Udo Grubbe Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 @zgoda - dla potomnych, dołączam. refermv2.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Udo ten kalkulator ma dobre wartości dla wszystkich stylów opócz weizenów :-) zawsze z niego obliczam ilość cukru i nigdy mnie nie zawiódł, za wyjątkiem właśnie jednej warki weizena :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Miesieczna gestwa wb-06 ma kwasny zapach. Kolor odpowiedni, okolo 1 cm piwa a na nim 0 jakichkolwiek wizualnych oznak zepsucia. Gestwa przechowywana w lodowce. Nie mam drozdzy zapasowych a wlasnie koncze zacieranie pszenicy. Co robic? Uzyc drozdzy czy kupic piekarnicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Z dwojga złego chyba już lepiej zaryzykować gęstwe. Chyba, że jakiś lokalny piwowar poratuje Cię swoimi drożdżami. hopek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 a moze drozdze winiarskie? nic innego nie uda sie dostac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 To już lepiej te piekarnicze niż winiarskie. hopek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 a jakie polecasz? i czy uzyc ich tak jak sypkich piwowarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 To już lepiej te piekarnicze niż winiarskie. Czemu winiarskie się nie nadają? Kilku piwowarów przeprowadziło udane eksperymenty na drożdżach winiarskich i sobie je chwalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Nie napisałem że się nie nadają, tylko że moim zdaniem lepsze będą piekarskie, zwłaszcza do pszenicy. Edytowane 28 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 a jakie polecasz? i czy uzyc ich tak jak sypkich piwowarskich Obojętnie jakie. Uwodnij tak jak w przypadku suchych piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 znalazlem brewgo-01 do lagera, dodam tych drozdzy bedzie eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 jak do pszenicy, to lepiej użyć drożdży piekarskich, a później pić jako młode piwo - będzie jak sahti, Koniec Świata też robiony był na piekarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Cześć. Jestem w trakcje chłodzenia mojej brzeczki (używam chłodnicy) i tu moje pytanie, na zewnatrz 35, w domu jak 28. Warze Belgian Pale Ale 13 od dori. W instrukcji warzenia jest napisane aby drożdze wysypać na schodzoną do ok 20 stopni brzeczka co dziś bedzie trudne do osiągnięcia, paza tym całość pewnie i tak zagrzeje się do tem pow 20 stopni jak postoi w pokoju. I tu moje pytanie pilne : Przy jakiej temperaturze max mogę zadać drożdze aby nie spaprać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Belgian Pale Ale fermentowałam ostatnio w temperaturze 23C i wyszło całkiem dobre. Dobrze by było gdyby udało Ci się schłodzić brzeczkę przynajmniej do 22-23C. To belgijskie piwo, więc temperatury mogą być dość wysokie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Super, dzis ciężko nawet te 23 może wieczorem przeniose gdzieś do garażu lub w chłodniejsze miejsce. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) No tak, wiedziałem że o czymś zapomnę %$###%%^. Zadałem drożdzę (posypałem po górze napowietrzonej brzeczki wg przepisu) i przypomniałem sobie że nie zmierzyłem blg! odlałem z kranika, ostudziłem do dokładnie 20 stopni i wychodzi mi pomiędzy 14-15 blg. Cała warka to 20 l i tyle miało wyjść z przepisu. Mam teraz dolać jeszcze wody czy moge to tak zostawić? Edytowane 28 Lipca 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Możesz jeszcze dodać albo zostawić, wedle woli. Edytowane 28 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Mieszać to czy czy tylko wlać z boku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Ja bym odpuścił, grzebanie w fermentujacym piwie zawsze się źle kończy. Piwo najbardziej lubi spokój. po zadaniu drożdzy, nie zagladać nie miesać, cierpliwie czekać. Wtedy wynagrodzi Ci samakiem i aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Stokłosa Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Robię AIPA'e i po 9 dniach burzliwej BLG zeszło z ok 16,5 do 6. Mam to przelać na cichą i ew. napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 może coś więcej napisz, jak zacierane, jakie drożdże, jak temperatura itd.... napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG? no to na pewno odpada!! bez innych danych mogę tylko polecić czekanie i mierzenie BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Zostaw jeszcze na burzliwej! Gdzie Ci się spieszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Tak prawde mowiac to pozno na jakies magiczne sposoby na doferemtnowanie piwa. O kilka rzeczy trzeba zadbac przed rozpoczeciem feremtnacji. Nalezycie przygotowane drozdze w odpowiedniej ilosci. Dobrze napowietrzona brzeczka i zacieranie odpowiednio dobrane do danego piwa. Pod koniec fermentacji mamy juz bardzo maly wplyw na koncowe efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Robię AIPA'e i po 9 dniach burzliwej BLG zeszło z ok 16,5 do 6. Mam to przelać na cichą i ew. napowietrzyć mając nadzieję, że jeszcze zejdzie z parę BLG? Co radzicie? nie napisałeś w jakiej temperaturze prowadziłeś fermentację, jeśli w raczej niskiej to w dofermentowaniu może pomóc przeniesienie piwa w trochę cieplejsze miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Mam pytanie Robię już trzecią próbę jodowym wskaźnikiem skrobi , pierwszą chwile po wsypaniu słodu (hafe-waisen), druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu i za każdym razem jest ok tz probka się nie barwi a przeciez powinna... chyba ? Użylem juz nawet drugiej buteleczki wskaźnika żeby sie upewnić czy on jest ok. Dodam że mąkę ziemniaczana barwi doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi