Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, po gotowaniu mam 10 litrów brzeczki o wartości 17 Blg,totalnie już zgłupiałem. Brzeczka chłodzi się w wannie.

 

Poradźcie proszę jak to rozcieńczyć teraz aby uzyskać te 12Blg. Ile mam dolać wody (i o jakiej temperaturze?), czy jest jakiś przelicznik na to ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów

 

Tylko coś mi się nie zgadza, cukier ci zniknął w gotowaniu. Jeśli nie wykipiał ani nic, to to nie powinno być możliwe, powinieneś mieć 19 a nie 15,5 przy 11 blg. Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu. Mierzyć trzeba zawsze w 20 stopniach, chyba że twój aerometr ma napisaną inną wartość. Albo refraktometrem z korektą temp.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie wyparowało 9 litrów. Fakt, zacierałem w garze 50 l, ale żeby aż tyle ?

 

 

 

Próbkę ochłodziłeś do pomiaru? Bo jak nie, to masz zaniżony ekstrakt po prostu.

 

Zapomniałem ochłodzić do 20st :/

 

Najprościej: Blg razy objętość = const. 17blg * 10 litrów ≈ 12 blg * 14 litrów ≈ 11 blg * 15,5 litrów

 

tego nie kumam totalnie :/ 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze prościej:

5l x 10blg = 10l x 5blg czyli iloraz zawsze 50. Kumasz?  ;)

Może być również 2l x 25blg lub 50l x 1 blg, itd...

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blg to informacja o zawartości "niewody" w brzeczce. Ilość blg razy ilość roztworu nie zmienia się gdy odparowujesz lub gdy dolewasz wody. Miałeś 11 blg * 19 litrów = 209 "jednostek" rzeczy innych niż woda. I o ile nie dosłodzisz albo nie wylejesz, to to się nie może zmienić. 209 i już. By mieć z tego 12 blg, dzielisz te "jednostki" przez 12 i już. To daje 17,4 litra.

 

Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, po gotowaniu mówisz że masz 10 litrów * 17 blg czyli 170 "jednostek"... Dużo mniej niż powinno być. Coś się ostro nie zgadza.

 

Bardzo się nie zgadza :/ Idąc tym tropem wyszło 14,16 litra - 10 litrów brzeczki jakiej mam, czyli muszę dolać 4 litry, tak jak sugerował Bart3q. 

 

Chyba wszystko się posypało w momencie zacierania, powinienem może zrobić przelicznik 3,5 litra wody na 1 kg słodu.

Edytowane przez LukaszU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Przede wszystkim musisz schłodzić próbkę i sprawdzić ile blg ci wychodzi. Ibjeśli nie w okolicach 21, to musisz ustalić ile litrów masz, i ile blg, oraz który pomiar spartoliłeś. Bo jak nie wiesz kiedy źle mierzysz i co masz w garze, to możesz tylko zgadywać. Chyba, że po drodze dużo wykipiało albo wylałeś?

 

Zacieranie nie ma tu nic do rzeczy. Przed albo po warzeniu coś źle zmierzyłeś, i tyle. Albo wylałeś w trakcie. Albo przypaliłeś i cukier został jako spalenizna w garze. Albo jeszcze co innego ale z procesem zacierania nie ma to związku.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc tak: mam 10 litrów brzeczki. Wystudziłem próbkę do 20-22 stopni i wskazuje ona na 19 Blg. Są to najbardziej aktualne dane. 

Błąd zrobiłem przy pierwszym pomiarze w czasie wysładzania, wtedy nie wystudziłem próbki.

 

Co można z tym zrobić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 * 19 = 190 j. OK. Bliżej tej ilości cukrów jaką przed gotowaniem deklarowałeś. W granicach błędu. To daje między 16 a 17,5 litra brzeczki 12 blg. Zależy któremu z pomiarów bardziej ufasz. Jeśli tak samo, to lej do 16, lepsze ciut za mocne od sikacza ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak uważam, wleję do 16 litrów :)

Czy mógłbyś mi tylko powiedzieć w jakiej temp. powinna być dolewana woda ?

 

Widzisz, pierwsza warka i przytrafiło mi się wszystko to czego się bałem w wysładzaniu. Jednak już wiem gdzie popełniłem błąd i już drugi raz tego tak nie zrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie ma drożdży w brzeczce, to dolewana woda powinna mieć tak od 0 do 100 stopni, inaczej może być ciężko... ;)

 

Woda ma być sterylna (gotowana lub ew z butelki jak ufasz) i tyle. Dopiero drożdże wymagają konkretnych temperatur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam gęstwę z Pale Ale 17°Blg (pierwsze pokolenie), teraz robię PA 11°Blg. Wprawdzie zaleca się używać gęstwy ze słabszych do mocniejszych piw, ale jak zadam odwrotnie, to stanie się coś przerażającego czy będzie dobrze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara, temperatura ponad 80stopni, mieszanie, nacinanie nożem nie pomaga,  filtrator z oplotu. 

 

Jakieś pomysły? 

 

 

Słody:
4 kg - Pils
2 kg - słód żytni
0,5 kg - jasny karamelowy
30 g - czekoladowy

0,8kg płatki żytnie błyskawiczne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problem z filtracją żytniego, już 3 raz wracam zacier do gara
 

 

Dolej wody do wysładzania ile zmieścisz w garze i kadzi filtracyjnej, całość podgrzej do 90 stopni i wtedy próbuj filtrować...

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żyto jest lepkie :|

 

Jak masz druciaki, w sensie takie stalowe zmywaki, albo po prostu watę stalową, to warstwa jej na oplocie może pomóc. Jak nie pomoże (albo nie masz) - na ten przykład moje miodowe niepiwo też się nie dało odfiltrować za bardzo, "filtrowałem" w zasadzie na sitku, i to grubym, a teraz jest niemal idealnie klarowne. Część się wytrąciła w chmieleniu, co zostało opadło podczas fermentacji. Nie jest to dobra technika, ale jak nikt nie wymyśli niczego lepszego, to możesz spróbować, tragedii nie powinno być.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.