convict Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Może faktycznie piwo pracowało w nocy. Jak narazie w smaku i w zapachu jest ok, tak więc nie wydaje mi się żebym coś złapał. Jedynie czuć troszeczkę metaliczny posmak - ale podejrzewam ze to wina słodzika Stevia. Nie pozostaje mi nic innego jak poczekać jeszcze ze 2 dni i zlewać je na cichą. Mam nadzieje mojej LP zasmakuje to piwo. Bo przy zacieraniu strasznie narzekała że w całym domu "śmierdzi psimi chrupkami" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Czy to możliwe żeby ona teraz fermentowała prawie niewidocznie? Albo żeby przefermentowała przez noc kiedy tego nie widziałem? Może to zbyt mała ilość cukrów zawarta w syropie? Podają iż w 100ml jest 84g węglowodanów. Syrop to Paola żurawinowa. Skąd wiesz, że nie pracuje? Jak jest piana i drożdże to raczej owe drożdże działają, szczególnie jak blg spada. A ten syrop to prawdopodobnie cukier i aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Niestety nie mam szans w tygodniu pilnować piwa (od poniedziałku do piątku jestem na delegacji), w poniedziałek rano sprawdziłem i drożdże jeszcze nie ruszyły, wczoraj koło północy siostra wysłała mi fotkę i powiedziała, że temperatura skoczyła do 26 stopni (kazałem jej włożyć dwa PETy i dzisiaj rano już było 21 stopni), czy moje Black IPA przez taki skok temperatury będzie "skopane"? Drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Nie za często grzebiesz w tym wiadrze? Daj im pracować, po za tym czy to wymaga ostrego dyżuru? Niekoniecznie musi to wpłynąć na "skopanie", bo bezwładność 20 litrów piwa jest dosyć wysoka więc nie musiało się to tak bardzo ogrzać. Co najwyżej będziesz miał posmaki alkoholowe i rozpuszczalnikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Z tego co widzę to termometr jest zanurzony w piwie. Skoro on pokazał 26C to już sporo za dużo. Moim zdaniem to piwo powinno fermentować w 16-18C. Pijalne pewnie będzie, za jakiś czas sam ocenisz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Ok, dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ile mogę trzymać rozpuszczone w wodzie (rehydratacja) drożdże w34/70 przed zadaniem? Potrzebuję przetrzymać je kilka godzin do rana zanim brzeczka się wystudzi, a już je rozpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Możesz trzymać, tylko wstaw do lodówki i przykryj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ok dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Gąska Przed zadaniem do brzeczki musisz je wcześniej wyjąć z lodówki aby wyrównać temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Nie miałem czasu żeby poczekać, dolałem do tych drożdży trochę brzeczki o temp pokojowej odczekałem z 15 i zadałem do brzeczki głównej o temp 11°C. Zobaczymy mam nadzieję, że ruszą. Mój pierwszy dolniak. Edit: Ruszyły , ale pierwsze oznaki dojrzałem dopiero po ok. 60h od zadania drożdży. Edytowane 11 Lutego 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Potrzebna pomoc. Pils 12 BLG, drożdże w-34/70, temperatura brzeczki 10 stopni. Drożdże zadane wczoraj koło 16 po rehydratacji (niedokładnej, tzn. nie wszystko ładnie się 'upłynniło' ale pośpiech zmusił mnie do zadania). Brzeczka porządnie napowietrzona przed zadaniem, była gęsta biała piana na jakieś 5 cm, na to zlałem drożdże. Teraz wygląda to tak jak na zdjeciu. Będzie coś z tego? Mam drugą saszetkę jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Spokojnie. Coś sie dzieje chyba. Zamerdaj fermen(ta)torem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 To dopiero mój drugi lager w karierze. Wcześniej jak robiłem Lagera Wiedeńskiego to drożdże startowały powoli ale robiła się piana na powierzchni. Takie coś pierwszy raz widzę bo ta pianka wygląda jak pozostałości po tej z napowietrzania. Fermentorem zakołysałem. Drożdże był zadane w 10 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Taka od napowietrzania długo sie nie utrzymuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 To jak, czekać? Nie fermentuję tego w domu więc mam trochę ograniczony dostęp. Mogę zareagować dzisiaj do powiedzmy 21-22 lub dopiero jutro po 16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Spokojnie, przy drożdżach dolnej fermentacji lag jest dłuższy, po 48 h bez oznak bym się zaczął przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ok to zobaczę jutro. A taki widok jest 'normalny'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Jeżeli piana jest drobna i układa się w krąg, to znaczy, że pochodzi z fermentacji. Trudno powiedzieć co się dzieje na ww. zdjęciu, raczej nie jest to fermentacja, ale przy lagerach panikować wolno dopiero po 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Podejrzewam, że Kolega wlał do fermentora mocno zbite drożdże (kluchy), a nie jednolity krem. Miałem podobny przypadek. Drożdże podjęły pracę po około 36 godzinach. Edytowane 11 Lutego 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak właśnie niestety było pershi. No nic, zobaczę jutro jak to będzie wyglądało. Jeżeli nic się nie zmieni to zadać drugą saszetkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 A zamieszałeś brzeczką po zadaniu tych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Zakołysałem delikatnie fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Bo tak to wygląda jakby drożdże sie kompletnie nie wymieszały w brzeczce , tylko zbiły się na powierzchni. Ja bym to po prostu dobrze wymieszał. Edytowane 12 Lutego 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Teraz wygląda to tak. Drożdży wyraźnie więcej. Zakołysałem lekko fermentorem. Mijają 2 doby.. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Regius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi