kopyr Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy ktoś dodawał do BS jakieś surowce niesłodowe? Chciałbym sobie do BeerAlchemy dopisać trochę (jakieś płatki, kasze jęczmienna i gryczana), ale nie wiem jaka jest ich ekstraktywność, jaki dają kolor i jaką wpisać wilgotność. Ściągnij sobie triala ProMash i sobie przepisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Nie mam Windows, a pod Darwine/Mac ProMash mi się nie uruchamia. Tym niemniej coś znalazłem: Kasha Buckwheat, potential is 1.030 and color is 20 srm Jak ten potential przeliczyć na ekstraktywność w %? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Nie mam Windows, a pod Darwine/Mac ProMash mi się nie uruchamia. Tym niemniej coś znalazłem: Kasha Buckwheat, potential is 1.030 and color is 20 srm Jak ten potential przeliczyć na ekstraktywność w %? Mi tam pod Wine na Linuxie idzie. No ale nie o tym chciałem. A qbrew nie pójdzie Ci pod tym mackiem? Tam chyba są surowce niesłodowe, chociaż nie wiem czy akurat takie odjechane, jak kasza gryczana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 W qBrew nie ma kaszy gryczanej, płatków gryczanych też zresztą nie. W bazie ProMasha jest kasza, ale nie umiem przeliczyć jej "potential" w SG na normalną ekstraktywność w %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Wyślij mi swój adres email na PW. Prześlę Ci dane z Beersmitha w txt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Kasza i płatki gryczane. Dane do wpisania do Beersmith'a: Name: Kasza gryczanaType: Grain Origin: Polska Supplier: Yield: 65,19 % Potential: 7,541 Color: 4,1 EBC Max in Batch: 10,00 % Moisture: 4,00 % Protein: 0,00 % Coarse Fine Difference: 1,50 % Diastatic Power: 0,0 % Recommend Mash: TRUE Inventory: 1,00 kg Notes: -------------------------------------------------------------------- Name: Płatki gryczane Type: Grain Origin: Polska Supplier: Yield: 65,19 % Potential: 7,541 Color: 4,1 EBC Max in Batch: 15,00 % Moisture: 4,00 % Protein: 0,00 % Coarse Fine Difference: 1,50 % Diastatic Power: 0,0 % Recommend Mash: TRUE Inventory: 10,00 kg Notes: -------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 W qBrew nie ma kaszy gryczanej, płatków gryczanych też zresztą nie. W bazie ProMasha jest kasza, ale nie umiem przeliczyć jej "potential" w SG na normalną ekstraktywność w %. Nie musisz liczyć Dry Yield Fine Grain wystarczy, że podasz Potential http://www.beersmith.com/Help/grain_insert.htm Dry Yield Fine Grain - Equivalent to the Potential field, but expressed as a percentage of total weight converted. Note - This field is tied to the Potential field such that editing one will also change the other (they are equivalent). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) To nie do BeerSmitha, w BeerAlchemy nie ma potential, trzeba wpisywać ekstraktywność. Bardzo pięknie dziękuję. Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Zrobiłem mały test. Zainstalowałem program pod Windowsem standardowo w Program Files. Następnie skopiowałem katalog programu na pamięć usb. Okazało się, że program uruchamia się bez problemu z pamięci zarówno po windowsem jak i pod linuxem (wine). Zachowuje ustawienia, klucz licencyjny i receptury. I mamy BeerSmith portable Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Czy w zestawieniu słodów w beer-smith znajdują się słody beligijskie Castle Malting (po nazwach jakoś ciężko jest mi do tego dojść) ? Wprowadziłbym je sam jednak w kartach specyfikacyjnych nie jest podana wartość POTENTIAL SG (PLATO) tutaj link do przykładowej karty : http://www.castlemalting.com/Publications/SPECS_Malt_Pilsen2rs_Crop2010_EN.pdf i jeszcze jedno pytanie, może trochę odbiegające od wątku; w jaki sposób obliczana jest ta wartość (potential sg(plato)) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Czy w zestawieniu słodów w beer-smith znajdują się słody beligijskie Castle Malting (po nazwach jakoś ciężko jest mi do tego dojść) ? Wprowadziłbym je sam jednak w kartach specyfikacyjnych nie jest podana wartość POTENTIAL SG (PLATO) tutaj link do przykładowej karty : http://www.castlemalting.com/Publications/SPECS_Malt_Pilsen2rs_Crop2010_EN.pdf i jeszcze jedno pytanie, może trochę odbiegające od wątku; w jaki sposób obliczana jest ta wartość (potential sg(plato)) ? Tylko kilka, ale można po prostu wprowadzić dla tych nieobecnych taką samą wartość jak w ich odpowiednikach z Weyermana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Jest ekstraktywność - "extract (dry basis)", to wystarczy. Google znajduje jakieś stare dane - ja z nich korzystam po małej modyfikacji parametrów -> http://www.haandbryggeriet.dk/default.asp?kategori1=6f&id1=182 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Jest ekstraktywność - "extract (dry basis)", to wystarczy. Z tego względu pytałem również o sposób obliczania wartości potential SG ponieważ w charakterystyce słodu trzeba wpisać tą wartość. Nie za bardzo wiem jak się ma "extract (dry basis)" do wartości wyrażanej w °Blg (plato). Interesuje mnie sposób przeliczenia jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) Nie wiem jak przelicza te jednostki, ale jak wpiszesz ekstraktywność w pole "dry yield fine grain", to się "potential" wyliczy sam. Patrz wcześniejszy post szisziego. Edytowane 28 Października 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 ajjjjj ... nie wiem jak to uszło mojej uwadze ... Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jak to jest z wydajnością w BS. Zasyp układałem pod takie parametry: Wydajność - 80%. Wielkość warki - 20l. Przy IPA z zasypu 5,4kg uzyskałem 23l brzeczki 15Blg. Wg. BS aby uzyskać taką objętość warki wydajność powinna być 86%. Przy Oktoberfeście z zasypu 4,5kg uzyskałem 23l brzeczki 13Blg. BS podaje mi dla takich parametrów wydajność 90%. Przed chmieleniem zmieniałem wielkość warki na 23l aby dostosować ilość chmielu a i tak Oktoberfesta wykazał przechmielonego o 1,4 IBU. Mimo to powinno być dobrze bo chmieliłem granulatem w skarpetkach i chmielem z 2008r choć przechowywanym w zamrażalniku więc alfakwasów na pewno było mniej. Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie, bez popadania w paranoję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie, bez popadania w paranoję? No przecież to jest pytanie retoryczne. Browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie, bez popadania w paranoję? Chyba tu nie chodzi o to co powie BS tylko co powie rozsądek i doświadczenie. A piwo jeżeli nie jest konkursowe to ma tobie smakować a nie ma się podobać komputerowi w liczbach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie, bez popadania w paranoję? To nie Ty masz się trzymać wyliczeń BS, tylko on ma wyliczać to co mu zadasz. Następnym razem załóż wydajność 85% i dobierz parametry receptury do takich wyliczeń EDIT: acha, używasz gotowych zestawów, to będzie problem Edytowane 30 Listopada 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie' date=' bez popadania w paranoję? [/quote']Chyba tu nie chodzi o to co powie BS tylko co powie rozsądek i doświadczenie. A piwo jeżeli nie jest konkursowe to ma tobie smakować a nie ma się podobać komputerowi w liczbach Hm. Zawsze myślałem, że na konkursach ocenia się piwo między innymi pod względem smaku i robią to ludzie a nie komputery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie' date=' bez popadania w paranoję? [/quote']To nie Ty masz się trzymać wyliczeń BS, tylko on ma wyliczać to co mu zadasz. Następnym razem załóż wydajność 85% i dobierz parametry receptury do takich wyliczeń EDIT: acha, używasz gotowych zestawów, to będzie problem Nie używam gotowych zestawów. Chcę trzymać się wyliczeń aby mieścić się w stylu piwa. Wiem wówczas czego mogę oczekiwać. Na eksperymenty nie mam już ochoty bo potem jest problem z wypiciem ich efektów. Skoro komputer może policzyć to po co ja mam się męczyć na piechotę tak jak opisał to Richard Lehr w swojej książce. Założyłem sobie taką wydajność jaką sugerowano na forum. Skoro wyszła mi większa to założyłem, że popełniłem błąd. Uważam się za mało doświadczonego piwowara i staram się uczyć od bardziej doświadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie' date=' bez popadania w paranoję? [/quote']No przecież to jest pytanie retoryczne. Browar to nie apteka. Zależy w której kwestii. Chcę się trzymać wytycznych stylów co do gęstości, koloru i nachmielenia piwa. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Założyłem sobie taką wydajność jaką sugerowano na forum. Skoro wyszła mi większa to założyłem, że popełniłem błąd. Nie, każdy browar ma swoją własną wydajność. Jaką - trzeba dojść metodą prób i błedów. Wpisuj receptury z wydajnością taką jak autor receptury. Jak wszystko wygląda OK, to zmień w okienku wydajność na własną (np. 85%) i zmniejsz ilość slodów podstawowych (specjalne zostaw w takiej samej ilości!) tak, żeby wyszło zakładane Blg. Inna sprawa, że niektórzy twierdzą, że nie nalezy śrubować wydajności, bo to szkodzi piwu - max to 75%; ale to jest przedmiotem debaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Należy sztywno trzymać się wyliczeń BS czy tylko orientacyjnie' date=' bez popadania w paranoję? [/quote']No przecież to jest pytanie retoryczne. Browar to nie apteka. Zależy w której kwestii. Przede wszystkim w kwestii podawania gęstości (w Balingach) do drugiego miejsca po przecinku' date=' IBU np. w wersji 37 IBU, ilości słodu w postaci 2 869 g. czy ekscytowania się wydajnością. Programy to jest pomoc, a nie wyrocznia. Jak będziesz miał warzelnię sterowaną komputerowo, surowce badane laboratoryjnie przed każdą warką, itd. itp. to będziesz mógł ślepo ufać temu co wyjdzie z komputera, póki co musisz niestety zdecydować się na pewną dozę niepewności. W koncernach mają wszystko sterowane komp. a i tak często wychodzi im inaczej niż by chcieli. Chcę się trzymać wytycznych stylów co do gęstości, koloru i nachmielenia piwa. ) Ja też staram się tym kierować, co nie znaczy, że spędza mi sen z powiek jeśli dostanę więcej piwa lub o wyższym ekstrakcie niż pokazał komputer. Jak dostanę mniej, to się zastanawiam czy gdzieś był błąd, ale to zależy jak dużo odbiega to od wyliczeń, jeżeli <10% nie ma co sobie nad tym głowy łamać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Jak wszystko wygląda OK, to zmień w okienku wydajność na własną (np. 85%) i zmniejsz ilość slodów podstawowych (specjalne zostaw w takiej samej ilości!) tak, żeby wyszło zakładane Blg. Hmm... czy to dobry pomysł? Przy dużym udziale ciemniejszych słodów specjalnych może się okazać, że piwo "wyszło" poza zakładany kolor. Edytowane 1 Grudnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się