proponuję zadawać konkretne pojedyncze pytania to będziemy po kolei sobie wyjaśniali. W ten sposób uda nam się "spolszczyć" całość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Szkoda, że nie ma rezerwy by dodać. Teraz, gdzie obliczyć i jak ilość cukru w rezerwie co będziemy dodawać w takim układzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Szkoda, że nie ma rezerwy by dodać.Teraz, gdzie obliczyć i jak ilość cukru w rezerwie co będziemy dodawać w takim układzie? Obawiam się ze, tego niestety Beersmith nie przewidział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 ee... da się... Obliczasz sobie w BS, ile glukozy Ci potrzeba (powiedzmy 0,2kg) potem dzielisz to przez zakładany % odfermentowania. Konketnie: blg początkowe było 13, końcowe 3, więc zakładamy odfermentowanie na poziomie 10blg cukru. Potrzebujesz 0,2kg / 10% = 2kg rezerwy. Dobrze myślę? Tak z grubsza... Bo nigdy rezerwy nie używałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Konketnie: blg początkowe było 13, końcowe 3, więc zakładamy odfermentowanie na poziomie 10blg cukru. Potrzebujesz 0,2kg / 10% = 2kg rezerwy. To jest odfermentowanie pozorne, faktyczne jest niższe. Zrobiłem program który przelicza brzeczkę na cukier, chyba jest tu gdzieś do sciągnięcia. Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Jest i bardzo ładnie liczy. Tylko z tym dodawaniem rezerwy dziwi mnie jedna sprawa. Otóż zrobiłem pszenicę 11°Blg odfermentowała do 2,8°Blg więc ma odfermentowanie nie całe 60%. co daje 131 g cukru w 2l. Do pszenicy trochę mało jak na 24,5l, a tu piwko idealnie nagazowane jest (rezerwa miała 11,5°Blg). To jak to się liczy? Edytowane 4 Listopada 2008 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Otóż zrobiłem pszenicę 11°Blg odfermentowała do 2,8°Blg więc ma odfermentowanie nie całe 60%. co daje 131 g cukru w 2l. Do pszenicy trochę mało jak na 24,5l, a tu piwko idealnie nagazowane jest (rezerwa miała 11,5°Blg). A ile trwała fermentacja? I czy z cichą? Przypuszczalnie blg spadł jeszcze trochę już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) A ile trwała fermentacja? I czy z cichą? Przypuszczalnie blg spadł jeszcze trochę już w butelkach. Tak, tego się nie da wykluczyć, ostatni weizen zszedł mi z 13.5 do 2 Blg Też użyłem 2L rezerwy i nagazowane jest tak sobie. Edytowane 4 Listopada 2008 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Otóż zrobiłem pszenicę 11°Blg odfermentowała do 2' date='8°Blg więc ma odfermentowanie nie całe 60%. co daje 131 g cukru w 2l. Do pszenicy trochę mało jak na 24,5l, a tu piwko idealnie nagazowane jest (rezerwa miała 11,5°Blg).[/quote']A ile trwała fermentacja? I czy z cichą? Przypuszczalnie blg spadł jeszcze trochę już w butelkach. 5 dni burzliwej oraz 7 cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ]Tak, tego się nie da wykluczyć, ostatni weizen zszedł mi z 13.5 do 2 Blg Czyżby na WB-06? Czy też 3068 również potrafi tak głęboko odfermentować. Też użyłem 2L rezerwy i nagazowane jest tak sobie. Ale u ciebie dużo mocniej odfermentowało niż u Pierona. Mimo, że Pierona fermentacja nie była bardzo krótka, to chyba nie ma innego wytłumaczenia niż to, że dofermentowało w butelkach. A tak przy okazji pytanie: mierzył ktoś blg w gotowym piwie? Tzn po refermentacji i nagazowaniu w butelce. Oczywiście trzeba by je wygazować, żeby nie zaburzało pomiaru, ale sprawdzenie tego byłoby odpowiedzią, czy dofermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 ]Tak' date=' tego się nie da wykluczyć, ostatni weizen zszedł mi z 13.5 do 2 Blg[/quote']Czyżby na WB-06? Czy też 3068 również potrafi tak głęboko odfermentować. Też użyłem 2L rezerwy i nagazowane jest tak sobie. Ale u ciebie dużo mocniej odfermentowało niż u Pierona. Mimo, że Pierona fermentacja nie była bardzo krótka, to chyba nie ma innego wytłumaczenia niż to, że dofermentowało w butelkach. A tak przy okazji pytanie: mierzył ktoś blg w gotowym piwie? Tzn po refermentacji i nagazowaniu w butelce. Oczywiście trzeba by je wygazować, żeby nie zaburzało pomiaru, ale sprawdzenie tego byłoby odpowiedzią, czy dofermentowało. Tak było na WB-06 Zmierzę jutro refraktometrem, dam znać jutro lub pojutrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak policzyć Blg gdy wiem jaki mam litrarz i ile Blg po dodaniu cukru, glukozy, rezerwy o innym Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak policzyć Blg gdy wiem jaki mam litrarz i ile Blg po dodaniu cukru, glukozy, rezerwy o innym Blg? W beersmith w drzewku wybierasz dilution tool; w okienku starting wort wolume piszesz objętość początkową brzeczki; wort specific gravity: wpisujesz gęstość początkową; w dilute with możesz wybrać water - woda, wort - brzeczka; volume to add objętość jaką zamierzasz dodać; specific gravity gęstość dodawanej brzeczki (rezerwy); final mixture pokazuje ci co otrzymasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Tak, a jak dodać 1kg cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się