Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA

Zacieram właśnie Witbiera, trwa to już żeby nie skłamać ok 3h.  Próba jodowa ciągle zmienia kolor na czarny. Pytanie czy już po ptakach, filtrować dalej czy nadal czekać?

 

Dane:

Słód pilznejski 1,7kg, pszenica niesłodowana 1,7kg, platki owsiane 0,4kg, słód diastatyczny 0,3kg

 

Zacier prowadziłem na początku w temp 62 stopni przez 30min, potem cały czas do teraz w temp 72 stopni. (Nie kleikowałem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

dzisiaj ok. 2 w nocy zrobiłem starter drożdżowy z suchego ekstraktu i drożdży FM25.

Brzeczka 10 Blg, temperatura zadania drożdży 25 C. Starter stoi na mieszadle magnetycznym od ok. 16 h. Brzeczka jest mętna, na powierzchni nie pojawiła się piana. Należy jeszcze poczekać czy drożdże są do wyrzucenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierz blg

Highway to hell...

 

 

piana moze sie nie pojawić w starterze, a wsio moze byc ok

A jak można sprawdzić czy wszystko jest ok?

 

 

Nic nie ruszaj, a już na pewno nie grzeb w starterze. Jak już masz pianę i jest mętne, to znaczy że robale ruszyły. Pokręć w sumie do 48h na mieszadle, a potem albo na 24h do lodówki żeby oddzielić gęstwę od przepracowanego płynu, albo od razu zadawaj do brzeczki (jeżeli starter nie ma przykrego zapachu, co może potem wyjść w gotowym piwie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam!s

srutuje slod srutownica z biowina i mam nastepujacy problem - nie moge wyregulowac tych przednich tarcz tak aby rowno przylegaly do siebie i z jednej strony wylatuja mi cale ziarna a z drugiej b drobno zmielony slod. Jak sciagne srubami maxymalnie tarcze to leci slod zmielony prawie na make:D

czy srutowac dalej drobno czy odpuscic sobie warzenie na dzis ?

 

https://drive.google.com/open?id=0Bx1XTIxGk8vPRVdDQ2V0THdhd00

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.