nysander Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 ok, dzięki czyli po prostu zdekantuję a gęstwę wsadzę w słoiki będzie w sam raz na niedzielne zadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) przypalił mi się lekko zacier pszeniczniaka.... dodałem palonych słodów... zostało jeszcze jakieś 20 minut do końca... jest sens filtrować i warzyć? czy ta lekka spalenizna zdominuje później piwo? qurka.... mieszadło do poprawy przy pszenicy się nie sprawdziło -- jednak kanał nie ma sensu sie katować Edytowane 1 Maja 2013 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 przypalił mi się lekko zacier pszeniczniaka.... dodałem palonych słodów... zostało jeszcze jakieś 20 minut do końca... jest sens filtrować i warzyć? czy ta lekka spalenizna zdominuje później piwo? qurka.... mieszadło do poprawy przy pszenicy się nie sprawdziło -- jednak kanał nie ma sensu sie katować Jeśli lekko się przypalił to bym dalej robił piwo. Teraz pytanie co miałeś na myśli pisząc lekko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 wczoraj o 22 skończył mi się gaz w butli - przed gotowaniem - jestem w kropce czy ktoś z Warszawy lub okolicz Piaseczna miałby do pożyczenia taką butlę na 60min gotowanie? PURISU! ps. butlka to standardowa 11... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Podjedź na stację benzynową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Podjedź na stację benzynową. wolałbym w ostateczności EDIT: zdaje się, że to jest ta ostateczność Edytowane 2 Maja 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 pytanie: ile taka brzeczka (jeszcze ciepła po wczoraj) przetrwa w szczelnie zaklajstrowanym baniaku? zanim złapie fungus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Niektórzy dzielą całe warzenie na dwa dni, chmieląc właśnie na drugi dzień i mówią, że nie widzą różnicy w stosunku do procesu przeprowadzonego bez przerwy (czyli 10-12 godzin widać nie sprawia jeszcze zagrożenia) Jeżeli wlałeś gorącą brzeczkę do sterylnego fermentora lub innego baniaka, nie wydaje się, żeby istniało jakieś niebezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Tym bardziej, że będziesz jeszcze gotował. Fungusy wymiękną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Po gotowaniu wita zostało mi jakieś 3 litry w osadach. Można to przegotować, ostudzić i dodać do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Ja tak robię. Filtruję, przegotowuje i dodaję do fermentacji. Przy wybicie na poziomie 18 litrów odzyskany litr czy półtora to znaczna ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Planuję dziś rozlewać swoje warki i jestem ciekaw ile może mi zostać brzeczki wraz z osadami na dnie fermentatora (33L) ? Chciałbym tak bezpiecznie zakończyć zlewanie aby nie zassać za bardzo osadu. Chcę rozlać z dodaniem syropu więc chcę wiedzieć na ile l go sobie przygotować. Ewentualnie przeleję brzeczkę i zobaczę ile wyszło a syrop przygotuję później i wleje do brzeczki. Czy może lepiej tak nie robić i tradycyjnie zlać piwo na syrop, robi to jakąś różnicę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Jeżeli zrobisz to umiejętnie to odzyskasz prawie całe piwo. Drożdże tworzą dość zbity osad. Jak piwo jest na cichej to nie ma co się obawiać o tą odrobinę osadu, byle nie 'biegać' wężykiem po całym dnie. Ja stosuję wlewanie syropu do już przelanego piwa. Ostatnio nawet nie schładzam syropu do temp. bliskiej piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Właśnie robię bez cichej, i stąd pytanie bo to pierwsze warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Właśnie robię bez cichej, i stąd pytanie bo to pierwsze warki. Nie masz się czym przejmować. Zanurzaj powoli wężyk jeżeli nie chcesz nic zassać. Wszystko da się zrobić. Obojętne czy wlejesz syrop przed, czy po zlaniu piwa. Tym bardziej po zlaniu piwa nie będziesz się głowić ile go masz dolać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Planuję dziś rozlewać swoje warki i jestem ciekaw ile może mi zostać brzeczki wraz z osadami na dnie fermentatora (33L) ? Chciałbym tak bezpiecznie zakończyć zlewanie aby nie zassać za bardzo osadu. Chcę rozlać z dodaniem syropu więc chcę wiedzieć na ile l go sobie przygotować. Ewentualnie przeleję brzeczkę i zobaczę ile wyszło a syrop przygotuję później i wleje do brzeczki. Czy może lepiej tak nie robić i tradycyjnie zlać piwo na syrop, robi to jakąś różnicę ? Brzeczki nie zostanie Ci ani kropli. Z prostej przyczyny, to co masz w fermentorze, a przeszło fermentację główną, nie jest już brzeczką, to zielone piwo. Dużo lepiej lać piwo na syrop niż odwrotnie. O wiele lepiej się rozmiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Więc ile tego zielonego piwa z osadami może zostać na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 W gęstwie ukryje się około 0,2-0,4l płynu w zależności od szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) To dosyć mało myślałem, że przynajmniej litr jak nie więcej. W jednym piwie to s-33, w drugim Ale 514 Edytowane 4 Maja 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Zależy jak na to patrzeć. Jak masz skale na fermentorze to powiedzmy że masz 20 litrów całości. Ale mimo że drożdże tworzą zbity osad to litr mniej przynajmniej z całości uzyskasz. Chyba że Kierujesz się tym ile było po chmieleniu i oddzieleniu osadów. A w praktyce ja odejmuje 1 litr. Pozatym policz sobie ile powiedzmy trzeba cukru przyjmując nagazowanie 2 i temperaturę 20, różnica pomiędzy 20 a 19 litrów to groszowe sprawy. Ja i tak zaokrąglam do pełnych dziesiątek. Edytowane 4 Maja 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Obliczając w referm ilość dodawanego cukru, do objętości zielonego piwa dodaję objętość syropu , np 0,5L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Obliczając w referm ilość dodawanego cukru, do objętości zielonego piwa dodaję objętość syropu , np 0,5L ? masz w referm podane w prawym dolnym rogu-ilość sacharozy w gramach objętość rezerwy i łączna objetosć piwa i rezerwy -tym się kieruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Tylko, że nie mam rezerwy o chcę dodać tylko syropu i byłem ciekaw czy go doliczyć ale to chyba apteczne różnice więc nie będę się zbytnio kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Właśnie chłodzę AIPA i mam pytanie odnośnie drożdży. Warkę podzieliłem na 2x25l, dzisiaj warzę pierwsze 25litrów a za tydzień drugie, bo wtedy zwolni się fermentor. Mam odnośnie tego pytanie, użyję Safali US-05, czy lepiej podzielić saszetkę na pół, i każdą warkę zrobić na połowie saszetki (już nie raz dzieliłem i było spoko), czy może zrobić dzisiejszą warkę na całej saszetce, a za tydzień zlać na cichą pierwszą warkę a do pojemnika od razu wlać nową brzeczkę? Co jest lepszym rozwiązaniem? Trochę się boję tej drugiej opcji, bo moge wtedy 2 piwa zakazić, jeżeli coś z tym spieprzyłem, a z drugiej strony, to jednak większa ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Dzielenie saszetki przy piwie powyżej 12 lepiej odpuścić. Jeżeli dbasz o czystość to bez problemu możesz na gęstwie drugą warkę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi