mcpol1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 HELP!!!!!!!! zacząłem przygotowania do warzenia Stout Owsiany byłem pewien że mam do dyspozycji S-04 a tu lipa wyszły gdzieś sobie czy podejdą do tego piwa S-33??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 HELP!!!!!!!! zacząłem przygotowania do warzenia Stout Owsiany byłem pewien że mam do dyspozycji S-04 a tu lipa wyszły gdzieś sobie czy podejdą do tego piwa S-33??? A masz alternatywe? Jeśli nie no to będziesz musiał użyć s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Z s33 to raczej ciężko będzie , nie masz nic innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 T-58 przeznaczone na saisona, w34/70 nie zużyte ze względu na brak warunków, no i wspomniane s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL1606 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witam wszystkich . Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ? Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 To jest wątek dla osób potrzebujących pilnej pomocy. Musisz doczytać elementarne sprawy. (zacznij od artykyłów http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna ) Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Witam wszystkich . Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ? Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ? Ad1. Butelkowanie a więc i dezynfekcja butelek to podstawowa sprawa proponuję więc poczytać na forum bo trochę wątków o tym było i wybrać coś dla siebie. Ja osobiście używam CLo2. Ad2. Proponuję zrobić syrop z cukru i wody odpowiednio do stylu piwa i wymieszać z piwem przed rozlewem. Do obliczania ilości cukru użyj kalkultora I zwróć uwagę co napisał Elroy. Edytowane 12 Maja 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 filtruje grodziskie 100% słodu pszenicznego, zeszły 2 litry i nic filtracja się zatrzymała dmuchałem z wężyk, zacier rozluźniłem nożem. nie wiem co dalej robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 jaki filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 normalny z oplotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Zamieszaj, zejdzie kolejne kilka litrów i znowu zamieszaj, powinno każdorazowo trochę więcej i szybciej lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Zacierałem Sweet Stouta i zapomniałem dodać płatków owsianych (błyskawicznych). Dodałem je przy mash out. Dużą gafe popełniłem? Jakieś poważne konsekwencje mogą z tego wyniknąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witam wszystkich . Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ? Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ? Ja nie dezynfekuje butelek. Dokładnie tylko je myję. Lepiej cukier rozpuścić w piwie i rozlać do butelek już piwo z rozpuszczonym cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Przy 100 % pszenicy tak będzie, nie licz na piękną i lekką filtrację. Ja po prostu co jakiś czas mieszam młótem zlewam ze 2 ltr mętnego z powrotem i tak do kolejnego przytkania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Uważyłem jakiś czas temu Wizenbocka 17 Blg. Niestety mój balingomierz miał błąd i nie wiem finalnie ile miał Blg na początku sądzę że trochę ponad 17 Blg. Zadałem płynne drożdże Wyeast. Fermentacja burzliwa trwała 2 tygodnie, na cichej mam już od tygodnia. Zeszło do 6 Blg i od 3 dni stoi w miejscu można butelkować? Chce dodać 7g. glukozy na litr będzie to bezpieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Hej Drugi raz namnażam starter na mieszadle magnetycznym i drugi raz mam problem z oceną czy już mogę przestać "mieszać" czy jeszcze nie... Otóż napuchniętą saszetkę Munich Lager wlałem do kolby z 1,8 litrem brzeczki ok 10 BLG. Niestety dostałem "ultimatum" i muszę mieszać starter w garażu gdzie temperatura jest ok 17C. Kolejny raz, zero piany i objawów fermentacji jak przy normalnym starterze. Za 2h powinienem wyłączyć mieszadełko bo kończy się doba jak pracuje. Czy można jakoś ocenić skuteczność namnożenia się drożdży w takim starterze? Czy można przedłużyć pracę mieszadła? Dodam, że drożdże do brzeczki zadam jutro pewnie dopiero wieczorem jak skończę warzyć... Doradźcie, czy iść spać i wstawać i warzyć z rana czy czekać do północy i wyłączyć mieszadło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Powinieneś zaobserwować czy fermentacja w ogóle ruszyła, tzn. pęcherzyki gazu unoszące się ku górze, a po pewnym czasie od wyłączenia, osadzony na dnie świeży osad drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Czyli mogę za dwie godziny wyłączyć mieszadło i rano ocenić efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Wiesz, u mnie przynajmniej jest tak że jeśli drożdże startują, a używam zazwyczaj takich intensywnych /belgijskich/ to i tak mam 2 cm piany zanim zdążę wyłączyć mieszadło, widać że fermentuje tylko po prostu nie wyłazi z kolby. Przy lagerowych to może być trochę mniej intensywne, jednak gołym okiem widoczne że wystartowały. Ja robię tak, że dopóki nie widzę oznak fermentacji , /piany,pęcherzyków/ to wiruję. Edytowane 14 Maja 2013 przez josefik slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź i porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Otóż napuchniętą saszetkę Munich Lager wlałem do kolby z 1,8 litrem brzeczki ok 10 BLG. Niestety dostałem "ultimatum" i muszę mieszać starter w garażu gdzie temperatura jest ok 17C. Niestety widzę tu dwa problemy 1. za dużo brzeczki na początek. 0,5l najpierw, a jak ruszy to reszta. 2. niska temperatura bardzo ogranicza rozwój. Do namnażania drożdże potrzebują ciepła, 25C było by ok. Następnym razem, skoro z mieszkania dostałeś eksmisję może pomyśl o podgrzewaczu do lusterek. Takie coś np. http://allegro.pl/li...zewacz lusterek Edytowane 15 Maja 2013 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 2. niska temperatura bardzo ogranicza rozwój. Do namnażania drożdże potrzebują ciepła, 25C było by ok. Następnym razem, skoro z mieszkania dostałeś eksmisję może pomyśl o podgrzewaczu do lusterek. Takie coś np. http://allegro.pl/li...zewacz lusterek Nawet lagerowe potrzebują 25C? jak użyć tego podgrzewacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Nawet lagerowe potrzebują 25C? jak użyć tego podgrzewacza? Do namnażania jak najbardziej, przecież nie robisz tego startera dla smaku a dla ilości drożdży. Zazwyczaj po namnożeniu drożdży, dzień przed warzeniem wstawiam starter do lodówki. Drożdże opadną na dno, a przed zadaniem wylewam przefermentowaną brzeczkę. Co do maty. Zasilacz 12V. Termostat, np. RT2CO czy podobny. Tylko że to takie ostateczne wyjście. Po co tak kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 1. za dużo brzeczki na początek. 0,5l najpierw, a jak ruszy to reszta. Mógłbyś podać jakieś teoretyczne uzasadnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xborsuk Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Jaka jest różnica między słodem palonym a jęczmieniem palonym? - Zamieściłem już to pytanie na innym forum bez rezultatu, a więc... Mam w planach uwarzyć FES. Zastanawiam się nad proporcjami w zasypie między Carafą a palonym jęczmieniem. Mógłbym oczywiście na ślepo przyjąć wartości z jakiejś dostępnej w sieci receptury ale wolałbym to zrobić świadomie. Dlatego mojej tytułowe pytanie do doświadczonych piwowarów, szczególnie "stoutowców". Jaka jest różnica w smaku gotowego stouta? Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi