Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

coder

Rekomendowane odpowiedzi

Miesieczna gestwa wb-06 ma kwasny zapach. Kolor odpowiedni, okolo 1 cm piwa a na nim 0 jakichkolwiek wizualnych oznak zepsucia. Gestwa przechowywana w lodowce. Nie mam drozdzy zapasowych a wlasnie koncze zacieranie pszenicy. Co robic? Uzyc drozdzy czy kupic piekarnicze?

W dniu 28.07.2013 o 08:10, WiHuRa napisał(a):

To już lepiej te piekarnicze niż winiarskie.

Czemu winiarskie się nie nadają?

Kilku piwowarów przeprowadziło udane eksperymenty na drożdżach winiarskich i sobie je chwalą.

Cześć. Jestem w trakcje chłodzenia mojej brzeczki (używam chłodnicy) i tu moje pytanie, na zewnatrz 35, w domu jak 28. Warze Belgian Pale Ale 13 od dori. W instrukcji warzenia jest napisane aby drożdze wysypać na schodzoną do ok 20 stopni brzeczka co dziś bedzie trudne do osiągnięcia, paza tym całość pewnie i tak zagrzeje się do tem pow 20 stopni jak postoi w pokoju.

I tu moje pytanie pilne :) : Przy jakiej temperaturze max mogę zadać drożdze aby nie spaprać?

Belgian Pale Ale fermentowałam ostatnio w temperaturze 23C i wyszło całkiem dobre. Dobrze by było gdyby udało Ci się schłodzić brzeczkę przynajmniej do 22-23C. To belgijskie piwo, więc temperatury mogą być dość wysokie :)

No tak, wiedziałem że o czymś zapomnę %$###%%^. Zadałem drożdzę (posypałem po górze napowietrzonej brzeczki wg przepisu) i przypomniałem sobie że nie zmierzyłem blg! odlałem z kranika, ostudziłem do dokładnie 20 stopni i wychodzi mi pomiędzy 14-15 blg. Cała warka to 20 l i tyle miało wyjść z przepisu. Mam teraz dolać jeszcze wody czy moge to tak zostawić?

Edytowane przez marboz

Ja bym odpuścił, grzebanie w fermentujacym piwie zawsze się źle kończy. Piwo najbardziej lubi spokój. po zadaniu drożdzy, nie zagladać nie miesać, cierpliwie czekać. :) Wtedy wynagrodzi Ci samakiem i aromatem.

może coś więcej napisz, jak zacierane, jakie drożdże, jak temperatura itd....

W dniu 30.07.2013 o 12:21, Grzegorz Stokłosa napisał(a):

napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG?

no to na pewno odpada!! bez innych danych mogę tylko polecić czekanie i mierzenie BLG

Tak prawde mowiac to pozno na jakies magiczne sposoby na doferemtnowanie piwa.

O kilka rzeczy trzeba zadbac przed rozpoczeciem feremtnacji. Nalezycie przygotowane drozdze w odpowiedniej ilosci. Dobrze napowietrzona brzeczka i zacieranie odpowiednio dobrane do danego piwa.

Pod koniec fermentacji mamy juz bardzo maly wplyw na koncowe efekty.

W dniu 30.07.2013 o 12:21, Grzegorz Stokłosa napisał(a):

Robię AIPA'e i po 9 dniach burzliwej BLG zeszło z ok 16,5 do 6. Mam to przelać na cichą i ew. napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG? Co radzicie?

nie napisałeś w jakiej temperaturze prowadziłeś fermentację, jeśli w raczej niskiej to w dofermentowaniu może pomóc przeniesienie piwa w trochę cieplejsze miejsce

Mam pytanie :)

Robię już trzecią próbę jodowym wskaźnikiem skrobi , pierwszą chwile po wsypaniu słodu (hafe-waisen), druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu i za każdym razem jest ok tz probka się nie barwi a przeciez powinna... chyba ? Użylem juz nawet drugiej buteleczki wskaźnika żeby sie upewnić czy on jest ok. Dodam że mąkę ziemniaczana barwi doskonale.

• zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.