Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Cholercia ;( Ja to będę miał ze dwa lata.
Rozumiem@tauruss że przy 5kg przenicy daję 100g i już? Może być więcej, czy to nie ma sensu? Dać zamoczone do fermentora przed filtracją, czy wsypać do gara?

Jeszcze jedno pytanie co do wężyka filtracyjnego. Czy to prawda że długość sraczwężyka nie ma znaczenia bo filtruje tylko pierwsze 10cm? A ważniejsza jest średnica?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholercia ;( Ja to będę miał ze dwa lata.
Rozumiem[mention=13166]tauruss[/mention] że przy 5kg przenicy daję 100g i już? Może być więcej, czy to nie ma sensu? Dać zamoczone do fermentora przed filtracją, czy wsypać do gara?

Jeszcze jedno pytanie co do wężyka filtracyjnego. Czy to prawda że długość sraczwężyka nie ma znaczenia bo filtruje tylko pierwsze 10cm? A ważniejsza jest średnica?
100 g wystarczy. Namocz przed dodaniem.


Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy mam ambitne plany.

W tym momencie fermentuje coś w stylu pilsa 12 blg 22l na s-23.

W poniedziałek planuje przelać na cichą i odebrać gęstwę.

We wtorek mam ambitne plany żeby zrobić dwie warki.

Przede wszystkim dark lagera 14 blg któremu poświęce większą uwagę, będzie fermentowany w lodówce ze sterownikiem temperatury.

A drugie to jakiś prosty lagerek 12 blg który będzie fermentował w piwnicy w takiej temperaturze jaka akurat będzie (około 8-15 C)

Pytanie czy wystarczy gęstwy? 

Zwykle odbieram ponad 500 ml. Ale przypuszczam że nie jest to super czysta gęstwa i z tych 500 ml zlewam z góry 200 ml do następnego piwa.

Po tych piwach planuje jeszcze portera około 20-22 blg 

Gęstwę do portera zbierać tylko z dark lagera czy z obu po 200 ml możliwie najczystszej?

Czy w związku z tym że w obu piwach będzie (wydaje mi się) dość mało czystej, zdrowej gęstwy drożdżaki dadzą sobie rade później z porterem około 21 blg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć,

To moja 3 warka i taki problem:

American Stout, 15 Blg po słodowaniu, 2 tygodnie burzliwej (ładna praca drożdży Bulldog B5 American West), planowane 2 tygodnie cichej - i tutaj do ok. 7 dnia fermentacja przebiegała spokojnie i ... zaczęła  ruszać  po tym czasie. W 12 dniu cichej pojawiła się  piana oraz osad drożdżowy na ściankach fermentatora, fermentacja ruszyła ponownie dość mocno (nie jak burzliwa ale wyraźnie). Piwo klarowne, 5 Blg, smak bez niechcianych wtrąceń... ale czemu fermentacja nie ustaje? Czekać czy rozlewać? Skłaniam się ku czekaniu.

Temperatura 20-22°C, w 12 dniu przeniosłem do innego pomieszczenia o temp. ok. 19°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jest to moja pierwsza warka na płynnych drożdżach Wyeast 2308 Munich Lager.

Jutro lub w niedzielę planuję zrobić następną warkę na tych drożdżach a tą przelać na cichą.

Gnębi mnie pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi,

tzn co to jest to na samym dole nad drożdżami?

Czy mam zebrać to wszystko czy tylko to na samym spodzie?

 

20171201_184145.jpg

20171201_184203.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Warzyłem dziś piwo i staneło na tym że udało mi się dokończyć zacieranie.Niestety po tym musiałem wyjsć z domu na kilka godzin.I stąd moje pytanie,czy mam podgrzać zacier i zaczać wysładzanie???Czy raczej wszystko przepadło???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,
Warzyłem dziś piwo i staneło na tym że udało mi się dokończyć zacieranie.Niestety po tym musiałem wyjsć z domu na kilka godzin.I stąd moje pytanie,czy mam podgrzać zacier i zaczać wysładzanie???Czy raczej wszystko przepadło???

Podgrzej do 77°C i kontynuuj. Bedzie dobrze.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, markus.n napisał:

Witam

Jest to moja pierwsza warka na płynnych drożdżach Wyeast 2308 Munich Lager.

Jutro lub w niedzielę planuję zrobić następną warkę na tych drożdżach a tą przelać na cichą.

Gnębi mnie pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi,

tzn co to jest to na samym dole nad drożdżami?

Czy mam zebrać to wszystko czy tylko to na samym spodzie?

 

20171201_184145.jpg

20171201_184203.jpg

Ja tak często mam jak używam mech irlandzki do klarowania. Jak nie ma nieprzyjemnego zapachu ani smaku to ja bym zbierał wszystko.

Trochę mnie zastanawiają te białe plamki na fermentorze, ale to chyba od środka do dezynfekcji.

 

 

17 minut temu, Artur.G napisał:

Witam,

Warzyłem dziś piwo i staneło na tym że udało mi się dokończyć zacieranie.Niestety po tym musiałem wyjsć z domu na kilka godzin.I stąd moje pytanie,czy mam podgrzać zacier i zaczać wysładzanie???Czy raczej wszystko przepadło???

 

8 minut temu, BelgLover napisał:


Podgrzej do 77°C i kontynuuj. Bedzie dobrze.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

Też tak myślę, chociaż smak może mieć trochę inny niż przy normalnym procesie.

Edytowane przez cen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, BelgLover napisał:
12 minut temu, Artur.G napisał:
Czy raczej wszystko przepadło???

Będzie dobrze.

Będzie dobrze *3

Pytanie ile czasu w jakiej temperaturze stało.
Obstawiałbym wysokie odfermentowanie.

Podaj zasyp, przerwy i planowane drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp 2,5kg pilzenskiego 2,5 kg pszenicznego,oraz po 0,5 kg kaszy mannej i płatków owsianych.Zacierane w 65 stopniach przez 90 min i 78 przez 10 min.Jeszcze nie wróciłem do domu,wiec pewnie jak wróce to ostygnie do temperatury pokojowej.Drożdże to us-05.

Edytowane przez Artur.G
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, cen16 napisał:

Ja tak często mam jak używam mech irlandzki do klarowania. Jak nie ma nieprzyjemnego zapachu ani smaku to ja bym zbierał wszystko.

Trochę mnie zastanawiają te białe plamki na fermentorze, ale to chyba od środka do dezynfekcji.

 

 

 

Też tak myślę, chociaż smak może mieć trochę inny niż przy normalnym procesie.

Fakt, pierwszy raz użyłem mchu.

Dzięki za odpowiedź

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robie portera przenicznego.

Brix początkowy 23.5, teraz 12 ( zamazane od chyba drożdzy więc dokładności nie ma ) Sprawdzane dwa razy.

Po trzech tygodniach piwo przeniosłem z 18C do 23C aby się przez tydzień klarowało.

Zdziwiłem się że po przeniesieniu bulka mi co około 10 sek. Lekka piana nie zmieniła się od tygodnia.

Czy w takiej temperaturze ruszyła mi fermentacja, czy w takiej temperaturze uwalnia się tylko gaz?

 

Przepraszam pomyliłem tematy ;(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Artur.G napisał:

W domu będę około północy,więc pewnie jeszcze spadnie o kilkanaście stopni. 

Masz zamiar to filtrować po powrocie? (w nocy)

Zasyp taki nie najprostszy do filtracji/wysładzania więc może się trochę przeciągnąć.

Oczywiście życzę powodzenia i bezproblemowego wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, INTseed napisał:

Robie portera przenicznego.
Brix początkowy 23.5, teraz 12 ( zamazane od chyba drożdzy więc dokładności nie ma ) Sprawdzane dwa razy.
Po trzech tygodniach piwo przeniosłem z 18C do 23C aby się przez tydzień klarowało.
Zdziwiłem się że po przeniesieniu bulka mi co około 10 sek. Lekka piana nie zmieniła się od tygodnia.
Czy w takiej temperaturze ruszyła mi fermentacja, czy w takiej temperaturze uwalnia się tylko gaz?

Brix z alkoholem musisz przeliczyć. Są w necie kalkulatory do tego.

Podczas fermentacji najlepiej mierzyć balingometrem. 

Klarowało w wyższej temperaturze? Wydaje mi się że nie bardzo, ale pewnie znajdzie się ktoś kto tak robi i jest dobrze.

Na jakich drożdżach to fermentujesz? Porter chyba powinien być na lagerach.

5 stopni w górę więc na pewno zwiększa się objętość powietrza w wiadrze, ale fermentować też może.

Na pewno zostaw jeszcze na kilka dni i zmierz ponownie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 30.11.2017 o 22:15, grzegorz.jura napisał:

cześć,

To moja 3 warka i taki problem:

American Stout, 15 Blg po słodowaniu, 2 tygodnie burzliwej (ładna praca drożdży Bulldog B5 American West), planowane 2 tygodnie cichej - i tutaj do ok. 7 dnia fermentacja przebiegała spokojnie i ... zaczęła  ruszać  po tym czasie. W 12 dniu cichej pojawiła się  piana oraz osad drożdżowy na ściankach fermentatora, fermentacja ruszyła ponownie dość mocno (nie jak burzliwa ale wyraźnie). Piwo klarowne, 5 Blg, smak bez niechcianych wtrąceń... ale czemu fermentacja nie ustaje? Czekać czy rozlewać? Skłaniam się ku czekaniu.

Temperatura 20-22°C, w 12 dniu przeniosłem do innego pomieszczenia o temp. ok. 19°C.

Ponowię swoje pytanie? Dziś 17 dzień cichej, nadal fermentuje na cichej. 5Blg ale jest nagazowane. Dalej czekać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.