Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebna pilna konsultacja.

 

Uwarzona warka stouta. Niestety dostępne są tylko drożdże t-58 i dolniaki s-23. Których radzicie użyć?

 

Do fermentacji może być temperatura 14-16* w piwnicy albo 20-21* w mieszkaniu, więc jedne i drugie będą pracować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Nastawiłem trzecią warkę z własnego słodu. Pierwsze dwie były małe (po 6 litrów gotowego wyrobu), teraz zrobiłem 35l i prawdopodobnie przechmieliłem. Dałem 80g suszonego chmielu (Zebranego w polach), piwo jest dość mocno goryczkowe. Czy to jest za dużo? Miałem zamiar dziś dorbić kolejne 35l i wlać do większego dymiona ale niestety nie wyrobiłem się z czasem. Jeżeli jest to za dużo czy jutro nie będzie za późno na rozmajenie?

Edytowane przez zawsze
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Nastawiłem trzecią warkę z własnego słodu. Pierwsze dwie były małe (po 6 litrów gotowego wyrobu), teraz zrobiłem 35l i prawdopodobnie przechmieliłem. Dałem 80g suszonego chmielu (Zebranego w polach), piwo jest dość mocno goryczkowe. Czy to jest za dużo? Miałem zamiar dziś dorbić kolejne 35l i wlać do większego dymiona ale niestety nie wyrobiłem się z czasem. Jeżeli jest to za dużo czy jutro nie będzie za późno na rozmajenie?

Możesz spokojnie jutro , co to za chmiel ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odlałem około 8l brzeczki i gotowałem godzinę. Dołożyłem fotki wcześniej.

Może inaczej , jakie dawki i w której minucie ?

Garnek słusznej wielkości, dlaczego chmieliłeś osobno ?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób fotkę.

 

Jeśli stal nierdzewna bez i bez spawania to nie powinna wejść w żadną reakcję. Śmiało gotuj do końca.

Zielone to mi się bardziej z miedzią i mosiądzem pasuje. :mad:

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem metalurgiem, ale mam kilka elementów ze stali nierdzewnej a czegoś takiego nigdy nie widziałem. Moim zdaniem ktoś Cię w konia zrobił mówiąc, że to nierdzewka.Jakiś stop z aluminium? A da się to zetrzeć?

Edytowane przez jacekan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu może tego dobrze nie widać ale osad na garze jest naprawdę czarny, wcześniej takiego nie miałem.

 

edit: to zielone idzie ale żeby uzyskać głądką powierzchnię to zwykłym płynem do naczyń nie.

 

Jeżeli to nie jest nierdzewka to co mogło niedobrego dostać się do brzeczki?

Edytowane przez leech
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mieszadła używasz przy gotowaniu?

 

Ten osad wygląda bardzo podobnie do tego co jest na mieszadle.

Jak dla mnie, to mogło się coś rozpuścić (np coś z mieszadła) i później po prostu pozostało na garnku w miarę opadania lustra cieczy.

Pręt gwintowany też z nierdzewki?

Edytowane przez Merv
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.