funkmaster3000 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Czy ktoś z Warszawy dysponuje paczką US-05 i może poratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Czy ktoś z Warszawy dysponuje paczką US-05 i może poratować? Mam dwie saszetki. Mogę poratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Czy ktoś z Warszawy dysponuje paczką US-05 i może poratować? Mam dwie saszetki. Mogę poratować. Już nieaktualne, ale dziękuję za ofertę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Zrobiłem witbier fermentacja 3 tygodnie. Z12BLG zeszło do 5BLG. Zostawiłem na 10 dni cichej. Dziś chcę butelkować. W recepturze jest 80 g. glukozy rozpuszczonej w 500 ml wody. Chciałem obliczyć w brewnews o ile trzeba zmniejszyć dawkę glukozy ale za bardzo nie wiedziałem jaką wartość podać do nagazowania. Stwierdziłem że wsypię glukozę bezpośrednio do butelek. Czy możecie podać ile na butelkę będzie gram wychodzić??? Witbier, 5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Zrobiłem witbier fermentacja 3 tygodnie. Z12BLG zeszło do 5BLG. Zostawiłem na 10 dni cichej. Dziś chcę butelkować. W recepturze jest 80 g. glukozy rozpuszczonej w 500 ml wody. Chciałem obliczyć w brewnews o ile trzeba zmniejszyć dawkę glukozy ale za bardzo nie wiedziałem jaką wartość podać do nagazowania. Stwierdziłem że wsypię glukozę bezpośrednio do butelek. Czy możecie podać ile na butelkę będzie gram wychodzić??? Witbier, 5BLG Musisz przynajmniej powiedzieć ile masz tego piwa i jakie nagazowanie chcesz (witbier to ok. 2.3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Zapomniałem 10 litrów. Nagazowanie tak jak powinno być. Chcę bezpośrednio dodać glukozę suchą do butelki lub zrobić roztwór ale też musiał bym wiedzieć jakie proporcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Zapomniałem 10 litrów. Nagazowanie tak jak powinno być. Chcę bezpośrednio dodać glukozę suchą do butelki lub zrobić roztwór ale też musiał bym wiedzieć jakie proporcje Dla nagazowania 2.3 przy temperaturze 20C brewnes podaje 64 gramy glukozy. Co daje 3.2g na pół litra albo 2.11g na 0.33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Czy takie nagazowanie nie da granatów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Czy takie nagazowanie nie da granatów?? To jeszcze zależy czy Ci piwo dofermentowało. Jeżeli tak to nie da. Jak się boisz to możesz sypnąć mniej. Osobiście wolę mniej nagazowane piwa i celowałbym w nagazowanie na poziome 2.0 czyli 50g glukozy (2.5g na pół litra). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 0,5 litra butelka - poł płaskiej łyżeczki glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Zrobiłem witbier fermentacja 3 tygodnie. Z12BLG zeszło do 5BLG. Zostawiłem na 10 dni cichej. Dziś chcę butelkować. W recepturze jest 80 g. glukozy rozpuszczonej w 500 ml wody. Chciałem obliczyć w brewnews o ile trzeba zmniejszyć dawkę glukozy ale za bardzo nie wiedziałem jaką wartość podać do nagazowania. Stwierdziłem że wsypię glukozę bezpośrednio do butelek. Czy możecie podać ile na butelkę będzie gram wychodzić??? Witbier, 5BLG o jezu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Witam, wiem ze to nie bardzo temat na szybką pomoc, ale muszę zamówić słód i nie wiem jaki, bo potrzebna na mi pomoc w wyborze piwa dolnej fermentacji, bo juz 3 raz zebrałem gęstwe, a taka pogoda ze chce zrobić jeszcze cos z dolej bo w piwnicy zimno dalej wiec korzystać trzeba, prosze o polecenie czegos, teraz mi lezakują lager amerykański i marcowe, ma ktos jakies pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Zrób na wiedeńskim dla porównania lager wiedeński . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stout Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Witam Robię dry Stouta 12 wg przepisu. Po dodaniu drożdzy do fermentora narazie nie odpaliło 22 godz. dodane w odpowiednich temp. Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Jakie drożdże? Jakie temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stout Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) safale 04 Drożdze rozrobilem w wodzie a następnie po godz. do brzęczki w temp. 21 st. teraz jest temp. brzęczki 22-23 Edytowane 10 Maja 2017 przez Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Co znaczy "nie odpaliło", po czym wnosisz? Po za tym dodane w odpowiednich temp. do brzęczki w temp. 21 st. Chyba nie do końca odpowiednich. Jaką masz temp otoczenia teraz? Bo 22-23 stopnie wskazują ze jednak fermentacja już idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 safale 04 Drożdze rozrobilem w wodzie a następnie po godz. do brzęczki w temp. 21 st. teraz jest temp. brzęczki 22-23 W jak ciepłej wodzie refhydratyzowałeś drożdże? Oczywiście nie pytam dokładnie, tylko czy woda nie była może gorąca? Godzina rehydratacji to długo, źle wpływa na drożdże. Zaleca się ~0,5h. 21°C to stanowczo za dużo, szczególnie dla tych drożdzy. Powinieneś schłodzić przynajmniej do 17-18°C, nie mniej nie jest to na pewno przyczyną wydłużonego lagu. Jak masz wieko z rurką i nie bulka, to sprawdz czy jest dobrze dociśnięte i czy w rurce jest woda. Kiedyś s-04 tak mi szalały(temp ~16°C), że wydmuchały wodę z rurki. Myślałem, że po 3 dniach już po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stout Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 wnoszę właśnie potym, że nie bulgocze w rurce. w instrukcji było napisane w temp.21.dodawać drożdze a fermentacja w 19-21. z drugiej strony jeden w tą czy w tą chyba nie powinno być różnicy. temp. otoczenia 20 temp. brzęczki 23 jeśli nie ruszy do jutra to co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiwwYSEjebTAhWBkywKHY_jBcgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.wykop.pl%2Fwpis%2F16005363%2Foczu-kapiel-to-jedna-z-pieknych-rzeczy-jakie-spotk%2F&psig=AFQjCNFes8CItNdtFitaMs01Am6J9J-fPQ&ust=1494532357268657 po tej brzęczce polecam. Skoro piszesz, że temperatura brzeczki jest wyższa niż otoczenia to znaczy, że fermentuje? Czym to sprawdzasz? Odczytów jesteś pewien? IMO masz gdzieś nieszczelność, przyświeć latarką nad wiekiem oraz po bokach i powiedz czy jest piana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 jeśli nie ruszy do jutra to co polecacie? Zostaw to piwo na 10-14 dni i potem sprawdź blg. Raczej będzie już po fermentacji. Masz za wysoką temp. fermentacji, zdecydowanie lepiej fermentować w tych 19 czy nawet 18 stopniach, z tym że należy pamiętać że jest to temperatura brzeczki a nie otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stout Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Dzięki wszystkim chirurgom na ostrym dyżurze za pomoc. Pacjent żyje i ma się dobrze. Problem był w braku szczelności pokrywy. Wczoraj miałem późnym wieczorem zabawe z przelewaniem do balona. Odrazu zastartowało, rurka aż chuczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Dzięki wszystkim chirurgom na ostrym dyżurze za pomoc. Pacjent żyje i ma się dobrze. Problem był w braku szczelności pokrywy. Wczoraj miałem późnym wieczorem zabawe z przelewaniem do balona. Odrazu zastartowało, rurka aż chuczy. Fermentacja bez rurki z uchyloną pokrywą to standard, dużo piwowarów trak robi. Masz teraz piwo w szklanym jak sądzę balonie więc znakomitą okazję do obserwacji charakterystycznych oznak fermentującego piwa, dodatkowo możesz coś poczytać na ten temat. Na przyszłość jak zdarzy się podobna sytuacja to obserwuj, zmierz blg, a nie przelewaj, bo to zupełnie niepotrzebny manewr, a co gorsza dodatkowe ryzyko zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Panie i Panowie, szybka sprawa - Witbier (12l) mi w 3 dni odfermentował z 12,5 Blg do 4,5 i tak sobie stanął dwa dni temu. Ten typ tak ma, czy coś z nim jeszcze kombinować zanim na cichą zleję? Fermentowane na Mangrove Jack's M21 Belgian Wit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Nic nie kombinować i nie zlewać. I to nie jest pytanie na ostry dyżur Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi