WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Zdecydowanie czekać. Z uwagi na niższą temperaturę fermentacji drożdże pracowały wolniej, stąd jeszcze tak wysoki Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 tak zrobie, niech sobie stoi nawet 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Znalazłem chwilę czasu na butelkowanie, a pogoda na FDP chyba mnie skłoni do uwarzenia popołudniu. Jedyne drożdże jakie mam to Nothingamy po cichej na dnie fermentora (17-18st, 12>2,5BLG). Jak zrobić najlepiej? 1. Zostawić je w fermetorze i podlać wodą sterylizowaną, żeby nie wyschły do wieczora i potem chlup 20 litrów na osady. 2. Zebrać łyżką, cyknąć w 1,5h malutką warkę na starter, lekko przepłukać i porozmnażać w starterze do wieczora. 3. Zlać wszystko z fermentora do słoików i użyć wieczorem. Może nic nie płukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Zlej do słoików, dodaj trochę ostudzonej przegotowanej wody, zamieszaj i wstaw do lodówki. Do nowej warki dodaj te drożdże które po zlaniu płynu będą na wierzchu w słoiku - najwyżej, śmieci powinny być na dole. 101k 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Witam, mam pytanie w sprawi ilości chmielu, to moja pierwsza warka więc pytam, robię wg przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg tyle że na 5 kg słodu - czyli 25 litrowa brzeczka nastawna. Czy jeżeli dodam chmielu 25g chmielu magnum w szyszkach i 55g chmielu lubelskiego będzie dobrze? Mam trochę wyższe ilości alfa kwasów więc po przeliczeniu trochę zmniejszyłem ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) edit problem rozwiązany Edytowane 15 Maja 2013 przez lutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Według mnie optymalnie te drożdże pracują w 18-20 stopniach. Jeśli macie możliwość podwyższcie temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Warka Full Aroma Hops czy filtrowanie wykonać po chmieleniu od razu na gorąco czy dopiero po wystudzeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Filtrowanie czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Filtrowanie chmielin, szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Najpierw chłodzenie, potem whirlpool i dekantowanie do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Co to jest whirpool? edit.: Ok już wiem co to whirpool. Dzięki. A czy można przefiltrować te chmieliny przez filtrator z oplotu zamiast dekantowania? Edytowane 11 Maja 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jeśli chmieliłeś szyszkami to powinno dać radę, jeśli był granulat to niestety nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Mam część w szyszkach i część granulatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jeżeli chcesz odzyskać brzeczkę z chmielin na przyszłe startery, to warto się bawić. Jeśli tylko po to żeby max 1 litr piwa więcej uzyskać, to szkoda pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 O ile z szyszką jeszcze da radę tak granulat skutecznie zapycha filtrator z oplotu. Przelej co zostało do jakiegoś wysokiego naczynia i co uda się odzyskać dolej do testu FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Spróbuję, bo i tak już chłodzę w fermentatorze z zamontowanym filtratorem z oplotu. Ewentualnie jeżeli nie pójdzie to przefiltruję to przez jakąś tkaninę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Właśnie uwarzyłem Pale Ale i będę zadawał Ale 514 17-30°C planuję wynieść do piwnicy jedna 17°C druga 20°C myślę wynieść do tej gdzie 17, tylko ciekaw jestem czy wynieść od razu po zadaniu drożdży, czy poczekać do rana aż się rozkręcą ? Zadam w ok 22 i w sumie zanim by się schłodziła warka do 17 to drożdże powinny zacząć ładnie pracować i będą trzymać temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Właśnie uwarzyłem Pale Ale i będę zadawał Ale 514 17-30°C planuję wynieść do piwnicy jedna 17°C druga 20°C myślę wynieść do tej gdzie 17, tylko ciekaw jestem czy wynieść od razu po zadaniu drożdży, czy poczekać do rana aż się rozkręcą ? Zadam w ok 22 i w sumie zanim by się schłodziła warka do 17 to drożdże powinny zacząć ładnie pracować i będą trzymać temp Ja bym zadał w 22 i wyniósł do piwnicy. W piwnicy 17 uzyskasz piwo o czystszym profilu smakowym, mniej estrow, nut owocowych - bardziej przebijał się bedzie słód i chmiel, a w cieplejszej tj 20 będziesz miał wyraźniejsze te aromaty charakterystyczne dla piw typu ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 potrzebuje pilnej pomocy czy drożdże lagerowe Saflager W34/70 będą pracować w 18 stopniach?? jaki będzie tego efekt? mam brzeczkę pod pale ale i właśnie taką gęstwe. czy ktoś robił taki eksperyment?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Czytałem na forum, że piwo nie wychodzi smaczne na tych drożdżach, jeżeli używasz ich jako górniaków. Ktoś właśnie zalewał te drożdże pale ale i nie był zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Czytałem na forum, że piwo nie wychodzi smaczne na tych drożdżach, jeżeli używasz ich jako górniaków. Ktoś właśnie zalewał te drożdże pale ale i nie był zadowolony. no właśnie ciekaw jestem opinii co do efektu. Jakie posmaki się wydzielają? Czy dofermentują do końca? Ja powiem tyle że, fermentowałem nimi w 14 stopniach ostatnio i fermentacja poszła sprawnie 2 tyg i spadło z 12 do 1,5blg w smaku nie wyczułem nic niepokojącego - smakowało mi. No ale 18 stopni to już znacząco więcej, a niechciał bym spieprzyć sobie warki więc pytam o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Mocno owocowe. Prawdopodobnie aż za mocne.. Jak ja swojego pilsa miałem w 12 stopniach,czyli w wiadrze było ciut więcej, to w smaku było bardzo mocno czuć kwiaty,a jest to właśnie spowodowane wysoką temperaturą fermentacji. Fermentowałem na tych saflagerach Jeżeli masz możliwość to kup inne drożdże, jeżeli nie masz takie opcji, a składniki masz i czas, to możesz warzyć, napiszesz ostatecznie jak wyszło Ja bym jednak w trakcie chłodzenia brzeczki zrobił lodówkę ze styropianu, u mnie teraz się sprawdziła i miałem temp otoczenia 9stopni Szkoda tylko, że apteka wyszła.. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Mocno owocowe. Prawdopodobnie aż za mocne.. Jak ja swojego pilsa miałem w 12 stopniach,czyli w wiadrze było ciut więcej, to w smaku było bardzo mocno czuć kwiaty,a jest to właśnie spowodowane wysoką temperaturą fermentacji. Fermentowałem na tych saflagerach Jeżeli masz możliwość to kup inne drożdże, jeżeli nie masz takie opcji, a składniki masz i czas, to możesz warzyć, napiszesz ostatecznie jak wyszło Ja bym jednak w trakcie chłodzenia brzeczki zrobił lodówkę ze styropianu, u mnie teraz się sprawdziła i miałem temp otoczenia 9stopni Szkoda tylko, że apteka wyszła.. Pzdr brzeczke już mam schłodzoną w 2 fermentatorach. jeden zaszczepie notinghamami a drugą tymi lagerami. Ostatnio jak fermentowałem w 14 st. również tymi sami szczepami to bardziej smakowały mi lagerowe. podziele się później opinią w zapiskach. jeżeli będą owoce i kwiaty to w sumie ok - wyjdzie jak "ale". obawiałem się jakiś innych smrodów czyniących piwo niepijalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi