karkan Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Odgazowałem jest 4 niestety... Zostawiam może uda mi się za tydzień żonie przez skypa wytłumaczyć jak to zrobić jak nie zostanie na miesiąc. Dziękuję! Butelki umyte i po OXI odwrócone w skrzynce rozumiem że za tydzień nie będzie musiała powrotem myć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 właśnie filtruje i mam problem filtracja staneła dodam ze filtruje Filtratorem z oplotu co teraz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 właśnie filtruje i mam problem filtracja staneła dodam ze filtruje Filtratorem z oplotu co teraz ?? Robiłeś mashout? Jak nie to zrób i filtruj jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Mocniej podgrzej wodę do wysładzania, do 80°, weź długi nóż i ponacinaj złoże w kratkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Albo podmuchaj kilka razy w oplot od strony kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Robiłem mashout i dupa dmuchał w kranik tez dupa co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Lekko leci ale w tym tempie to do 19 nie przefiltruje masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Co to za piwo? Jaki zasyp? Podgrzałeś ponownie? Jaka jest temperatura filtratu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 rozmieszaj wszystko, odczekaj chwilkę i odkręć lekko kranik - przy mocnym otwarciu złoże się za bardzo zbije i przestanie filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ok poszło poruszyłem kranikiem i zakrecilem odkrecilem i teraz leci uffff piwo to świąteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Proszę o poradę. Na czym rozruszać Wyeast THG docelowo pod tripla 19'? Problem polega na tym, że nie mam zbyt dużej elastyczności w kwestii terminu warzenia a ponadto mieszadło magnetyczne dotrze dopiero za tydzień. Plan jest taki, żeby spuchniętą saszetkę THG wlać prosto do brzeczki. Moim pomysłem jest, żeby zrobić jakąś bezstylową jasną 12 na tych drożdżach, np. a'la saison bez dodatkowych przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Jak nie możesz zrobić startera, to małe piwo max 10 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 pierwszy raz uzywam drozdzy mangrove jack's m03... na opakowaniu w instrukcji pisza zeby wsypac zawartosc bezposrednio do brzeczki, ktos tak robil ? bez hydratyzacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ja nie robiłem, ale z małego doswiadczenia wiem, że lepiej zrehydratyzować drożdże, natlenić brzeczkę i wtedy zadać drożdże. dege 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 ile mają gram saszetki mangrove? jak tyle co inne, to na standardową warkę nie ma problemu. a czy rehydratacja to taka trudność? Ci z mangrove to w ogóle cwaniaki, odradzają używać gęstw po ich drożdżach. czytaj: kup nową paczke dege 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 trudnosc nie, tylko czytam opis i sie zdziwilem. dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 słyszałem też o takiej metodzie: napowietrzasz brzeczkę (np. blenderem) aż zrobisz porządną pianę na wierzchu i na nią rozsypujesz suche drożdże podobno proste i skuteczne, chociaż ja nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Inni też tak piszą, ale się z tym nie afiszują, bo gdzie indziej piszą co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Piwo jest po 7 dniach fermentacji burzliwej, dzis jest 6 dzien cichej - planowalem jutro butelkowac, ale w rurce wciaz widze jakas aktywnosc. Mianowicie, nie bulka, ale co2 wypycha wode - widac, ze poziomy jeszcze sie nie wyrownaly. W tej chwili temperatura od kilku dni jest podniesiona do 20 stopni. Butelkowac, czy czekac? Drożdże: S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jak podniosłeś temperaturę to się nie dziw, że się CO2 ulatnia I jak pewno wiesz, bulkanie nie jest oznaką fermentacji / jej braku (niepotrzebne skreślić). Jeśli BLG nie spada to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ostatnio butelkowałem Milk Stout'a też na S-04, który leżał 2 tyg. na cichej w temp. 13st. i gdy go przeniosłem na 2 dni do 20st. to zaczął bulgać, ale to było tylko CO2, blg już nie spadało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Piwo jest po 7 dniach fermentacji burzliwej, dzis jest 6 dzien cichej - planowalem jutro butelkowac A gdzie Ci się tak spieszy ? Zostaw to spokojnie jeszcze minimum na tydzień. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Aczkolwiek w sasiednim fermentorze stalo piwo na US-05 i tam poziomy sie ladnie wyrownaly. Chyba czeka mnie lezakowanie z dreszczykiem emocji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 OMG nacisnij pokrywkę odfementuje w mgnieniu oka I seryjnie dajcie sobie spokój rurko-wskaźnikami fermentacji, bo zaraz znowu off-top się zrobi. Tylko pomiar prawdę Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Umieszcze tu swoje pytanie -otóż na zakupionym przeze mnie Brewkicie firmy Beetter Brew pisze -Po ok.10 dniach przelej piwo z fermentatora do kega dodając 150g cukru dla piw pszenicznych lub 85g dla innych piw.....dalej - sprawdź,czy piwo przestało już pracować....dalej - przed rozlaniem piwa do butelek dodać czubatą łyżkę glukozy do piw pszenicznych lub niepełną łyżkę dla innych piw. 1.W jakim celu mam dodać te 85 g do kega czy wiadra ? 2.W instrukcji na opakowaniu nie piszą nic o ulepszeniu piwa gotowym ekstraktem chmielowym ,,który do tego celu kupiłam ,więc może do tego konkretnego piwa [bandit Brew teqila] wystarczy ta glukoza ?Co o ty sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi