Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

przypalił mi się lekko zacier pszeniczniaka....

dodałem palonych słodów... zostało jeszcze jakieś 20 minut do końca...

jest sens filtrować i warzyć?

czy ta lekka spalenizna zdominuje później piwo?

 

qurka.... mieszadło do poprawy :/

przy pszenicy się nie sprawdziło :/

 

 

--

jednak kanał :monster::ble:

nie ma sensu sie katować

Edytowane przez pepo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przypalił mi się lekko zacier pszeniczniaka....

dodałem palonych słodów... zostało jeszcze jakieś 20 minut do końca...

jest sens filtrować i warzyć?

czy ta lekka spalenizna zdominuje później piwo?

 

qurka.... mieszadło do poprawy :/

przy pszenicy się nie sprawdziło :/

 

 

--

jednak kanał :monster::ble:

nie ma sensu sie katować

 

Jeśli lekko się przypalił to bym dalej robił piwo.

Teraz pytanie co miałeś na myśli pisząc lekko...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj o 22 skończył mi się gaz w butli - przed gotowaniem - jestem w kropce

 

czy ktoś z Warszawy lub okolicz Piaseczna miałby do pożyczenia taką butlę na 60min gotowanie?

 

PURISU!

 

ps. butlka to standardowa 11...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy dzielą całe warzenie na dwa dni, chmieląc właśnie na drugi dzień i mówią, że nie widzą różnicy w stosunku do procesu przeprowadzonego bez przerwy (czyli 10-12 godzin widać nie sprawia jeszcze zagrożenia) Jeżeli wlałeś gorącą brzeczkę do sterylnego fermentora lub innego baniaka, nie wydaje się, żeby istniało jakieś niebezpieczeństwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję dziś rozlewać swoje warki i jestem ciekaw ile może mi zostać brzeczki wraz z osadami na dnie fermentatora (33L) ?

Chciałbym tak bezpiecznie zakończyć zlewanie aby nie zassać za bardzo osadu. Chcę rozlać z dodaniem syropu więc chcę wiedzieć na ile l go sobie przygotować. Ewentualnie przeleję brzeczkę i zobaczę ile wyszło a syrop przygotuję później i wleje do brzeczki. Czy może lepiej tak nie robić i tradycyjnie zlać piwo na syrop, robi to jakąś różnicę ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zrobisz to umiejętnie to odzyskasz prawie całe piwo. Drożdże tworzą dość zbity osad. Jak piwo jest na cichej to nie ma co się obawiać o tą odrobinę osadu, byle nie 'biegać' wężykiem po całym dnie.

Ja stosuję wlewanie syropu do już przelanego piwa. Ostatnio nawet nie schładzam syropu do temp. bliskiej piwu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie robię bez cichej, i stąd pytanie bo to pierwsze warki.

 

Nie masz się czym przejmować. Zanurzaj powoli wężyk jeżeli nie chcesz nic zassać. Wszystko da się zrobić.

Obojętne czy wlejesz syrop przed, czy po zlaniu piwa. Tym bardziej po zlaniu piwa nie będziesz się głowić ile go masz dolać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję dziś rozlewać swoje warki i jestem ciekaw ile może mi zostać brzeczki wraz z osadami na dnie fermentatora (33L) ?

Chciałbym tak bezpiecznie zakończyć zlewanie aby nie zassać za bardzo osadu. Chcę rozlać z dodaniem syropu więc chcę wiedzieć na ile l go sobie przygotować. Ewentualnie przeleję brzeczkę i zobaczę ile wyszło a syrop przygotuję później i wleje do brzeczki. Czy może lepiej tak nie robić i tradycyjnie zlać piwo na syrop, robi to jakąś różnicę ?

Brzeczki nie zostanie Ci ani kropli. Z prostej przyczyny, to co masz w fermentorze, a przeszło fermentację główną, nie jest już brzeczką, to zielone piwo.

Dużo lepiej lać piwo na syrop niż odwrotnie. O wiele lepiej się rozmiesza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jak na to patrzeć. Jak masz skale na fermentorze to powiedzmy że masz 20 litrów całości. Ale mimo że drożdże tworzą zbity osad to litr mniej przynajmniej z całości uzyskasz. Chyba że Kierujesz się tym ile było po chmieleniu i oddzieleniu osadów. A w praktyce ja odejmuje 1 litr. Pozatym policz sobie ile powiedzmy trzeba cukru przyjmując nagazowanie 2 i temperaturę 20, różnica pomiędzy 20 a 19 litrów to groszowe sprawy. Ja i tak zaokrąglam do pełnych dziesiątek.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obliczając w referm ilość dodawanego cukru, do objętości zielonego piwa dodaję objętość syropu , np 0,5L ?

masz w referm podane w prawym dolnym rogu-ilość sacharozy w gramach objętość rezerwy i łączna objetosć piwa i rezerwy -tym się kieruj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chłodzę AIPA i mam pytanie odnośnie drożdży. Warkę podzieliłem na 2x25l, dzisiaj warzę pierwsze 25litrów a za tydzień drugie, bo wtedy zwolni się fermentor. Mam odnośnie tego pytanie, użyję Safali US-05, czy lepiej podzielić saszetkę na pół, i każdą warkę zrobić na połowie saszetki (już nie raz dzieliłem i było spoko), czy może zrobić dzisiejszą warkę na całej saszetce, a za tydzień zlać na cichą pierwszą warkę a do pojemnika od razu wlać nową brzeczkę? Co jest lepszym rozwiązaniem? Trochę się boję tej drugiej opcji, bo moge wtedy 2 piwa zakazić, jeżeli coś z tym spieprzyłem, a z drugiej strony, to jednak większa ilość drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.