Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

No to już wiesz dlaczego przestało bulkać, fermentacja burzliwa ma się ku końcowi. powiedz jeszcze czy czuć słodkość w smaku, przy 5 blg powinno być jeszcze  lekko słodkawe. Zmierz go za dwa dni i pewnie będziesz przelewał na cichą.

Pewną słodkość czułem niemniej pierwsze co czułem to taki cierpki posmak. Czy konieczne jest zlewanie na cichą ? Wiem, że to trochę głupie pytanie ale czytałem dużo na temat witów i mało kto sie decydował nad zlewaniem na cichą .

Edytowane przez przemek18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

W sumie nie musisz zlewać. Potrzymaj piwo w wiadrze kilka dni żeby mieć pewność że dofermentowało i butelkuj. I w takim wypadku nie zaglądaj już do wiadra bo masz tam mnóstwo miejsca na powietrze i każde zaglądanie przy tych temperaturach to ryzyko zakażenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

W sumie nie musisz zlewać. Potrzymaj piwo w wiadrze kilka dni żeby mieć pewność że dofermentowało i butelkuj. I w takim wypadku nie zaglądaj już do wiadra bo masz tam mnóstwo miejsca na powietrze i każde zaglądanie przy tych temperaturach to ryzyko zakażenia.

No właśnie tak się zastanawiałem i faktycznie w obawie, że w Krk powietrze nie należy do tych najczystszych w Polsce to zostawię piwko do soboty i po południu je zleje do butelek mam już tylko ostatnie pytanie, przefiltrować przed zlaniem do butelek przez sterylną pończochę ? Wiem, że wit z reguły jest mętnawy ale chciałbym trochę obrosnąć w piórka przed moją drugą połówką która moje warzenie wita skazywała na porażkę ( cała kuchnia się lepiła po zacieraniu i filtracji :D ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam , mam pytanie odnośnie garnkado zacierania . Dostałem takowy od ciotki i dopiero dziś rano przy dokładnym myciu zoaczyłem że ma on malutki odprysk i plamkę rdzy i nie wiem czy mogę zaczynać zacierać i ważyć, żeby nie zepsuć mojej pierwszej warki , zanim kupę nowy gar :-(. Proszę o szybką odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie w mojej pierwszej warce po gotowaniu z 23 l zostało jakieś 17 l może 18 l bo wedógł mojego garnka z miarą na wiaderku chyba źle jest naklejona miarka, ale moje pytanie brzmi czy mam uzupełnić to do 20 l czy zostawić tyle ile wyszło???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie w mojej pierwszej warce po gotowaniu z 23 l zostało jakieś 17 l może 18 l bo wedógł mojego garnka z miarą na wiaderku chyba źle jest naklejona miarka, ale moje pytanie brzmi czy mam uzupełnić to do 20 l czy zostawić tyle ile wyszło???

Zabieranie się za warzenie piwa bez przygotowania teoretycznego, to albo ignorancja albo lenistwo, albo niedojrzałość. W każdym z tych przypadków oczekiwanie pomocy, to zwykła bezczelność.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wiem że po iluś tam warkach jest się mądrzejszy ale żeby zaraz kogoś nowego tak potraktować to nie fair, ale czemu tak wyszło czy za mocno gotowałem i zadużo odporowało? mam taboret 9,5 kw i jak z tym uzupełnianiem robiłem Belgian Blond Ale 15% Blg a po gotowaniu wyszło mi 18% Blg???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacenty nie chcesz komuś pomagać to lepiej nie pisz nic, to nie jest wątek do umoralniania.

 

Mozesz zostawić to piwo jak jest, będziesz miał więcej blg w piwie i będzie trochę bardziej gorzkie. Albo możesz uzupełnić ubytek wody jakąś przegotowaną lub świeżo otwartą z butelki, to będziesz miał piwo takie jakie miałeś w założeniu.Za dużo wody Ci odparowalo, następna warke albo skoryguj wielkość przed gotowaniem albo trochę mniej intensywnie gotuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam problem z moją warką. Uwarzyłem ją tydzień temu w sobotę po południu. Warkę przelałem do baniaka wcześniej i odstawiłem do stygnięcia. Następnego dnia zadałem drożdże i wieczorem już piana zaczęła się robić więc fermentacja ruszyła. Niestety wyjechałem na 6 dni z domu i powiedziałem kuzynowi by przeniósł ją na następny dzień do piwnicy ( tempertatura tam to około 17 stopni ) - co też zrobił. Dziś wróciłem i moim oczom ukazała się piękna infekcja tlenowcem, zapach nie jest niepokojący, smak też, ale zmierzyłem BLG i z 14 startowych zeszło do 10 - więc drożdże zasnęły prawdopodobnie po przeniesieniu baniaka do piwnicy. Gdy zadawałem drożdże baniak stał w garażu (temp jakieś 20-21 stopni) i tam ruszyły bez problemu. Teraz mam pytanie co z tym fantem zrobić. Czy zlać to do gara, zagotować i dodać nowych drożdży i odstawić do fermentacji jeszcze raz czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji ? Pozdrawiam.

Edytowane przez Peres
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacenty nie chcesz komuś pomagać to lepiej nie pisz nic, to nie jest wątek do umoralniania.

 

Mozesz zostawić to piwo jak jest, będziesz miał więcej blg w piwie i będzie trochę bardziej gorzkie. Albo możesz uzupełnić ubytek wody jakąś przegotowaną lub świeżo otwartą z butelki, to będziesz miał piwo takie jakie miałeś w założeniu.Za dużo wody Ci odparowalo, następna warke albo skoryguj wielkość przed gotowaniem albo trochę mniej intensywnie gotuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacenty nie chcesz komuś pomagać to lepiej nie pisz nic, to nie jest wątek do umoralniania.

 

Mozesz zostawić to piwo jak jest, będziesz miał więcej blg w piwie i będzie trochę bardziej gorzkie. Albo możesz uzupełnić ubytek wody jakąś przegotowaną lub świeżo otwartą z butelki, to będziesz miał piwo takie jakie miałeś w założeniu.Za dużo wody Ci odparowalo, następna warke albo skoryguj wielkość przed gotowaniem albo trochę mniej intensywnie gotuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie w mojej pierwszej warce po gotowaniu z 23 l zostało jakieś 17 l może 18 l bo wedógł mojego garnka z miarą na wiaderku chyba źle jest naklejona miarka, ale moje pytanie brzmi czy mam uzupełnić to do 20 l czy zostawić tyle ile wyszło???

Może to nie dobra rada ale wg zasady, że każdy robi po swojemu napiszę: ubytek brzeczki uzupełniam na bieżąco dolewając gorącej przegotowanej wody :) . Ma wyjść tyle ile mi potrzeba, potem już tylko chłodzenie itd...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie w mojej pierwszej warce po gotowaniu z 23 l zostało jakieś 17 l może 18 l bo wedógł mojego garnka z miarą na wiaderku chyba źle jest naklejona miarka, ale moje pytanie brzmi czy mam uzupełnić to do 20 l czy zostawić tyle ile wyszło???

 

Ja mam taki system, że wysładzam do około 1-1,5 Blg mniej niż sobie założyłem ogólnie, bo przy gotowaniu po odparowaniu i chłodzeniu o tyle mniej więcej podnosi mi się ekstrakt. Jak wychodzi większy to dolewam 0,5l wody, lekko zamieszam i mierzę blg. Czynność powtarzam do uzyskania żądanego blg, a ilość litrów to rzecz drugorzędna. Wszystko rozbija się o to jak pedantyczny jesteś :D Czy jak założyłeś sobie 14 blg, to ma być 14, czy wychodzisz z założenia, że "browar to nie apteka" i 18 też może być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.