Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 2 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na 20-25L starczy, ale na 50 to sporo za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Pomocy... Zacieram właśnie pierwsze żytnie w karierze. Słyszałem, że jest trudne w filtracji, ale to co jest u mnie, to po prostu koszmar. Po koleji: - do filtracji używam oplotu przykręconego do kranika zamontowanego na stałe w garnku lidlowym (kranik oczywiście wymieniony). Oplot ma długość 80 cm, - zacierałem w 15 litrach wody, planowałem trzy tury wysładzania po 4 litry i ostatecznie przed chmieleniem jakieś 22-23 litry brzeczki, - zrobiłem mash-out, - udało mi się wyciągnąć z tego 9 litrów brzeczki i to już po ugniataniu mokrego młóta pokrywką, - właśnie zrobiłem pierwszą turę wysładzania - wlałem 4 litry wody (ok. 78C) i po godzinie wyleciał jakiś litr. Na górze stoi woda, a przez kran ledwo kapie. Macie jakiś pomysł, jak mógłbym przyspieszyć filtrację? O 19 muszę wyjść z domu i jak dalej będzie się filtrowało w tym tempie, to nie zdążę już dzisiaj nachmielić. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Scovron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) też tak miałem, lej wodę mającą powyżej 90oC - rozluźni to "gluta" który jest zawsze przy życie [edit] możesz też podnieść kadź do wysładzania i dać dłuższy wężyk, co zwiększy siłę ssącą. Ewentualnie zamieszaj w kadzi i poczekaj aż się ponownie ułoży. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 czasami dobry skutek daje dmuchniecie w kranik i przepchanie filtratora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Mozna od nowa ulozyc zloze filtracyjne. Czyli zrobic jak przy wysladzaniu na raty. Dolac goracej wody wymieszac i powoli rozpoczac filtracje od nowa. Czsami pomaga przy zatrzymanej fitracji (czasami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na 20-25L starczy, ale na 50 to sporo za malo. jest to moj pierwszy experyment z plynnymi.... Mam dac cala zawartosc startera do brzeczki czy tylko drozdze z dna??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na 20-25L starczy, ale na 50 to sporo za malo. jest to moj pierwszy experyment z plynnymi.... Mam dac cala zawartosc startera do brzeczki czy tylko drozdze z dna??? Zalezy ile dni ma starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Mozna od nowa ulozyc zloze filtracyjne. Czyli zrobic jak przy wysladzaniu na raty. Dolac goracej wody wymieszac i powoli rozpoczac filtracje od nowa. Czsami pomaga przy zatrzymanej fitracji (czasami) Dzięki za pomoc - spróbuję dolać cieplejszej wody i zamieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 wczoraj wstawiony o 20stej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 wczoraj wstawiony o 20stej To caly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na 20-25L starczy, ale na 50 to sporo za malo. jest to moj pierwszy experyment z plynnymi.... Mam dac cala zawartosc startera do brzeczki czy tylko drozdze z dna??? Bawię się już dłuższy czas z płynnymi i w/g mnie 2L starter mający 32-48h wystarczy na 50l brzeczki Ale'owej, na lagery trochę za mało. Jeżeli drożdże opadły (w co wątpię) to dodaj tylko te z dna, ale polecam wlanie całego startera, bo w zawiesinie są zwykle te najzdrowsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 drozdze w wiekszosci opadly na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 tak jak pisał kolega Makaron - starter nie ma nawet 24h - wlej cały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na 20-25L starczy, ale na 50 to sporo za malo. jest to moj pierwszy experyment z plynnymi.... Mam dac cala zawartosc startera do brzeczki czy tylko drozdze z dna??? Bawię się już dłuższy czas z płynnymi i w/g mnie 2L starter mający 32-48h wystarczy na 50l brzeczki Ale'owej, na lagery trochę za mało. Jeżeli drożdże opadły (w co wątpię) to dodaj tylko te z dna, ale polecam wlanie całego startera, bo w zawiesinie są zwykle te najzdrowsze Zapominam, ze teraz sprzedaja tylko Aktywatory.... hmmm moze i by w sumie wystarczylo. bedzie za malo, ale nie juz tak tragicznie za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo115 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Prosze o szybką pomoc! Mam 10 litrów piwa z brewkita WES jasnego na cichej i zamierzam dodać tabletke aroma tabs. Problem polega na tym, że niewiem w jakiej ilości mam dodać. Na opakowaniu jest napisane zeby dodac 1/3 tabletki na 20 litrów... A wyczytałem gdzieniegdzie, że taka ilość nie daje porządanych efektów. Pomoże ktoś? Dodam, że lubie piwa dobrze nachmielone (tzn. z dużym aromatem chmielowym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ja dawałem 1 tab na 30l i było dobrze nachmielone, ale dodawałem też trochę chmielu w trakcie chłodzenia, także efekt będzie wypadkową obu dawek Daj 1/3 tab na 10L powinno być OK kolo115 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam, potrzebuję pomocy, ale nie pilnej ;-) Nie wiedziałem gdzie indziej mógłbym to napisać... W przyszłym tygodniu chciałbym zrobić pierwsze zacieranko. Prosiłbym o polecenie mi jakiegoś piwka górnej fermentacji, jasnego / lekko brązowego, lekko chmielonego i z wyraźnymi nutami smakowymi. Nie ciemne piwa i mocno chmielone. Oczywiście chciałbym na początek jakąś prostą recepturę, która wybacza błędy niedoświadczonego zacieracza piwa Może to być jakiś zestaw surowców (z BA) albo surowce dobiorę oddzielnie. Chodzi mi po głowie Koelsch ale nie wiem czy dobry na początek. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam, potrzebuję pomocy, ale nie pilnej ;-) Nie wiedziałem gdzie indziej mógłbym to napisać... W nowym wątku. Chodzi mi po głowie Koelsch ale nie wiem czy dobry na początek. Kolońskie jest piwem fermentacji mieszanej i wymaga lagerowania. Może Pale Ale, np http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zapamiętam na przyszłość. No tak mi się wydawało że może być nieco trudniejsze. Ok, niech będzie Pale Ale Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Drodzy piwowarzy domowi mam problem. Trzy tygodnie fermentacji w tym tydzień cichej piwa na drożdżach US-05. Czyste butelki czekają na napełnienie i…. dziś otwieram fermentator i moim oczom ukazuję się taki widok. Co to jest? W smaku piwo bardzo dobre. Butelkować i szybko wypić czy odpuścić i w kanał? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Jak dobre to butelkować skoro flaszki czyste i wypić szybko. To tlenowiec chyba choć specem od infekcji nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Jak dobre to butelkować skoro flaszki czyste i wypić szybko. To tlenowiec chyba choć specem od infekcji nie jestem. dokłądnie tak wypić jak najszybciej. Spróbuj tylko czy da się je pić i najlepiej dodaj drożdży do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie wylewaj,najlepiej je spasteryzować, to na bank infekcja. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi