Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Miesieczna gestwa wb-06 ma kwasny zapach. Kolor odpowiedni, okolo 1 cm piwa a na nim 0 jakichkolwiek wizualnych oznak zepsucia. Gestwa przechowywana w lodowce. Nie mam drozdzy zapasowych a wlasnie koncze zacieranie pszenicy. Co robic? Uzyc drozdzy czy kupic piekarnicze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już lepiej te piekarnicze niż winiarskie.

 

Czemu winiarskie się nie nadają?

 

Kilku piwowarów przeprowadziło udane eksperymenty na drożdżach winiarskich i sobie je chwalą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Jestem w trakcje chłodzenia mojej brzeczki (używam chłodnicy) i tu moje pytanie, na zewnatrz 35, w domu jak 28. Warze Belgian Pale Ale 13 od dori. W instrukcji warzenia jest napisane aby drożdze wysypać na schodzoną do ok 20 stopni brzeczka co dziś bedzie trudne do osiągnięcia, paza tym całość pewnie i tak zagrzeje się do tem pow 20 stopni jak postoi w pokoju.

I tu moje pytanie pilne :) : Przy jakiej temperaturze max mogę zadać drożdze aby nie spaprać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgian Pale Ale fermentowałam ostatnio w temperaturze 23C i wyszło całkiem dobre. Dobrze by było gdyby udało Ci się schłodzić brzeczkę przynajmniej do 22-23C. To belgijskie piwo, więc temperatury mogą być dość wysokie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, wiedziałem że o czymś zapomnę %$###%%^. Zadałem drożdzę (posypałem po górze napowietrzonej brzeczki wg przepisu) i przypomniałem sobie że nie zmierzyłem blg! odlałem z kranika, ostudziłem do dokładnie 20 stopni i wychodzi mi pomiędzy 14-15 blg. Cała warka to 20 l i tyle miało wyjść z przepisu. Mam teraz dolać jeszcze wody czy moge to tak zostawić?

Edytowane przez marboz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym odpuścił, grzebanie w fermentujacym piwie zawsze się źle kończy. Piwo najbardziej lubi spokój. po zadaniu drożdzy, nie zagladać nie miesać, cierpliwie czekać. :) Wtedy wynagrodzi Ci samakiem i aromatem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może coś więcej napisz, jak zacierane, jakie drożdże, jak temperatura itd....

napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG?

no to na pewno odpada!! bez innych danych mogę tylko polecić czekanie i mierzenie BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak prawde mowiac to pozno na jakies magiczne sposoby na doferemtnowanie piwa.

O kilka rzeczy trzeba zadbac przed rozpoczeciem feremtnacji. Nalezycie przygotowane drozdze w odpowiedniej ilosci. Dobrze napowietrzona brzeczka i zacieranie odpowiednio dobrane do danego piwa.

Pod koniec fermentacji mamy juz bardzo maly wplyw na koncowe efekty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię AIPA'e i po 9 dniach burzliwej BLG zeszło z ok 16,5 do 6. Mam to przelać na cichą i ew. napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG? Co radzicie?

 

 

 

nie napisałeś w jakiej temperaturze prowadziłeś fermentację, jeśli w raczej niskiej to w dofermentowaniu może pomóc przeniesienie piwa w trochę cieplejsze miejsce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie :)

 

Robię już trzecią próbę jodowym wskaźnikiem skrobi , pierwszą chwile po wsypaniu słodu (hafe-waisen), druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu i za każdym razem jest ok tz probka się nie barwi a przeciez powinna... chyba ? Użylem juz nawet drugiej buteleczki wskaźnika żeby sie upewnić czy on jest ok. Dodam że mąkę ziemniaczana barwi doskonale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.