Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Nastawiłem wczoraj warkę z PIPA, ale zamiast zakładanych 15blg dostałem tylko 10,5-11blg (chyba ta trefna partia słodów ze Strzegomia), brzeczka jest już w fermentorze z zadanymi drożdżami, ale przy takim nachmieleniu to będzie niepijalne. Próbował ktoś podbić ekstrakt suchym albo płynnym ekstraktem słodowym?

Myślę nad tym, żeby odebrać ze 3-4 l z fermentora i zagotować razem z 1,2kg płynnego WESa albo 1kg suchego Bruntala i po schłodzeniu wlać z powrotem. Ekstraktu nie mam, musiałbym go zamówić, więc zrobiłbym to najwcześniej za 2-3 dni.

Ma to jakieś szanse na powodzenie czy sobie odpuścić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile chmieliłeś, ale piwo może być całkiem fajne z tego.

Ja bym już nic nie grzebał w tym piwie ew. po kilku dniach dopiero dodałbym ekstrakt, ale bez dobierania brzeczki z fermentora.

Jak kto woli i lubi, ja jednak policzyłbym najpierw goryczkę w jakimś programie i dopiero bym zdecydował co dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beersmith mi wyliczył 71 IBU :)

Chyba kupię 1kg suchego ekstraktu i rozpuszczę w ok. 2-3l wody. Po dolaniu tego do fermentora powinno chyba wyjść mniej więcej zgodnie z początkowymi założeniami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie odpowiada w wątku o infekcji więc zapytam tutaj bo nie wiem czy nie muszę dodać kolejnych drożdży. Brzeczka 12 Blg, Nottingamy uwodnione zadane przed północą w piątek. Widok dla mnie nietypowy, fermentacja wygląda na mało burzliwą, minimalne zmętnienie i czapa drożdży (?) na dnie oraz na powierzchni. Piana minimalna, na bulkadełko nie patrzę bo może być nieszczelne zamknięcie. Napowietrzałem jak zwykle to robię dekantując z gara do fermentora z wysoka. Temp. otoczenia 17 stopni.

http://screenshooter.net/6129118/cnciiwk

http://screenshooter.net/6129118/ajogoaj

Dawać 2 saszetkę drożdży czy wszystko ok ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie to czapa drożdżowa. Faktycznie, wygląda dziwnie, i nie wiem co może być tego przyczyną. Ale widać uwalniający się dwutlenek węgla (bąbelki) więc wg mnie po takim czasie dodanie drugiej paczki drożdży nic nie zmieni, co ma pracować to już w tym piwie pracuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sprawdzałem blg bo nie grzebię w 2 dniowym piwie. Otworzyłem tylko wieko żeby cyknąć fotę. Pachniało takimi uwodnionymi drożdżami. Fermentuję w wiadrze bez kranika więc trzeba by wrzucić zdezynfekowany spławik w te gluty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje najnowsze piwo, które uwarzyłem drugi raz, ma w finiszu potężne uderzenie spalenizny. I to takiej najgorszej, jakby się popielniczkę lizało. A ja organicznie nienawidzę papierosów. Jest ono ponadto kwaskowe. Co ciekawe, spalenizna nie występuje w aromacie. Poszukując winowajcy raczej odrzucam drobną modyfikację w przepisie, tj dodanie 50g palonego jęczmienia. Zacier z tego co pamiętam, nie przypalił się. Z czego więc może się ten defekt wziąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Styl to irish red ale.

 

Zasyp:

Pale Ale - 2kg

Monachijski - 1,5kg

Carared - 0,7kg

Caraamber - 0,3kg

Jęczmień Palony - 0,05kg

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

67 C - 60'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Fuggles - 30g - 60'

Fuggles - 30g - 15'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zacząłem zacierać Full Aroma Hops w przybliżeniu według receptury z piwo wiki (4,5 kg pilzneński, 0,2 CaraPils, 1kg Monachijski I ). Pytanie będzie odnośnie chmielenia

Plan wygląda tak:

Gotowanie 90min

90min leci 30g magnuma

45min leci 35g Lubelskiego

5min leci 15g Lubelskiego

i na zimno 30g Saaz'a

Okazało się że zostało mi 20g Saaz'a, dosypać je np 15 lub 10 min przed końcem czy sobie lepiej darować i zostawić na kolejną warkę? Nie martwię się że piwo może być zbyt goryczkowe bo dla mnie takie pojęcie nie istnieje :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okej, zaczynam panikę. Zabrakło mi kapsli przy dzisiejszym butelkowaniu.

Brakuje mi ich aż z 15 - zapomniałem sprawdzić przed butelkowaniem.

Oczywiście, jutro mogę odebrać w Gliwicach, ale pewnie ciężko, bo to nie jest jakieś wielkie miasto. Jeżeli ktoś byłby skory mi pomóc, mogę odebrać je w sobotę Żywcu i liczyć na to, że warunki są u mnie na tyle sterylne, że piwo przeżyje do niedzieli.

 

Z góry dzięki :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.