rysiek103 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dziękuję za poradę. Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Prośba o pomoc. Fermentuje mi się 2 litry takiego pseudopiwa świątecznego (nie zmieściło się do garnka z wysładzania, dodałem miodu, cynamonu i goździków). Fermentacja przebiega w 5-litrowej butli po wodzie mineralnej i trwa nieprzerwanie od 7 grudnia. Nie zlewałem na cichą, bo cały czas gazowało. Kilka razy dziennie odkręcam zakrętkę i wypuszczam niewielkie ilości nagromadzonego CO2. I teraz: jutro wyjeżdżam na 10 dni i nie wiem co robić. Myślałem, że spokojnie zabutelkuję to przed świętami, ale cały czas po trochu fermentuje. Domyślam się, że jak teraz bym zabutelkował, to butelki by powybuchały. Czy mogę to jeszcze zostawić na 10 dni? Czy nic się nie stanie drożdżom przez ten czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 To już raczej dawno przefermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Tylko że tak jak mówiłem, cały czas po odkręceniu zakrętki jest pssssst. CO2 wydziela się dalej. W małych ilościach, piana opadła już, niby koniec, ale nie chcę mieć granatów... Nie wiem też czy to może stać dalej 10 dni, w sumie byłby to miesiąc fermentacji bez przelewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 sigman: weź wiertarkę albo rozgrzany śrubokręt, zrób dziurę w korku od butli 5l i wsadź tam rurkę-bulkator na uszczelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zamiast rurki można watkę, robilem tak przy winach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jak postąpić ? w butelki czy inna rada? Przyjmuje się, że odfermentowanie piwa powinno być trzy razy mniejsze od gęstości początkowej. Nie jest to jednak warunek powodzenia. Więcej, często piwa mniej odfermentowane są lepsze. Po prostu będzie w nich mniej alkoholu, ale za to więcej ciała. Jeżeli fermentacja stanęła w miejscu, to możesz lać w butelki. Jak masz obawy, to przelej na cichą z zaciągnięciem odrobiny drożdży z dna. Po tygodniu-dwóch zejdzie jakiś stopień jeszcze. A jeśli nie, to nic złego się nie stanie, cichą potraktować będziesz mógł jak etap dojrzewania. Czyli jak z 12st zejdzie do 4 to dobrze? Dlaczego zlewać na cichą z drozdzami, cicha ma na celu chyba wyklarowanie piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Te drożdże i tak osiądą na dnie a pozwoli to dofermentować resztki cukrów, których nie zjadły osłabione drożdże, przelanie spowoduje napowietrzenie piwa (choćby minimalne) i drożdże znów odzyskają trochę sił. Oczywiście nie ściągnij całej gęstwy z fermentora tylko odrobinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Koledzy mam pytanko. Zlałem właśnie na cichą 26l piwka w stylu FAH i nie bardzo mam ochotę znosić je teraz z powrotem do piwnicy czy jak owinę fermentor w koc i wystawie na balkon to wpłynie to jakoś niekorzystnie na piwo? planowana cicha tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Teoretycznie powinno się trzymać piwo na cichej w temperaturze 11°. Teoria jednak a życie, to często dwie różne sprawy. Większość piw, które plasują się u mnie w czołówce, trzymałem na cichej w lodówkach w temperaturach 5-8°. Aktualne temperatury na dworze mamy właśnie w tym przedziale. Na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak piszesz. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Jacenty a_r_e_k 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_r_e_k Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Dzięki za konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zapytam tutaj ponieważ nie chce tworzyć zbędnego wątku. Wczoraj zatarłem swojego pierwszego English Brown Porter 13 BLG. Dziś w pracy dowiedziałem się że 6 stycznia jadę na miesięczną delegację. W instrukcji jest napisane że burzliwa 10-14 dni a cicha 7. DO wyjazdu 9 dni. 5 grudnia musiałbym rozlewać. Co proponujecie aby nie stracić piwka? Powiedzmy jeśli BLG będzie stałe za 5 dni mogę dać już na cichą na 4 i rozlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Proponuję przed wyjazdem przelać na cichą do pojemnika o odpowiedniej pojemności i wąskiej szyjce/wlocie - chodzi o zminimalizowanie kontaktu z tlenem, czyli zalanie "pod korek". Jeśli boisz się że w miesiąc piwu coś się stanie zacznij mierzyć BLG tak z 5 dni przed planowanym rozlewem (chociaż tak częste grzebanie to też proszenie się o infekcję, no chyba że fermentujesz w pojemniku z kranikiem) i jeśli fermentacja zacznie szybko zwalniać ze stałym odczytem przez 2 ostatnie dni to nie powinno być problemów z tak szybkim butelkowaniem. Przy tej opcji dobrze byłoby zrobić test odfermentowania (FFT), tj. odebrać trochę zaszczepionej brzeczki do osobnego pojemnika i przefermentować w wyższej temperaturze - drożdże przeżrą cukry szybciej i będziesz wiedział jakiego odczytu powinieneś się spodziewać na koniec fermentacji. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 jaras dobrze radzi, miesięczna cicha nie powinna być problemem. A jeśli masz możliwość w tym czasie obniżyć temperaturę do około 17-18st to już całkiem dobrze dla Twojego porterka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dzień przed wyjazdem przelej na cichą i jedź. Piwo sobie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Potrzebuję pilnej rady. Wczoraj wieczorem zaczęła się fermentacja mojego american stout 16 BLG. Wiem już teraz że wlałem za dużo do fermentora - około 26 litrów. Wstałem rano, pokrywa fermentora wybrzuszona, przez rurkę wylatuje piana. Umyłem wszystko i zdezynfekowałem, piana trochę opadła, założyłem z powrotem rurkę, tym razem bez wody, myślałem, że po problemie. Za 10 minut to samo. Piana wręcz wypływa przez rurkę. Co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wstaw fermentor do garnka i wyciągnij rurkę lub całkiem zdejmij pokrywę, jak piana opadnie przelej na trochę dłuższą cichą. Powinno być OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wyjmij rurke, w to miejsce wsadz wezyk a drugi koniec weza wsadz do pojemnika z woda. Przepraszam za brak polskich liter - telefon adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Sprawa wygląda tak, że nie mam tak dużego garnka żeby zmieścić fermentor. Zdjąłem pokrywe, w tej chwili piana prawie wychodzi na zewnątrz, myślę że patent z blow of tube się nie sprawdzi bo ciśnienie mogłoby wypchnąć dekiel i narobić porządnego bałaganu. Planuję zbierać pianę sterylną łyżką. Co ciekawe temperatura otoczenia 15 C a w fermentorze prawie 20. Żwawe te S-04 ;-) Wstaw fermentor do garnka i wyciągnij rurkę lub całkiem zdejmij pokrywę, jak piana opadnie przelej na trochę dłuższą cichą. Powinno być OK z przelewaniem na dłuższą cichą muszę sie zastanowić, planowałem zamknąć fermentor jak piana opadnie i dokończyć w nim burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 myślę że patent z blow of tube się nie sprawdzi Spokojnie się sprawdzi. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 myślę że patent z blow of tube się nie sprawdzi bo ciśnienie mogłoby wypchnąć dekiel i narobić porządnego bałaganu blow of tube to sprawdzony patent więc bez obaw, spełnia swoją rolę. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Posłuchałem rady zainstalowałem blow of tube, po zebraniu nadmiaru piany. Zobaczymy co z tego będzie bo piana cały czas się podnosi. Dzięki. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez adrick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Nie wiem, czy to pytanie padło wcześniej, bo nie chce mi sie przeglądać 153 stron, ale do rzeczy. Czy aromat DMSu jest wstanie się jakoś zredukować podczas fermentacji, albo czy da się go czymś chociaż trochę ukryć? Pytam bo z racji niewiedzy za krótko gotowałem brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jak długo ją gotowałeś? Miałeś otwartą pokrywkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Godzina bez przykrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi