zepu Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 witam zrobilem wczoraj pszenice, mialem gestwe wb-06 ale ktos w domu mi ja wylal nikt nie chce sie przyznac :-P, co moge dac zeby uratowac piwo mam gestwy us-05 t-58 i saszetke s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Daj T-58, może to nie będzie pszenica ale zawsze da ci jakieś w miarę znośne piwko Albo US-05 i potem nachmiel na zimno i zrób z tego American Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 mam troche kaskejda akurat to dam us05 i dochmiele na zimno, dziekuje za pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Mam pytanie - Belgian Pale Ale, drożdże 3522 - efekt po 16h od zadania taki: Czy to pływające to norma ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 właśnie dla tego nie kupuję przeźroczystych fermentorów wygląda OK, ale efekt obracającej się czapy drożdżowej bezcenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Aż sobie kupie takie wiaderko i bede obserwował życie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Łe, liczyłem na jakieś spektakularne nagranie, a tu filmik jak już chyba wszystko posprzątane Wszystko jest OK, piękny widok pracujących drożdżaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 właśnie dla tego nie kupuję przeźroczystych fermentorów wygląda OK, ale efekt obracającej się czapy drożdżowej bezcenny Nie ma nic lepszego niż przeźroczysty fermentor. To tak jakbyś gotował z zamkniętymi oczami i obserwował tylko efekt finalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki Panowie. Ja dlatego wziąłem przezroczysty żeby móc zobaczyć co się dzieje, ale wczoraj trochę się zdziwiłem tym widokiem Wygląda to, że tak powiem delikatnie - nieco niesmacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ale czaaaaddd xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martii Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 RATUNKU czy ktoś mógłby mi przesłać regulamin składu podatkowego jestem zdesperowana barddddddzo proszę może jakiś wzór cokolwiek poza rozporządzeniem PISsssssssss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Warzylem ostatnio piwo, przy przelewaniu po gotowaniu z chmielem troche sie zagapilem i chmieliny powedrowaly do fermentora. Stoi sobie grzecznie w temperaturze 17 stopni, drozdze pracuja, rurka bulka. Czy te chmieliny wplyna jakos na gotowe piwo, czy tez po prostu sobie zdekantuje na cicha i bede mogl zapomniec o sprawie ? Szukalem w kilku watkach, ale znalazlem sprzeczne informacje - chmielu w kazdym razie nie bylo duzo: 12 g Magnum przez 60 minut, 10 g Galaxy przez 30 minut i 15 g Mosaic przez 15 minut. Podczas cichej jeszcze poleci troche chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tak - kilka razy tak zrobiłem, nie wiedziałem, że trzeba je usunąć. Piwo będzie bardziej gorzkie, ale gorycz spadnie z czasem (przynajmniej miałem takie odczucie). Gęstwy z tego piwa nie zbieraj, będzie zanieczyszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dzieki za odpowiedz. A czy takie dodatkowe chmielenie na burzliwej wplywa jakos na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Gęstwe możesz użyć tylko trzeba ją przemyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Panie i Panowie. Potrzebna na gwałt gęstwa z dobrze flokulujących drożdżaków. Brzeczka ugotowana, stygnie na balkonie. Jutro miała być zaszczepiona 1968 London ESB Ale, ale grzybki były albo stare albo nie wiem co. W każdym razie nie pachniały drożdzami a raczej czymś kwaśnym. Wolałem nie ryzykować i poszły do zlewu (kuźwa, 40zł). Najcudowniej gdyby ktoś miał gęstwę po tych ESB. Chętnie nawet odkupie nówki jeśli ktoś ma.Jutro. Warszawa po 15:00. Chyba,że ktoś ma pomysł czym suchym można zastąpić te ESB. Trochę mi zależy,bo miał być właśnie bitter. Nawet kolor jest już trafiony:( Hmm...w zastepstwie Nottinghamy czy s-04 w takim razie? Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nofer Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Moja pierwsza warka i pierwszy problem. Ok. 1.5 tygodnia temu uważyłem swoje pierwsze piwo Belgijskie Pale Ale. Wszystko przebiegało pomyślnie. Zachowane wszystkie normy czystości oraz dezynfekcji. Brzeczka blg początkowe około 12' drożdże przerobiły w okolice 3 - 3,5' blg. Użyte drożdże Safbrew T-58. Po zlaniu na cichą fermentacje po 4 dniach otwieram fermentator a tam ukazuje się taki o to widok: Od razu rzuciłem się na internet i zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś infekcjia np tlenowcem. Co wy o tym myślicie ? Edytowane 5 Grudnia 2013 przez nofer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Myślimy,żebyś dał sobie na luz;) Zwykła pianka;) Ludzie mają poważniejsze zmartwienia;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam. Moja pierwsza warka i pierwszy problem. Ok. 1.5 tygodnia temu uważyłem swoje pierwsze piwo Belgijskie Pale Ale. Wszystko przebiegało pomyślnie. Zachowane wszystkie normy czystości oraz dezynfekcji. Brzeczka blg początkowe około 12' drożdże przerobiły w okolice 3 - 3,5' blg. Użyte drożdże Safbrew T-58. Po zlaniu na cichą fermentacje po 4 dniach otwieram fermentator a tam ukazuje się taki o to widok: Od razu rzuciłem się na internet i zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś infekcjia np tlenowcem. Co wy o tym myślicie ? A co twoim zdaniem nie jest ok? Troszkę pozostałości piany po fermentacji widzę. Większość infekcji nie widać, do tego często bywa tak,że piwo podczas butelkowania jest jeszcze pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Panie i Panowie. Potrzebna na gwałt gęstwa z dobrze flokulujących drożdżaków. Brzeczka ugotowana, stygnie na balkonie. Jutro miała być zaszczepiona 1968 London ESB Ale, ale grzybki były albo stare albo nie wiem co. W każdym razie nie pachniały drożdzami a raczej czymś kwaśnym. Wolałem nie ryzykować i poszły do zlewu (kuźwa, 40zł). Najcudowniej gdyby ktoś miał gęstwę po tych ESB. Chętnie nawet odkupie nówki jeśli ktoś ma.Jutro. Warszawa po 15:00. Chyba,że ktoś ma pomysł czym suchym można zastąpić te ESB. Trochę mi zależy,bo miał być właśnie bitter. Nawet kolor jest już trafiony:( Hmm...w zastepstwie Nottinghamy czy s-04 w takim razie? A może Danstar Windsor ? Mam saszetkę ale pewnie do Zawiercia Ci nie po drodze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Za dwie godziny będzie zadane s-04. I rzeczywiście do Zawiercia trochę mi nie po drodze. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, warzyłem ostatnio maori amber na us-05, piwo stało na burzliwej w dość niskich temp okolo 18-19st 12 dni, w tym czasie blg zeszło z 13,5 do 5, dałem na cichą temperatury trochę spadły było jakies 15-17st. Dzisiaj jest 8my dzień sprawdziłem blg jest ciągle 5, temperatura w piwnicy około 15stopni, co mnie zaniepokoiło to jakby 2-3 cm warstewka idealnie klarownego piwa a pod nią druga jakby gęstsza lekko mętna warstwa a na niej drobne grudki jakby drożdży 1-2mm średnicy. Mam pytanie co robić bo miałem zamiar butelkować ale boje się porobić granaty, i czy to normalne? Ta czysta warstwa wyklarowała się przez takie niskie temperatury? ps Piwo pachnie normalnie, nie ma jakiegoś niepokojącego zapachu Edytowane 6 Grudnia 2013 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Pewnie po prostu się powoli klaruje, chociaż zawsze możesz zacząć panikować po przeczytaniu tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Przeczytałem i zaczynam panikować troche, nic nie zrobie dam żelatyny i zabutelkuje za kilka dni odmawiając różaniec, nie miałem jeszcze infekcji i liczę już powoli warki kiedy mnie dopadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi