Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Nie kombinuj. Postępuj zgodnie z ogólnie przyjętym schematem. To nie będzie miało dobrego wpływu na fermentację - osady "posklejają" i ubiją Ci część drożdży, odbije się to również na jakości piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można tak zrobić? Wygląda, że mi US 05 nowe nie ruszyły na piwie harcerskim (doba). To ja może zleję na cichą (nie planowałem...) Full Aroma Hops, odzyskam gęstwę też z US 05, przepłuczę i dodam tak ze 100 gram? Czy czekać drugą dobę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Torebkę już wyrzuciłem więc Ci nie podam nru partii czy coś tam, ale kupione bardzo niedawno, przechowywane chlujnie. Uwodniły się prawidłowo, powstała ładna emulsja. W momencie podania do rehydratacji woda miała ok. 28 stopni, wrzucone do brzeczki o temp. ok 25 stopni. Ani banieczki. Byłoby mi podwójnie szkoda, bo zamierzam w przyszłym tygodniu uwarzyć na gęstwie po tych drożdząch AIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co, Dobrodzieje? Ciekawa sprawa. Owoż: śladu piany ni ma, ale się mię w rurce bulgotce zaczął przechylać poziom wody i pokrywa od fermentora jakby zaczęła pęcznieć.Wsadziłem więc ryja i czuję wyraźny zapach taki fermentacyjno drożdżowy, ale taki bardziej ja wiem, jakbym na piekarskich podpiwek robił. Bailing trudno mi orzec, bo zmierzyłem był ok 5, a teraz może i spadł ciutę, nie wiem... Może być, że fermentuje bez piany?

Edycja: aha, zgodnie z zasadami "stylu" zacierałem na słodko.

Edytowane przez zbynieks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Właśnie gotuję wodę na zacieranie pilsnera, woda to źródlanka z miejscowego źródła, dobra woda, nie zostawia kamienia itd, herbatę tylko na niej robimy. Teraz takie pytanie, zasyp robię w 50stopniach, czy muszę wodę przegotować najpierw? Ostatnie 5 warek tak robiłem, ale trochę mi szkoda czasu na zagotowanie 15litrow a później ich ochłodzenie o połowę.. Bardzo bym prosił o szybką odpowiedź, czy muszę doprowadzić do wrzenia i przegotować wodę przed zacieraniem.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Źródło? Nie wiem, źródło z którego wypływa rzeczka :D Nie, tylko do herbaty jej uzywamy(przywozimy w butelkach 5litrowych), ale słyszałem, że nieprzegotowana też jest smaczna, bo mama czasami pije. Cała miejscowość sobie dowozi taką wodę. Ok, to zacieram bez przegotowywania, dzięki! Bardzo mi na rękę taka informacja, dobry piątek! ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam taki problem podczas zacierania

nie podniosę temperatury do 78 stopni bo nie mam tyle miejsca w fermentatorze.

wpierw muszę odfiltrować część

czy odfiltrowaną brzeczkę podgrzać do danej temperatury i zwrócić ją do zacieru?

czy zostawić ją w spokoju i podnieść do 78stopni wodą do wysładzania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.