Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie robiłbym tej chwili nic, poczekaj aż burzliwa przystopuje, ściągnij wtedy pokrywę wymyj ją zdezynfekuj i ponownie załóż.

Jeżeli masz drugą pokrywę do kompletu przyszykuj w niej otwór na wężyk i po prostu podmień pokrywy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentor z browamator a więc 30l pojemność. Wlałem 19l.

 

Najgorzej, że we wtorek wyjeżdżam na tydzień. Zrobiłbym pewnie tak jak Korzeń radzi i byłby spokój. Chyba, że już jutro piana zacznie opadać to może jeszcze zdążę zanim wyjadę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok w takim razie dzięki za pomoc. Jak piana zacznie opadać to zdezynfekuję pokrywę i zostawię w spokoju a jak mi braknie czasu... to pewnie z grubsza posprzątam i też zostawię ;) Blow off innym razem ze względu na to, że nie będę mógł doglądać i reagować gdyby coś się działo.

 

@edycja

 

Podsumowując mój problem: drożdże wyszły na spacer z fermentora w jednym miejscu, na szczęście nie dużo. Następnego dnia piana opadła. Na tą chwile piwo spokojnie dofermentowuje, ja natomiast umyłem pokrywę, zdezynfekowałem i założyłem ponownie. Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez Rasle
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś o 9 rano dodałem gęstwę i nic się nie działo więc o godzinie 16 dorzuciłem drugi słoik z gęstwą zazwyczaj startowały po około 4 godzinach. A teraz stoi i nic.. gęstwa z Notthingham pierwsza była z maja a druga dorzucona była z czerwca chyba nie za stare? Mam jeszcze S-33 ale nie wiem czy je dodawać żeby uratować piwo czy może to coś pomóc?. Poczekać do jutra? Niepokojącym objawem jest to że bardzo szybko opadają na dno. Może zlać znad tego osadu zagotować jeszcze raz i zadać świeże drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jestem obecnie u tesciów i ponieważ są tu świetne warunki do warzenia zabrałem cały sprzęt z myślą o kolejnej warce.

Cóż zapomniałem zabrać nadwęglanu sodu którym zwykle odkażam fermentor i osprzęt.

 

Poniewaź mam przy sobie jedynie Desprej, moje pytanie brzmi:

 

Czy można skutecznie nim zdezynfekować fermentor w dodatku bez wpływu na smak i aromat piwa?

 

Macie doświadczenia z tym specyfikiem na tak dużych powierzniach jak fermentor?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam kłopot, zatarłem weizena i okazało się że moja gęstwa wb-06 jest do wylania, lekko kwaskowy zapach i błona na powierzchni. Nie mam innych drożdży i spróbuje zrobić z tego american wheat. Będe miał dziś świeżą gęstwę M44 albo mam do wykorzystania s-04 które będą lepsze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Własnie napowietrzam brzeczke, która wyszła mi strasznie kisielowata. Ostatnio tak maiłem na żytnim tyle, że teraz użyłem słodów:

5kg Pale Ale

0.7kg monachijski II

0,5kg Pszeniczny

0,5 Pszeniczny karmelowy

Zacieranie 68*/1h

Chmielenie 60min

Pierwszy raz stosuje Pale Ale. Jaka jest przyczyna tej kisielowatości? Coś zrobić przed zadaniem drożdży?

Edytowane przez frc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiełki w młócie ?

Cześć,

skończyłem właśnie zacierać hefe-weizena, Układa się złoże fitracyjne. Zaniepokoiły mnie pływające kiełki, których nie było jak wsypywałem słody.

Spotkał się ktoś z czymś takim ? Olać czy może coś trzeba z tym fantem zrobić?

Dzięki za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.