Skocz do zawartości

Jak zrobić "kobiece" piwo - moje doświadczenia.


Zbyszek T

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieliłeś 4,2 kg słodu w młynku i taka niska wydajność? I do tego wysładzanie 1,5 litra w pół minuty. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że złoże zbiło się i cała cyrkulacja szła bokiem. Zmieliłeś na mąkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmieliłem raczej grubo, raczej nie zmieliłem bo większość ziaren około 80% była prawie cała, bałem się za drobno zmielić bo wyczytałem na forum że może się cyrkulacja zatkać. Oczywiście trochę maki było, łuski dałem jak Ty polecałeś w innym wątku 10% wagi pszenicznego i wyszło co wyszło :( 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to za słabo ześrutowałeś i przez to taka wydajność. Idealnie jest jak ziarno złamie się na pół i łuska jest cała. Na youtube jest filmik jak śrutować pod kociołek. Tam chyba dodatkowo polecają zwilżyć słód, ale nie jest to niezbędne. Ważne, abyś zobaczył jak powinien wyglądać prawidłowo ześrutowany słód i do tego dążyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
56 minut temu, Alien844 napisał(a):

Próbował ktoś zamienić syrop na nektar bananowy z biedry ?

Zastanawiam się czy czegoś takiego nie zrobić na próbę.

https://piwo.org/forums/topic/31774-refermentacja-sokiem-nfc/#comment-532547

Ktoś tam coś tam próbował.

Na forum było już niemal wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.