bart3q Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Nie cały chmiel jest dawany na goryczke, część pewnie wrzucasz później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Tu http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori) masz przepis na to piwo, zobacz sobie chmielenie dodaj nawias na końcu, link się źle wkleil a z tel nie mogę poprawić Edytowane 10 Listopada 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 keisan - a jakie wartości alfakwasów przyjmujesz? Są podane w zestawie / na opakowaniu chmielu, czy bierzesz jakieś domyślne z BS? Zawartość z opakowania. Mam ten zestaw w domu. Nie cały chmiel jest dawany na goryczke, część pewnie wrzucasz później. To też wziąłem pod uwagę. 30g Marynki 60min, 30g EKG na 20min. Wg tego schamtu wychodzi 50IBU Tu http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori) masz przepis na to piwo, zobacz sobie chmielenie Widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Przy zastosowaniu chmielenia jak napisałeś (marynka 60 minut, EKG 20 minut), 20l brzeczki nastawnej i 12blg wychodzi mi goryczka na poziomie około 30 IBU. Przy czym wg strony BA Marynka ma 7,8 AA a EKG 5,8AA dla granulatów i te dane zastosowałem. Edytowane 10 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Przy zastosowaniu chmielenia jak napisałeś (marynka 60 minut, EKG 20 minut), 20l brzeczki nastawnej i 12blg wychodzi mi goryczka na poziomie około 30 IBU. Przy czym wg strony BA Marynka ma 7,8 AA a EKG 5,8AA dla granulatów i te dane zastosowałem. Marynka 8,5AA Wychodzi na to, że mam coś nie tak w BS. Współczynnik wykorzystania chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Stawiam na Tinseth vs. Rager vs. Garetz. Edytowane 10 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Zestaw to receptura jak każda inna. Jeśli wolisz piwa mniej goryczkowe to sobie zmniejsz ilość Marynki i po problemie. Ponadto warto pamiętać, że metod obliczania IBU jest kilka i potrafią dać różne wyniki i zapewne te wyniki jeszcze by się różniły od praktyki (czyli tego co byś dostał analizując piwo w laboratorium). Obliczanie sobie IBU w domu daje wynik pi-razy-drzwi, nie ma sensu nadmiernie się tym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Znalazłem coś takiego na forum A teraz podam Ci prosty sprawdzony sposób na obliczenie goryczki (IBU) w piwie (bez Brewtargetów i innych duperelów) (ilość chmielu w gramach) x (%Alfa Kwasów) x (współczynnik wykorzystania chmielu) IBU = ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- ilość uwarzonego piwa w litrach Współczynnik wykorzystania chmielu przy gotowaniu przez 60 min - dla szyszki = 2,5 dla granulatu = 3 Przykład: Ilość chmielu - 20g % AK - 5,2% granulat - współcz. 3 Ilość piwa - 23L 20 x 5,2 x 3 312 IBU = ----------------- = ------------- = 13,565 23 23 To dla samej Marynki daje 38,25 IBU a gdzie jeszcze EKG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Zestaw to receptura jak każda inna. Jeśli wolisz piwa mniej goryczkowe to sobie zmniejsz ilość Marynki i po problemie. Ponadto warto pamiętać, że metod obliczania IBU jest kilka i potrafią dać różne wyniki i zapewne te wyniki jeszcze by się różniły od praktyki (czyli tego co byś dostał analizując piwo w laboratorium). Obliczanie sobie IBU w domu daje wynik pi-razy-drzwi, nie ma sensu nadmiernie się tym przejmować. Ja to wszystko rozumiem. To moja dociekliwość sprowadza mnie do tego, a z drugiej strony chcę wiedzieć czy np. BS mi nie przekłamuje. Póki co warzę sam dla siebie i co uwarzę to wypije, ale może kiedyś będę chciał wziąć udział w jakimś konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Zmieniałeś SG dla danej wartości BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Zmieniałeś SG dla danej wartości BLG? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 z drugiej strony chcę wiedzieć czy np. BS mi nie przekłamuje W sensie zgodności wyliczeń z rzeczywistym IBU jakie dostałbyś z analizy laboratoryjnej? Przekłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) z drugiej strony chcę wiedzieć czy np. BS mi nie przekłamuje W sensie zgodności wyliczeń z rzeczywistym IBU jakie dostałbyś z analizy laboratoryjnej? Przekłamuje. Rozumiem to:) Chodzi mi tylko o szacunkowe wartości, a nie laboratoryjne. Problem jest taki, że ktoś z BA ułożył recepturę i dał 60g chmielu (czy tak jak Konusowi) i mu wyszło 30IBU, czyli w normie, ja układam w BS recepturę wychodzi 50IBU, dlaczego? Czy jak będę układ recepturę na kolejne piwa wyjdą "niedochmielone'? Edytowane 10 Listopada 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Ja liczyłem w BS @keisan podobnie jak Ty tylko przeliczyłem SG bo dla każdej wartości BLG przyswajalność alfakwasów jest różna im wyższe blg tym niższa przyswajalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryta Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A wziąłeś pod uwagę wydajność i wielkość warki w BS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 A wziąłeś pod uwagę wydajność i wielkość warki w BS? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Jak długo mogę czekać z zadaniem drożdży? Bitter zrobiony wczoraj (2x fermentor w każdym po 26 litrów) około godziny 21:00. Fermentory zostawiłem w piwnicy by naturalnie się wychłodziły. Niestety w Katowicach w ciągu dnia było 20stC, a w mojej piwnicy 18stC. Efekt jest taki, że brzeczka w fermentorach ma 24stC. Ile czasu mogę zwlekać jeszcze z zadaniem drożdży? Chciałbym drożdże zadać gdy brzeczka będzie miała max 20stC. Niestety nie mam czym schłodzić fermentorów. Edytowane 11 Listopada 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Dodaj drozdze zanim zlapiesz zakazenie. O temperaturach trzeba bylo pomyslec wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Nie ma na to odpowiedzi. Każda godzina zwiększa ryzyko że zajmie się tym ktoś inny a nie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ech... Późnym wieczorem zadam drożdże. Temperatura brzeczki w tym czasie spadnie do 23stC. Zaraz przelicze o ile obniże blg jeśli doleje zimnej wody. Może to jest jakiś sposób na obniżenie temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ech... Późnym wieczorem zadam drożdże. Temperatura brzeczki w tym czasie spadnie do 23stC. Zaraz przelicze o ile obniże blg jeśli doleje zimnej wody. Może to jest jakiś sposób na obniżenie temperatury. A czy masz możliwość wstawienia fermentora do wanny z zimną wodą? Może to być lepszym pomysłem niż rozcieńczanie piwa. Poza tym, tak jak napisał Scooby, zwlekanie to proszenie się o kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ech... Późnym wieczorem zadam drożdże. Temperatura brzeczki w tym czasie spadnie do 23stC. Zaraz przelicze o ile obniże blg jeśli doleje zimnej wody. Może to jest jakiś sposób na obniżenie temperatury. A czy masz możliwość wstawienia fermentora do wanny z zimną wodą? Może to być lepszym pomysłem niż rozcieńczanie piwa. Poza tym, tak jak napisał Scooby, zwlekanie to proszenie się o kłopoty. Gdybym miał taką możliwość to już dawno bym to zrobił Doleje 1,5 zimnej wody. Już się chłodzi w zamrażalniku. A później niech się dzieje wola nieba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Doleje 1,5 zimnej wody. Już się chłodzi w zamrażalniku. A później niech się dzieje wola nieba Nawet jeżeli woda miałaby 0°C to temperatura spadnie tylko trochę ponad 1°C. Ale jeśli wrzucisz lód to temperatura spadnie o ponad 5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Doleje 1,5 zimnej wody. Już się chłodzi w zamrażalniku. A później niech się dzieje wola nieba Nawet jeżeli woda miałaby 0°C to temperatura spadnie tylko trochę ponad 1°C. Ale jeśli wrzucisz lód to temperatura spadnie o ponad 5°C No właśnie próbowałem to obliczyć. Na zamrożenie wody już nie mam czasu, ale dzięki za podpowiedź. Następnym razem zastosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villeh Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Panowie, szybka sprawa: To moja 5 warka. Dodawałem sobie zawsze drożdże przed snem, i rano już ładnie pracowało. Teraz dodałem o 3:30 ddrożdzę (6 godzin temu) i nic - żadnej piany, a na dnie fermentora jest wyraźna biała warstwa drożdży. Padły? Dodłem je jakoś przy ~33 stopni. Najpierw je w wodzie rozpuściłem, oczywiście. s-05 Ogólnie nie ma mnie w domu i wszystkie informacje mam zdalnie: (jestwm na urlopie) Koniec końców zostawiłem te drożdże, bo ok 15 zaczynało się już coś dziać. Ogólnie nie ma mnie w domu i jakieś dziwne rzeczy się porobiły. Poprosiłem, aby brat mi zrobił zdjęcie tego, co się dzieje ok, 18:, wyglądało to tak: http://i.imgur.com/xrly4TP.jpg Cóż, piana ponoć jakaś była, i minęły 24 godziny, teraz mówi, że piana już się skończyła, nie ma nic w środku, lekkie bąbelki sobie po tafli jeszcze świrują ale ogólnie żadnych wielkich rzeczy. Na dodatek bailingometr jest wzięty przez znajomego i nie ma jak zmierzyć cukru, i teraz pytanie: Co się mogło stać? Zakaenie? Cały cukier poszedł? Powiedziałem, żeby wziął wysterylizowaną chochlę, wlał trochę piwa do naczynia, dodal cukru i zobaczył, czy coś się zacznie dziać. Z mojego poziomu wygląda to tak, jakby cały cukier przefermentował? Ale nei wiem jakim cudem - blg było około 16.... Dodawać kolejne drożde, bo tamte się mogły ubić częsciowo w takiej dużej temperaturze? Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 11 Listopada 2014 przez villeh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi