Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję Koledze 2000 wpisu w temacie.

 

A do Kolegi Yanek mam prośbę (jeśli można), żeby w temacie o infekcji opisał swoje przypuszczenia, kiedy to się mogło przypałętać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem to samo u siebie, zakażenie jak ta lala prawdopodobnie jakiś mlekowiec. Takie piwo lepiej szybko wypić albo się nie męczyć i w kanał bo z czasem będzie coraz gorzej. Jak się zdecydujesz wypić to doradzam spasteryzować żebyś później granatów nie miał ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ??

Nie trzeba, a nie lepiej kupić błyskawiczne?

Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ??

Nie trzeba, a nie lepiej kupić błyskawiczne?

 

Jestem w trakcie warzenia, więc niestety nie :) Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, moja 2 warka a 1 zrobioa ze słodów wg. receptury twojbrowar.pl - Belgian RED Beer 14°BLG , po fermentacji burzliwej około 14 dni blg na poziomie 6blg, przelałem na fermentacje cichą i po 5 dniach dalej mam 6 blg. nie wiem co dalej robić z tą warką. Czy butelkować ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6°Blg to sporo. Przydało by się jak byś zrobił test fermentacji. Jak zacierałeś, jakie drożdże i jakie blg początkowe?

 

 

Początkowe BLG 14 , drożdze Fermentis Safbrew T-58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słabe napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży. Drożdże zamiast się namnożyć od razu zabrały się za konsumpcję. Na wszelki wypadek, żeby uniknąć granatów, przetrzymałbym na cichej jakieś dwa tygodnie.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

powinno jeszcze trochę zejść może trochę za wcześnie przelałeś na cichą. Raz używałem drożdży t68 (6 zbóż) i zrobiły mi taki psikus - stanęły przy 5blg, a później miałem mocne przegazowanie w butelkach - na szczęście obyło się bez granatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam Koledze sprawdzić termometr, czy nie zaniża wskazań. Często się takie sytuacje spotyka, że przyczyną słabego odfermentowania, jest zaniżający termetr, przez zacieranie wychodzi "na słodko".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W34/70 fermentacja w 15°C- jaki będzie wpływ na smak i aromat takiej temperatury??

Fermentować chcę 10 ze sporym aromatem chmielowym i umiarkowaną goryczką. Niestety to najniższa temp jaką dysponuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.