Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ja osobiście nie liczę palonych (ale mój arkusz kalkulacyjny liczy :)). Karmelowe, melanoidowe itp. liczę. Najważniejsze jest, żebyś liczył u siebie zawsze w ten sam sposób, żebyś miał porównanie z innymi warkami. A tak z drugiej strony palonych dodaje się tak mało, że chyba nie mają aż takiego wielkiego wpływu na wydajność.

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

głównie chodziło mi o karmelowe... łapię się wszystkiego, żeby podnieść wydajność :)

Oczywiście karmelowe powinieneś liczyć, czasami stanowią duży udział w całym zasypie. To, że będziesz inaczej liczyć, nie zmieni Twojej faktycznej wydajności - to trochę jak kreatywna księgowość :)

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście pszenicy niesłodowanej i surowców typu płatki owsiane nie bierzemy pod uwage w kalkulacji wydajnosci???

Dlaczego nie? Źródła skrobi czy innych cukrów zawsze powinno się wliczać do wydajności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście pszenicy niesłodowanej i surowców typu płatki owsiane nie bierzemy pod uwage w kalkulacji wydajnosci???

Oczywiście, że bierzemy. Zainstaluj sobie przykładowo Brewtarget - można zobaczyć ekstraktywność wszystkich składników.

 

Przykładowo: Pilzneński - 81%, Pszenica niesłodowana - 60,4%, Płatki owsiane - 80%, Barwiący Strzegom - 65%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie, bo mam chwilkę czasu i może bym coś dzisiaj stworzył ;)

Czy w dolnej obudowie od garnka Severina, w tej brązowej podstawie, (Garnek taki jak na obrazku http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/70/77/23/1970772395 ) można zabudować trochę elektroniki (gabarytowo mi się mieści) ? Jak gotujecie, plastik bardzo się nagrzewa ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie pytanie, bo mam chwilkę czasu i może bym coś dzisiaj stworzył ;)

Czy w dolnej obudowie od garnka Severina, w tej brązowej podstawie, (Garnek taki jak na obrazku http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/70/77/23/1970772395 ) można zabudować trochę elektroniki (gabarytowo mi się mieści) ? Jak gotujecie, plastik bardzo się nagrzewa ?

Jak wejdzie to pozostaje sprawa chłodzenia elektroniki,wystarczy zabudować mały wentylator.Żeby był cyrkulacja powietrza wywiercić małe dziurki w dolnej części obudowy.Druga możliwość to na ścianie garnka zabudować elektronikę w małej obudowie z wentylatorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie miałem okazji robić warki w kegu 50 litrów,instalacja gotowa więc pytanie ?.Jaką maksymalnie można zrobi warkę chodzi mi o ilość słodu.

Ja w tej chwili robię 10-12kg i nie jest to żadnym problemem. Spokojnie mogę dosypać jeszcze. Max sprawdzę przy porterze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że wymyśliła mi się ładna nazwa dla piwa (21 Gy) pomyślałem, że może uwarzę coś o ekstrakcie 21°Blg. Kwestia jest taka, czy mogę przefermentować to drożdżami od saisona. Myślałem, by zamiast curacao dać kolendrę. Zasyp? To co mam widać w stopce, więc pewnie dałbym pszenicznego, pilzneńskiego i coś karmelowego. Chmieliłbym lubelskim plus nieco marynki. Jest sens bawić się w coś takiego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak będziesz wymawiał nazwę tego piwa dwadzieściajedengrejów czy grejdwadziesciajeden? Trzymam kciuki za Wasze greje (i piwne i te drugie). Sens jest :( A co do słodów - użyj każdego dostępnego chociaż po trochu. Najlepsze moje piwa wychodziły w ten sposób - utylizacja resztek z magazynu.

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój Wit jest 6 dni na burzliwej. Blg = 5. Mogę przelewać go na cichą czy jeszcze poczekać? Drożdże breferm blanche. Dzieki za opodpowiedź

W piątek zabutelkowałem Witbiera, po 2 tygodniach pobytu w fermentorze. Nie zlewałem na cichą. Blg spadło do 4. W sumie niewiele w stosunku do tego co było po 6 dniach fermentacji (5°Blg ). Mam nadzieję, że nie bedzioe granatów. Zastanawiam sie czemu tak słabo odfermentowało....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo mi ucieka z fermentatora. Już drugi raz dzisiaj. :smilies: Stoi w piwnicy od wczoraj i gęstość spadła o 5°Blg (z 16°Blg na 11°Blg). Litr zlałem co mogę jeszcze zrobić żeby nie poszło sobie całkiem?

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.