H.M. Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Czy wydajność się oblicza ze wszystkich słodów, czy tylko ze słodów podstawowych? tzn bez palonych, karmelowych itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Ja osobiście nie liczę palonych (ale mój arkusz kalkulacyjny liczy ). Karmelowe, melanoidowe itp. liczę. Najważniejsze jest, żebyś liczył u siebie zawsze w ten sam sposób, żebyś miał porównanie z innymi warkami. A tak z drugiej strony palonych dodaje się tak mało, że chyba nie mają aż takiego wielkiego wpływu na wydajność. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 głównie chodziło mi o karmelowe... łapię się wszystkiego, żeby podnieść wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) głównie chodziło mi o karmelowe... łapię się wszystkiego, żeby podnieść wydajność Oczywiście karmelowe powinieneś liczyć, czasami stanowią duży udział w całym zasypie. To, że będziesz inaczej liczyć, nie zmieni Twojej faktycznej wydajności - to trochę jak kreatywna księgowość Edytowane 3 Grudnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wiem - ale poprawi mi humor Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Wiem - ale poprawi mi humor Dzięki za odpowiedzi. Dla pociechy moge tylko napisać, że karmelowe mają mniejszy ekstrakt niż słody podstawowe. Niewiele mniej ale zawsze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Oczywiście pszenicy niesłodowanej i surowców typu płatki owsiane nie bierzemy pod uwage w kalkulacji wydajnosci??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Oczywiście pszenicy niesłodowanej i surowców typu płatki owsiane nie bierzemy pod uwage w kalkulacji wydajnosci??? Dlaczego nie? Źródła skrobi czy innych cukrów zawsze powinno się wliczać do wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Oczywiście pszenicy niesłodowanej i surowców typu płatki owsiane nie bierzemy pod uwage w kalkulacji wydajnosci??? Oczywiście, że bierzemy. Zainstaluj sobie przykładowo Brewtarget - można zobaczyć ekstraktywność wszystkich składników. Przykładowo: Pilzneński - 81%, Pszenica niesłodowana - 60,4%, Płatki owsiane - 80%, Barwiący Strzegom - 65% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Jeszcze nie miałem okazji robić warki w kegu 50 litrów,instalacja gotowa więc pytanie ?.Jaką maksymalnie można zrobi warkę chodzi mi o ilość słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 płatki błyskawiczne orkiszowe zamiast pszenicznych do witbiera czy lepiej zwiększyć zasyp pszenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Szybkie pytanie, bo mam chwilkę czasu i może bym coś dzisiaj stworzył Czy w dolnej obudowie od garnka Severina, w tej brązowej podstawie, (Garnek taki jak na obrazku http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/70/77/23/1970772395 ) można zabudować trochę elektroniki (gabarytowo mi się mieści) ? Jak gotujecie, plastik bardzo się nagrzewa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 płatki błyskawiczne orkiszowe zamiast pszenicznych do witbiera czy lepiej zwiększyć zasyp pszenicznego? Orkiszowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Szybkie pytanie, bo mam chwilkę czasu i może bym coś dzisiaj stworzył Czy w dolnej obudowie od garnka Severina, w tej brązowej podstawie, (Garnek taki jak na obrazku http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/70/77/23/1970772395 ) można zabudować trochę elektroniki (gabarytowo mi się mieści) ? Jak gotujecie, plastik bardzo się nagrzewa ? Jak wejdzie to pozostaje sprawa chłodzenia elektroniki,wystarczy zabudować mały wentylator.Żeby był cyrkulacja powietrza wywiercić małe dziurki w dolnej części obudowy.Druga możliwość to na ścianie garnka zabudować elektronikę w małej obudowie z wentylatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Jeszcze nie miałem okazji robić warki w kegu 50 litrów,instalacja gotowa więc pytanie ?.Jaką maksymalnie można zrobi warkę chodzi mi o ilość słodu. Ja w tej chwili robię 10-12kg i nie jest to żadnym problemem. Spokojnie mogę dosypać jeszcze. Max sprawdzę przy porterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ja zacierałam nawet 15,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Cześć Ostatnio zacierałem 7,5 kg słodu w garze 24 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) 16-17 kg bezproblemowo ale na ręcznym sterowaniu. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Jako, że wymyśliła mi się ładna nazwa dla piwa (21 Gy) pomyślałem, że może uwarzę coś o ekstrakcie 21°Blg. Kwestia jest taka, czy mogę przefermentować to drożdżami od saisona. Myślałem, by zamiast curacao dać kolendrę. Zasyp? To co mam widać w stopce, więc pewnie dałbym pszenicznego, pilzneńskiego i coś karmelowego. Chmieliłbym lubelskim plus nieco marynki. Jest sens bawić się w coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) A jak będziesz wymawiał nazwę tego piwa dwadzieściajedengrejów czy grejdwadziesciajeden? Trzymam kciuki za Wasze greje (i piwne i te drugie). Sens jest A co do słodów - użyj każdego dostępnego chociaż po trochu. Najlepsze moje piwa wychodziły w ten sposób - utylizacja resztek z magazynu. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 No to zrobię starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Mój Wit jest 6 dni na burzliwej. Blg = 5. Mogę przelewać go na cichą czy jeszcze poczekać? Drożdże breferm blanche. Dzieki za opodpowiedź W piątek zabutelkowałem Witbiera, po 2 tygodniach pobytu w fermentorze. Nie zlewałem na cichą. Blg spadło do 4. W sumie niewiele w stosunku do tego co było po 6 dniach fermentacji (5°Blg ). Mam nadzieję, że nie bedzioe granatów. Zastanawiam sie czemu tak słabo odfermentowało.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Piwo mi ucieka z fermentatora. Już drugi raz dzisiaj. Stoi w piwnicy od wczoraj i gęstość spadła o 5°Blg (z 16°Blg na 11°Blg). Litr zlałem co mogę jeszcze zrobić żeby nie poszło sobie całkiem? Edytowane 11 Grudnia 2011 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Trudno, trzeba część spisać na straty, wsadź fermentor w miednicę i czekaj aż mu przejdzie. Jak dasz radę, to obniż temperature fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi