Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem chwilę czasu na butelkowanie, a pogoda na FDP chyba mnie skłoni do uwarzenia popołudniu. Jedyne drożdże jakie mam to Nothingamy po cichej na dnie fermentora (17-18st, 12>2,5BLG). Jak zrobić najlepiej?

 

1. Zostawić je w fermetorze i podlać wodą sterylizowaną, żeby nie wyschły do wieczora i potem chlup 20 litrów na osady.

2. Zebrać łyżką, cyknąć w 1,5h malutką warkę na starter, lekko przepłukać i porozmnażać w starterze do wieczora.

3. Zlać wszystko z fermentora do słoików i użyć wieczorem.

 

Może nic nie płukać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlej do słoików, dodaj trochę ostudzonej przegotowanej wody, zamieszaj i wstaw do lodówki. Do nowej warki dodaj te drożdże które po zlaniu płynu będą na wierzchu w słoiku - najwyżej, śmieci powinny być na dole.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pytanie w sprawi ilości chmielu, to moja pierwsza warka więc pytam, robię wg przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg tyle że na 5 kg słodu - czyli 25 litrowa brzeczka nastawna.

Czy jeżeli dodam chmielu 25g chmielu magnum w szyszkach i 55g chmielu lubelskiego będzie dobrze? Mam trochę wyższe ilości alfa kwasów więc po przeliczeniu trochę zmniejszyłem ilość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to jest whirpool?

 

edit.:

Ok już wiem co to whirpool.

Dzięki.

 

A czy można przefiltrować te chmieliny przez filtrator z oplotu zamiast dekantowania?

Edytowane przez Dziajl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie uwarzyłem Pale Ale i będę zadawał Ale 514 17-30°C planuję wynieść do piwnicy jedna 17°C druga 20°C myślę wynieść do tej gdzie 17, tylko ciekaw jestem czy wynieść od razu po zadaniu drożdży, czy poczekać do rana aż się rozkręcą ? Zadam w ok 22 i w sumie zanim by się schłodziła warka do 17 to drożdże powinny zacząć ładnie pracować i będą trzymać temp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie uwarzyłem Pale Ale i będę zadawał Ale 514 17-30°C planuję wynieść do piwnicy jedna 17°C druga 20°C myślę wynieść do tej gdzie 17, tylko ciekaw jestem czy wynieść od razu po zadaniu drożdży, czy poczekać do rana aż się rozkręcą ? Zadam w ok 22 i w sumie zanim by się schłodziła warka do 17 to drożdże powinny zacząć ładnie pracować i będą trzymać temp

 

Ja bym zadał w 22 i wyniósł do piwnicy. W piwnicy 17 uzyskasz piwo o czystszym profilu smakowym, mniej estrow, nut owocowych - bardziej przebijał się bedzie słód i chmiel, a w cieplejszej tj 20 będziesz miał wyraźniejsze te aromaty charakterystyczne dla piw typu ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem na forum, że piwo nie wychodzi smaczne na tych drożdżach, jeżeli używasz ich jako górniaków. Ktoś właśnie zalewał te drożdże pale ale i nie był zadowolony.

 

no właśnie ciekaw jestem opinii co do efektu. Jakie posmaki się wydzielają? Czy dofermentują do końca? Ja powiem tyle że, fermentowałem nimi w 14 stopniach ostatnio i fermentacja poszła sprawnie 2 tyg i spadło z 12 do 1,5blg w smaku nie wyczułem nic niepokojącego - smakowało mi. No ale 18 stopni to już znacząco więcej, a niechciał bym spieprzyć sobie warki więc pytam o opinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mocno owocowe. Prawdopodobnie aż za mocne.. Jak ja swojego pilsa miałem w 12 stopniach,czyli w wiadrze było ciut więcej, to w smaku było bardzo mocno czuć kwiaty,a jest to właśnie spowodowane wysoką temperaturą fermentacji. Fermentowałem na tych saflagerach ;) Jeżeli masz możliwość to kup inne drożdże, jeżeli nie masz takie opcji, a składniki masz i czas, to możesz warzyć, napiszesz ostatecznie jak wyszło ;) Ja bym jednak w trakcie chłodzenia brzeczki zrobił lodówkę ze styropianu, u mnie teraz się sprawdziła i miałem temp otoczenia 9stopni ;) Szkoda tylko, że apteka wyszła.. Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mocno owocowe. Prawdopodobnie aż za mocne.. Jak ja swojego pilsa miałem w 12 stopniach,czyli w wiadrze było ciut więcej, to w smaku było bardzo mocno czuć kwiaty,a jest to właśnie spowodowane wysoką temperaturą fermentacji. Fermentowałem na tych saflagerach ;) Jeżeli masz możliwość to kup inne drożdże, jeżeli nie masz takie opcji, a składniki masz i czas, to możesz warzyć, napiszesz ostatecznie jak wyszło ;) Ja bym jednak w trakcie chłodzenia brzeczki zrobił lodówkę ze styropianu, u mnie teraz się sprawdziła i miałem temp otoczenia 9stopni ;) Szkoda tylko, że apteka wyszła.. Pzdr

 

brzeczke już mam schłodzoną w 2 fermentatorach. jeden zaszczepie notinghamami a drugą tymi lagerami. Ostatnio jak fermentowałem w 14 st. również tymi sami szczepami to bardziej smakowały mi lagerowe. podziele się później opinią w zapiskach. jeżeli będą owoce i kwiaty to w sumie ok - wyjdzie jak "ale". obawiałem się jakiś innych smrodów czyniących piwo niepijalnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.