Yanek Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W smaku całkiem niezłe, spróbuje uratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Gratuluję Koledze 2000 wpisu w temacie. A do Kolegi Yanek mam prośbę (jeśli można), żeby w temacie o infekcji opisał swoje przypuszczenia, kiedy to się mogło przypałętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Gratuluję Koledze 2000 wpisu w temacie. Wpis 2000, strona 100 Może ktoś się podejmie przeczytania wątku od początku Edytowane 3 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Miałem to samo u siebie, zakażenie jak ta lala prawdopodobnie jakiś mlekowiec. Takie piwo lepiej szybko wypić albo się nie męczyć i w kanał bo z czasem będzie coraz gorzej. Jak się zdecydujesz wypić to doradzam spasteryzować żebyś później granatów nie miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ?? Nie trzeba, a nie lepiej kupić błyskawiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ?? Nie trzeba, a nie lepiej kupić błyskawiczne? Czy płatki jęczmienne należy ześrutować przed kleikowaniem ?? Nie trzeba, a nie lepiej kupić błyskawiczne? Jestem w trakcie warzenia, więc niestety nie Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł G. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Witam, moja 2 warka a 1 zrobioa ze słodów wg. receptury twojbrowar.pl - Belgian RED Beer 14°BLG , po fermentacji burzliwej około 14 dni blg na poziomie 6blg, przelałem na fermentacje cichą i po 5 dniach dalej mam 6 blg. nie wiem co dalej robić z tą warką. Czy butelkować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) 6°Blg to sporo. Przydało by się jak byś zrobił test fermentacji. Jak zacierałeś, jakie drożdże, ile litrów ci piwa wyszło i jakie blg początkowe? Edytowane 5 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 a jak to zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł G. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 6°Blg to sporo. Przydało by się jak byś zrobił test fermentacji. Jak zacierałeś, jakie drożdże i jakie blg początkowe? Początkowe BLG 14 , drożdze Fermentis Safbrew T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł G. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 a jak to zacierałeś? czy mam podac całą pecepture ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Podaj schemat zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł G. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Podaj schemat zacierania. a wiec wyglada to tak zasyp 66st - 45min 72 st 15 min do negatywnej proby jodowej 78 st 2min. i chmielenie 90 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 (edytowane) Słabe napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży. Drożdże zamiast się namnożyć od razu zabrały się za konsumpcję. Na wszelki wypadek, żeby uniknąć granatów, przetrzymałbym na cichej jakieś dwa tygodnie. Edytowane 5 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 powinno jeszcze trochę zejść może trochę za wcześnie przelałeś na cichą. Raz używałem drożdży t68 (6 zbóż) i zrobiły mi taki psikus - stanęły przy 5blg, a później miałem mocne przegazowanie w butelkach - na szczęście obyło się bez granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Polecam Koledze sprawdzić termometr, czy nie zaniża wskazań. Często się takie sytuacje spotyka, że przyczyną słabego odfermentowania, jest zaniżający termetr, przez zacieranie wychodzi "na słodko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł G. Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 ok, potrzymam jeszcze na cichej troszeczke , a i sprzęt też sprawdzę.Dzieki za pomoc. Trudno jak nie wyjdzie to dobra nauka na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 jakby czesem ktoś był online...proszę zerknijcie tu: http://www.piwo.org/topic/9079-ala-brown-porter/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 W34/70 fermentacja w 15°C- jaki będzie wpływ na smak i aromat takiej temperatury?? Fermentować chcę 10 ze sporym aromatem chmielowym i umiarkowaną goryczką. Niestety to najniższa temp jaką dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 W takiej temperaturze, może lepiej zastosować jakieś drożdże typu ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Zapewniam, że dziwne w Pilsie miałem od owoców do miodu, ale dominowało zielone jabłuszko lepiej chyba górniaka zrób tak jak pershi radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 SHIT!!!! bieda z drożdżami... Mam jeszcze us-05 i t-58 ale te chcialem przeznaczyć do innych piwek. chyba że s33??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Użyj US-05 będą najlepsze, a potem zbierz gęstwę. Na S-33 to piwo może też wyjść dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Zdecydowanie S-05, w 15°C można zrobić piwo z akcentem chmiel/słód z min. ilością estrów na tych drożdżach. Edytowane 13 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi