Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Wylewać, po co? Zadaj drożdże, a jutro zrób drugą połowę zestawu i dolej. Tylko wyciągnij nauczkę i wysładzaj tyle żeby uwzględnić straty w postaci odparowania i tego co w chmielinach zostaje. I wysładzaj powoli. hammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammer Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 @Gąska,dziękuję,tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Może słody źle zmieszałeś i trafiły ci się w tej połowie same specjalne. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammer Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Może słody źle zmieszałeś i trafiły ci się w tej połowie same specjalne. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie,tego przypilnowałem.Ale wysładzałem bardzo szybko . Wiem że temat wątku inny,ale zapytam: Warka ma wrzeć bardzo mocno,spokojnie bulgotać jak ...rosół ,coś pomiędzy? Edytowane 8 Czerwca 2016 przez hammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Powinno się gotować na tyle intensywnie, żeby widoczny był ruch w całej objętości garnka tzw. Rolling boli. Czyli coś pomiędzy. Na pewno nie jak rosół, ale też nie musi wyskakiwać z garnka. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 CześćBrzeczka się studzi, chciałem wrzucić FM41 na paręnaście godzin dla rozruszania. Z fiolki do kolby wpadł mi taki paproch (z wnętrza szczelnie zamkniętej fiolki) Mogę jeszcze szybko pojechać do sklepu po nowe, ale .. może nie ma sensu. Skoro zawartość fiolki ma być "sterylna" to może ten element też nie jest skażony. Ktoś doradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Myślę, że nie ma powodów do paniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Mam zagwostkę: dzisiaj zabutelkowałem Belgian Pale Ale na drożdżach z Gozdawy Belgian Fruit Spicy Ale Yeast. Od początku brzeczka w smaku trąciła kukurydzą. Myślałem, że wdał się DMS ale doszedłem do wniosku, że to niemożliwe(główny zasyp Słodem Pale Ale, gotowanie ponad godzinę, mocne odparowanie w tym czasie). Następne piwo na drożdżach S-05 to American Amber Ale. Dzisiaj zlewałem go na cichą i ten sam smak kukurydzy. Moje pytanie: chciałem zrobić piwo tym razem z konserwy: Coopers Australian Bitter, tylko że termin ważności kończy się za miesiąc. Pomyślałem, że drożdże już stare i zrobię tego Bittera na gęstwie z Americana. Ale jak powąchałem i spróbowałem tego piwa to się obawiam tego teraz robić. Co lepsze: stare drożdże czy gętwa z wątpliwego piwa? Dodam, że Belgian dzisiaj zlany jest do wypicia, nie czuć za mocno tej kukurydzy. Ani Belgian ani Amber raczej nie są zainfekowane, nie czuć innych zapachów a sam zapach kukurydzy jest znikomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Nic nie napisałeś o chłodzeniu, więc może jednak tego DMS nie odrzucaj. Ja bym dał te nieprzeterminowane drożdże (chyba, że były jakoś fatalnie przechowywane), a jak nie ruszą w dwie, trzy doby - dać gęstwę lub kupić inne. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Przy Belgianie chłodzenie było na balkonie ale przy Americanie już za pomocą chłodnicy. Do tego Americana gotowałem ponad 90 minut. Te drożdże były przetrzymywane w temperaturze pokojowej. nie ma co się spodziewać że inaczej. Tak jak radzisz dam te z zestawu a te z Americana wyleje. Jeszcze jedno: brzeczka będzie miała temperaturę ok 28*. W nowo pobudowanej lodówce styropianowej jest ok 17*. Chciałem w tych 17* fermentować to piwo bo już mam dość fuzli i bolącej głowy od własnego piwa. Zadać w tej temperaturze i do lodówki? Czy lepiej na noc do lodówki i rano drożdże uwodnić i zadać w 17*? Niżej niż te 28* nie dam rady zejść, w mieszkaniu jest 24* a woda w kranie ok 20*. Chłodziłem chłodnicą ale zeszło do 27*. Jak dodam rozpuszczone we wrzątku konserwy to pewnie podbiją temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zejdź już z ostrego dyżuru i poczytaj to forum. Zdecydowanie drugie podejście jest lepsze ale sądzę, że z lodówki styropianowej przez noc nie osiągniesz 17 z 28, chyba że używasz z 10-15kg lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brtk Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Cześć! Dzisiaj chciałem zalać 15L piwa po burzliwej fermentacji syropem malinowym celem uzyskania piwa malinowego. Pojawił się biały nalot na górze, smak bez wyraźnych zmian w stos. do zwykłego piwa. Czy lać tam sok malinowy czy odpuścić i uwarzyć nowe ? Czy to pleśń ? Załączam foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Cześć! Dzisiaj chciałem zalać 15L piwa po burzliwej fermentacji syropem malinowym celem uzyskania piwa malinowego. Pojawił się biały nalot na górze, smak bez wyraźnych zmian w stos. do zwykłego piwa. Czy lać tam sok malinowy czy odpuścić i uwarzyć nowe ? Czy to pleśń ? Załączam foto Jak już uwarzyłeś to możesz zalać, koszt 2, 3 butelek syropu malinowego nie jest duży, wiele nie ryzykujesz co najwyżej czas poświęcony na butelkowanie. Na zdjęciu wygląda, że nic złego się nie dzieje aczkolwiek żeby coś więcej napisać mógłbyś zrobić jakieś zbliżenie tego nalotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) nie znam się, bo jeszcze nie miałem, ale na zwykły kożuch z drożdży czy chemielu to nie wygląda. po tej jakości zdjęcia bardziej ku zakażeniu się skłaniam. a jak syrop prawdziwy z malin, to szkoda kasy. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brtk Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 OK bijąc się w pierś wrzucam lepszą jakość aby ułatwić identyfikację Jeszcze jedno pytanie, (kategoria Cebula oszczędza) butelkowanie i rozlew w ten sposób zakażonego piwa (po potraktowaniu tanim syropem Paola) Yes or Not ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 OK bijąc się w pierś wrzucam lepszą jakość aby ułatwić identyfikację Jeszcze jedno pytanie, (kategoria Cebula oszczędza) butelkowanie i rozlew w ten sposób zakażonego piwa (po potraktowaniu tanim syropem Paola) Yes or Not ? Niet albo spasteryzuj dodaj nowe drożdże, albo zlej do balona i zobacz czy coś z tego wyjdzie. Z takimi infekcjami nigdy nie wiadomo, raz pójdzie w dobrą stronę - zakwasi piwo da aromaty owocowe, stajni, a raz w złą - kanaliza, ocet, chlorofenol. Nigdy nie wiesz. Dodanie Soku dostarczy im pokarmu i rozwinie się jeszcze mocniej, więc jak chcesz zrobić malinowe to spasteryzuj to piwo, potem dodaj soku i drożdży przefermentuj z tydzień i dopiero w butelki Nic tu innego nie wymyślisz. brtk i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Nie mam teraz dostępu do Brewtarget, a tam sobie liczę surowiec do refermentacji. Może mi ktoś policzyć dla dwóch kombinacji? 13 litrów, nagazowanie 3, ekstrakt początkowy 12,5, ekstrakt końcowy 2,5, temperatura 20 13 litrów, nagazowanie 3, ekstrakt początkowy 12,5, ekstrakt końcowy 3, temperatura 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11671642#tag) dobry onlinowy kalkulator nagazowania. 106g dla każdego, ważna jest ilość i najwyższa temperatura w trakcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Po 20 minutach gotowania pojawiły się w brzeczce takie farfocle podobne do tego, jak jajko wypłynie podczas gotowania. Bać się? Co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Po 20 minutach gotowania pojawiły się w brzeczce takie farfocle podobne do tego, jak jajko wypłynie podczas gotowania. Bać się? Co to jest? Pewnie przełom. Więc jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Saison 14blg - receptura z TB 20 litrówTriskel (3,9%) - 20g - 60minStrisselpalt (3,2%) - 15g - 15min Strisselpalt (3,2%) 15g - 5min 20g skórki pomarańczy - 5min Wg programu Ibu wynosi 14.... cholernie mało.. dopiero podczas chmielenia to zauważyłem. Czy popełniłem jakiś błąd w obliczeniach? Felerna receptura? Póki gotuję - czy przedłużyć do 90min dla triskela i wydłużyć odpowiednio Strisselpalty? Z programu wynika, że będzie 20 IBU jakbym przedłużył... może zły program .. - http://brew.church/pl/calculator/ibu A może mają złe informacje co do a-kwasów? Edytowane 9 Lipca 2016 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Saison 14blg - receptura z TB Triskel (3,9%) - 20g - 60min Strisselpalt (3,2%) - 15g - 15min Strisselpalt (3,2%) 15g - 5min 20g skórki pomarańczy - 5min Wg programu Ibu wynosi 14.... cholernie mało.. dopiero podczas chmielenia to zauważyłem. Czy popełniłem jakiś błąd w obliczeniach? Felerna receptura? Póki gotuję - czy przedłużyć do 90min dla triskela i wydłużyć odpowiednio Strisselpalty? Z programu wynika, że będzie 20 IBU jakbym przedłużył... może zły program .. - http://brew.church/pl/calculator/ibu A może mają złe informacje co do a-kwasów? Jak duża warka? Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 20 litrów. Już dodałem:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Jak dla mnie 16 ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 No to trochę klapa do saisona, który wg tego co pamiętam powinien mieć 20-35... a przy tym balingu pewnie ok. 30. Sklep nie przelicza surowców.. czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi