anteks Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Użytkownicy zgodzili sie na unieważnienie negatywnych komentarzy ps 2 tyg oczekiwania na wysyłkę Edytowane 4 Października 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 A może chociaż w kilku słowach napiszesz dlaczego Ty odradzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Lubię TwójBrowar! Mają najszybciej to co nowe, to co ciekawe i często w najniższych cenach, ale zdarza mi się kupować w różnych sklepach, bo akuart to czy tamto co chce jest tutaj taniej lub mam taki kaprys Ostatnio byłem bardzo zadowolony z obsługi w Piwodzieju. Nie jestem przekonany do słodów CM, ale poziom obługi się polepszył w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 A teraz coś na minus. Końcówka roku to kompletna bryndza w sklepach!! Chciałem kupić jakiś tegoroczny chmiel, nawet w granulacie, a tu raptem poza Słowenią, Czechami, Polską i już nie nowymi antypodami raptem 2-3 chmiele. Chciałem kupić Briessa ze słodów do stouta a tu go nie ma nigdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 To samo miałem całkiem niedawno, jedyna sensowna dal mnie oferta chmielu była w CP (szukałem marynki i lubelskiego ;D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekspiro Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 I taki będzie trend w najbliższym czasie (moja opinia). Jeżeli spora część piwowarów sprowadza towar indywidualnie w ilościach hurtowych i potem odsprzedaje po kosztach to żaden sklep legalnie (podatki, ZUS, koszta) działający nie może sprostać szarej strefie. Forumowe akcje piwowarów "wspólny zakup kapsli", "sprowadźmy paletę słodów z Czech" lub "sprowadzamy chmiel z Anglii" skutecznie ograniczają ofertę rodzimych sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekspiro Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 szukałem marynki i lubelskiego W/w chmiele z rocznika 2015 można kupić w co najmniej 4-5 sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Nie miałem na myśli polskich... Sądzę, że mimo potencjału na amerykański chmiel jest też nisza na inne. Ja napaliłem się w tym roku (po zeszłorocznym wysypie) na chmiele angielskie, a tu kiszka. Nie zamierzam zamawiać samemu. Mimo większej ilości sklepów nie rośnie oferta produktów. Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 szukałem marynki i lubelskiego W/w chmiele z rocznika 2015 można kupić w co najmniej 4-5 sklepach Miesiąc temu były pewnie w dwóch, żyjemy w Polsce i nasze chmiele to nie żaden rarytas a składnik podstawowy, na przełomie roku aż w 5 sklepach jest z tego roku- wow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ja zauważyłem że, jest jakieś dziwne opóźnienie chmielowe co roku, ameryka pewnie będzie przełom styczeń/luty, jak w zeszłym, też w zeszłym niemcy były dopiero w styczniu, przecież to jest 4-5 miesięcy po zbiorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 sprowadza towar indywidualnie w ilościach hurtowych nie jestem pewien czy angielskie lub amerykańskie są tak łatwo dostępne dla klientów indywidualnych nawet w ilościach hurtowych... żeby nie było, to też to zauważyłem - chmiele z 2015 są tylko z nz, z uk lub usa są 2014 a przecież wchodzimy juz w 2016.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 szukałem marynki i lubelskiego albo to było dawno, albo ja tak dobrze szukam, albo sklepy które znam są takie zaje...? (piwowin, alepiwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekspiro Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 sprowadza towar indywidualnie w ilościach hurtowych nie jestem pewien czy angielskie lub amerykańskie są tak łatwo dostępne dla klientów indywidualnych nawet w ilościach hurtowych... W tym roku już nie są tak łatwo dostępne jak w latach poprzednich. Duże zapotrzebowanie na chmiel - craft - spowodowało, że hurtownicy sprzedają na pniu wszystko w ramach kontraktu. Nikt nie oferuje chmielu w dobrej cenie w opakowaniach 5kg dla indywidualnych odbiorców. Polskie sklepy, nauczone latami doświadczeń (każdy zaradny piwowar domowy kupował chmiel na akcji społecznościowej "za grosze"), nie zakontraktowały chmielu z tegorocznego zbioru. Amerykańskie chmiele ze zbioru 2015 na pewno pojawią się w połowie stycznia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 A mi się wydaje, że sklepy specjalnie wypychaja póki co starszy chmiel który zalega im na magazynie... i dopóki nie wyprzedadza staroci to nowości będą w sferze naszych marzeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 W niektórych sklepach w ogóle nie podaje się rocznika co już zakrawa na manipulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A mi się wydaje, że sklepy specjalnie wypychaja póki co starszy chmiel który zalega im na magazynie... i dopóki nie wyprzedadza staroci to nowości będą w sferze naszych marzeń... To trzeba to zgłaszać i nagłaśniać. Przecież to jest spokojnie do wywąchania. Zwłaszcza jeśli chodzi o jakąś Amerykę czy antypody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Niekoniecznie trzeba aż tak drastycznie reagować! Do czasu, aż jest informacja o roku produkcji jest to zgodne z prawem. Brak takiej informacji jest co najmniej nie fair. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Eh, źle przeczytałem tamten post Zrozumiałem, że ktoś wysyła starszy chmiel jako zbiór 2015. Tak to faktycznie nie ma problemu, ale nie sądzę, żeby to była celowa praktyka. Jakby wszyscy wyprzedawali stary chmiel przed rzuceniem nowości, to wystarczyłoby, żeby jeden sklep się wyłamał, rzucił nowy zbiór i wszyscy by brali od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 ale nie sądzę, żeby to była celowa praktyka. Jakby wszyscy wyprzedawali stary chmiel przed rzuceniem nowości, to wystarczyłoby, żeby jeden sklep się wyłamał, rzucił nowy zbiór i wszyscy by brali od niego. jesteś tego pewien? Bo ja myślę, że sklepy coś jednak z zapasami chmielu zrobić muszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Oj, niekoniecznie. Na rynku jest sporo chmielu mało popularnego, którego nikt nie chce kupić, bo jest inny bardziej poszukiwany. Stąd taka ilość starego chmielu w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 jesteś tego pewien? Bo ja myślę, że sklepy coś jednak z zapasami chmielu zrobić muszą. Nie jestem, gdybam sobie. Wszystkiego i tak nigdy nie sprzedadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 jeśli ktoś kombinuje to nie sklepy a dystrybutorzy. między sklepami zbyt duża konkurencja. spojrzałem do dwóch sklepów w UK i tam większość też 2014. łącznie z niemieckimi. (ale zdarzyły się citra czy mosaic 2015) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Eh, źle przeczytałem tamten post Zrozumiałem, że ktoś wysyła starszy chmiel jako zbiór 2015. Tak to faktycznie nie ma problemu, ale nie sądzę, żeby to była celowa praktyka. Jakby wszyscy wyprzedawali stary chmiel przed rzuceniem nowości, to wystarczyłoby, żeby jeden sklep się wyłamał, rzucił nowy zbiór i wszyscy by brali od niego.Nie. Nie. Ja też nie mam pewności czy tak się dzieje. Dziwne jest tylko że juz jest pół roku po zbiorach a nowych chmieli jak na lekarstwo.. jakby ktoś (sklep, czy dystrybutor) najpierw wypychal starocie czekając z nowymi chmielami. Osobiscie kupował bym te najświeższe... ale z tego robiło by się błędne koło, więc sam powatpiewam w swoją teorię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Już są! W jednym ze sklepów pojawiły się hamerykany... [Chyba najwyższy czas, bo Łotwa też już ma od kilku dni] Edytowane 25 Stycznia 2016 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ktoś wie gdzie można dorwać chmiel Cascade PL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi