Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

witam pierwszy raz jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość

potrzebuje pomocy robię piwo pszeniczne ciemne właśnie się chmieli niestety w zamówieniu źle wysłano drożdże miały być pszeniczne Safbrew WB-06 a są us -05. Do wyboru mam te oraz s-33 i s-04 które zadać ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C. Wypić się wypije wszystko :)

 

edit: a na przyszłość jedź osobiście do sklepu i kup co trzeba :) z Katowic nie masz daleko

Edytowane przez Malinowy Jęczmień
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C. Wypić się wypije wszystko :)

 

edit: a na przyszłość jedź osobiście do sklepu i kup co trzeba :) z Katowic nie masz daleko

Byłam w Chorzowie ale niestety zaufałam i nie sprawdziłam , następnym razem już tego błędu nie popołnię

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam lubię piwa mocno estrowe :) A według mojej wiedzy (wiem jest niewielka) podniesie to troszkę estry, które w dunkelweizenie powinny być dość mocno wyeksponowane. Jeśli nie uzyska banana (drożdże) to może uzyskać inne estry które mogą dać ciekawy charakter temu piwu. Ale to tylko moje skromne zdanie i nikt nie musi się z nim liczyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam lubię piwa mocno estrowe :) A według mojej wiedzy (wiem jest niewielka) podniesie to troszkę estry, które w dunkelweizenie powinny być dość mocno wyeksponowane. Jeśli nie uzyska banana (drożdże) to może uzyskać inne estry które mogą dać ciekawy charakter temu piwu. Ale to tylko moje skromne zdanie i nikt nie musi się z nim liczyć.

To już lepiej dać S-04. Wg. mnie są bardziej estrowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie RISa, aby ponownie nie było 'ostrego dyżuru' jak ktoś będzie warzył takie piwo to niech będzie przygotowany na wartościowe odpady (miałem 10litrów). Trochę gęstwy-drożdże, jakieś resztki chmieli i pojemnik oraz ok 3h dodatkowego czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomocy!!

Czy ktos może używał drożdzy Zamojscy do Miodów Pitnych?

Otworzyłem właśnie paczkę i osłupiałem, wyglądają jak jakiś susz, herbata lub Irish Moss nie przypominają drożdży suchych w postaci jaką do tej pory znałem.

Czy to ma tak wyglądać? Starter nastawiony 15 min temu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prosiłem o odpowiedz tutaj bo ma to związek z tematem, ponieważ uważam że porada marek80a wprowadza w błąd, drożdże zamojscy na suszu owocowym są nieaktywne i prędzej podejmą prace dzikusy albo wino spleśnieje/skwaśnieje niż one dadzą radę, znam to z doświadczenia u mnie i moich znajomych

marek80kowi może nic się nie stało bo dzikusy podjęły pracę

Edytowane przez dhanab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro matka drożdżowa o pojemności 0,2-0,5l czasem startuje po 2-3 a nawet 4 dniach, to nastaw 20l jak myślisz wystartuje szybciej czy wolniej? Po dodaniu dobrze pracującej matki drożdżowej startuje w ciągu kilku godzin.

 

 

[Dori] Posty dotyczące ilości drożdży do fermentacji porteru wydzieliłam do nowego wątku.

Edytowane przez dori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oatmeal stout 14 blg po tygodniu fermentacji S-04 w temperaturze od ok 15 do 19, przelałem na cichą, po czym dopiero zmierzyłem blg i wyszło 8 :/ niestety piwo oddzielone od gęstwy. No i pytanie co robić - zostawić piwo samemu sobie niech powoli dofermentuje? dodać kolejną saszetkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś drożdże na pewno w toni piwa pozostały, nie ma opcji żeby nie. Nie wiem co poradzą doświadczeni koledzy, ale ja bym w spokoju poczekał ze 2-3 dni, i sprawdził. Jeśli cukier będzie spadał, to powinno być OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oatmeal stout 14 blg po tygodniu fermentacji S-04 w temperaturze od ok 15 do 19, przelałem na cichą, po czym dopiero zmierzyłem blg i wyszło 8 :/ niestety piwo oddzielone od gęstwy. No i pytanie co robić - zostawić piwo samemu sobie niech powoli dofermentuje? dodać kolejną saszetkę?

 

Tak to jest jak się nie czyta wiki i forum. Na cichą przelewamy dopiero po trzykrotnym, identycznym pomiarze blg. Przedłuż cichą, może jeszcze trochę dofermentować, butelkuj po trzykrotnym pomiarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bry,

 

Potrzebuję awaryjnie użyczyć śrutownika, w Krakowie lub najbliższch okolicach. Jutro wieczorem warzę, a dzisiaj doszła przesyłka ze sklepu i zapomnieli ześrutować. Po śrutownik mogę podjechać jutro rano (ew. dziś wieczorem), odwiozę w poniedziałek. Będę dźwięcznie wdzięczny. Pomoże ktoś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

jutro planuję butelkować Marcowe. Zacierane 4 tygodnie temu, zlewane z burzliwej po 2 tygodniach. Brzeczka w nastawie 28 L z BLG początkowym na poziomie 13, końcowym 4 (po 4 tygodniach-niestety nie zrobiłem testu FFT) . Drożdże W34/70 pracują głównie w temp 11 C (taka zima tego roku). Problem tylko w tym, że nagazowanie jest już na poziomie jaki mnie zadowala. Stąd pytanie, czy dodawać cukru do refermentacji, czy w ilości sugerowanej przez kalkulator (czyli ok 138 g) czy wstrzymać się z butelkowaniem na za 3 tygodnie (wcześniej niestety nie dam rady)?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.