Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

HELP!!!!!!!! zacząłem przygotowania do warzenia

Stout Owsiany

 

byłem pewien że mam do dyspozycji S-04 a tu lipa wyszły gdzieś sobie czy podejdą do tego piwa S-33???

 

A masz alternatywe? Jeśli nie no to będziesz musiał użyć s-33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich .

Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ?

Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich .

Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ?

Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ?

Ad1. Butelkowanie a więc i dezynfekcja butelek to podstawowa sprawa proponuję więc poczytać na forum bo trochę wątków o tym było i wybrać coś dla siebie. Ja osobiście używam CLo2.

Ad2. Proponuję zrobić syrop z cukru i wody odpowiednio do stylu piwa i wymieszać z piwem przed rozlewem. Do obliczania ilości cukru użyj kalkultora

I zwróć uwagę co napisał Elroy.

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

filtruje grodziskie 100% słodu pszenicznego, zeszły 2 litry i nic filtracja się zatrzymała :( dmuchałem z wężyk, zacier rozluźniłem nożem. nie wiem co dalej robić :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacierałem Sweet Stouta i zapomniałem dodać płatków owsianych (błyskawicznych). Dodałem je przy mash out. Dużą gafe popełniłem? Jakieś poważne konsekwencje mogą z tego wyniknąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich .

Po raz pierwszy robię piwko i niedługo bedę je rozlewał do butelek , dlatego chciałbym sie dowiedzieć jak dezynfekujecie swoje butelki przed rozlewaniem ?

Cukier do refermentacji trzeba mieszać po zakapslowaniu ,aż sie całkowicie rozpuści ?

 

Ja nie dezynfekuje butelek. Dokładnie tylko je myję.

 

Lepiej cukier rozpuścić w piwie i rozlać do butelek już piwo z rozpuszczonym cukrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważyłem jakiś czas temu Wizenbocka 17 Blg. Niestety mój balingomierz miał błąd i nie wiem finalnie ile miał Blg na początku sądzę że trochę ponad 17 Blg. Zadałem płynne drożdże Wyeast. Fermentacja burzliwa trwała 2 tygodnie, na cichej mam już od tygodnia. Zeszło do 6 Blg i od 3 dni stoi w miejscu można butelkować? Chce dodać 7g. glukozy na litr będzie to bezpieczne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej

Drugi raz namnażam starter na mieszadle magnetycznym i drugi raz mam problem z oceną czy już mogę przestać "mieszać" czy jeszcze nie...

 

Otóż napuchniętą saszetkę Munich Lager wlałem do kolby z 1,8 litrem brzeczki ok 10 BLG. Niestety dostałem "ultimatum" i muszę mieszać starter w garażu gdzie temperatura jest ok 17C. Kolejny raz, zero piany i objawów fermentacji jak przy normalnym starterze. Za 2h powinienem wyłączyć mieszadełko bo kończy się doba jak pracuje. Czy można jakoś ocenić skuteczność namnożenia się drożdży w takim starterze? Czy można przedłużyć pracę mieszadła? Dodam, że drożdże do brzeczki zadam jutro pewnie dopiero wieczorem jak skończę warzyć...

 

Doradźcie, czy iść spać i wstawać i warzyć z rana czy czekać do północy i wyłączyć mieszadło?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, u mnie przynajmniej jest tak że jeśli drożdże startują, a używam zazwyczaj takich intensywnych /belgijskich/ to i tak mam 2 cm piany zanim zdążę wyłączyć mieszadło, widać że fermentuje tylko po prostu nie wyłazi z kolby. Przy lagerowych to może być trochę mniej intensywne, jednak gołym okiem widoczne że wystartowały. Ja robię tak, że dopóki nie widzę oznak fermentacji , /piany,pęcherzyków/ to wiruję.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otóż napuchniętą saszetkę Munich Lager wlałem do kolby z 1,8 litrem brzeczki ok 10 BLG. Niestety dostałem "ultimatum" i muszę mieszać starter w garażu gdzie temperatura jest ok 17C.

Niestety widzę tu dwa problemy

1. za dużo brzeczki na początek. 0,5l najpierw, a jak ruszy to reszta.

2. niska temperatura bardzo ogranicza rozwój. Do namnażania drożdże potrzebują ciepła, 25C było by ok.

Następnym razem, skoro z mieszkania dostałeś eksmisję może pomyśl o podgrzewaczu do lusterek.

Takie coś np. http://allegro.pl/li...zewacz lusterek

Edytowane przez kilis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2. niska temperatura bardzo ogranicza rozwój. Do namnażania drożdże potrzebują ciepła, 25C było by ok.

Następnym razem, skoro z mieszkania dostałeś eksmisję może pomyśl o podgrzewaczu do lusterek.

Takie coś np. http://allegro.pl/li...zewacz lusterek

Nawet lagerowe potrzebują 25C?

jak użyć tego podgrzewacza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet lagerowe potrzebują 25C?

 

jak użyć tego podgrzewacza?

Do namnażania jak najbardziej, przecież nie robisz tego startera dla smaku a dla ilości drożdży.

Zazwyczaj po namnożeniu drożdży, dzień przed warzeniem wstawiam starter do lodówki. Drożdże opadną na dno, a przed zadaniem wylewam przefermentowaną brzeczkę.

 

Co do maty. Zasilacz 12V. Termostat, np. RT2CO czy podobny. Tylko że to takie ostateczne wyjście. Po co tak kombinować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest różnica między słodem palonym a jęczmieniem palonym? - Zamieściłem już to pytanie na innym forum bez rezultatu, a więc...

Mam w planach uwarzyć FES. Zastanawiam się nad proporcjami w zasypie między Carafą a palonym jęczmieniem. Mógłbym oczywiście na ślepo przyjąć wartości z jakiejś dostępnej w sieci receptury ale wolałbym to zrobić świadomie. Dlatego mojej tytułowe pytanie do doświadczonych piwowarów, szczególnie "stoutowców". Jaka jest różnica w smaku gotowego stouta?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.