Undeath Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Jak masz miejsce to zamroź brzeczkę, wytrzyma wtedy długo albo podziel na mniejsze porcje i będziesz miała na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia 75 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 witam pierwszy raz jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość potrzebuje pomocy robię piwo pszeniczne ciemne właśnie się chmieli niestety w zamówieniu źle wysłano drożdże miały być pszeniczne Safbrew WB-06 a są us -05. Do wyboru mam te oraz s-33 i s-04 które zadać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C. Wypić się wypije wszystko edit: a na przyszłość jedź osobiście do sklepu i kup co trzeba z Katowic nie masz daleko Edytowane 9 Lutego 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia 75 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C. Wypić się wypije wszystko Bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 W sumie to najlepszym wyjściem by było jutro rano podjechać do sklepu po drożdże do pszenicy a dziś odstawić grzecznie w zamkniętym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia 75 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C. Wypić się wypije wszystko edit: a na przyszłość jedź osobiście do sklepu i kup co trzeba z Katowic nie masz daleko Byłam w Chorzowie ale niestety zaufałam i nie sprawdziłam , następnym razem już tego błędu nie popołnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Hmmm weizena z tego nie będzie ale ja bym dał S-33 i podniósł trochę temperaturę fermentacji do jakichś 23-24st C A co ma podnosić temperaturę tak wysoko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ja tam lubię piwa mocno estrowe A według mojej wiedzy (wiem jest niewielka) podniesie to troszkę estry, które w dunkelweizenie powinny być dość mocno wyeksponowane. Jeśli nie uzyska banana (drożdże) to może uzyskać inne estry które mogą dać ciekawy charakter temu piwu. Ale to tylko moje skromne zdanie i nikt nie musi się z nim liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ja tam lubię piwa mocno estrowe A według mojej wiedzy (wiem jest niewielka) podniesie to troszkę estry, które w dunkelweizenie powinny być dość mocno wyeksponowane. Jeśli nie uzyska banana (drożdże) to może uzyskać inne estry które mogą dać ciekawy charakter temu piwu. Ale to tylko moje skromne zdanie i nikt nie musi się z nim liczyć. To już lepiej dać S-04. Wg. mnie są bardziej estrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Odnośnie RISa, aby ponownie nie było 'ostrego dyżuru' jak ktoś będzie warzył takie piwo to niech będzie przygotowany na wartościowe odpady (miałem 10litrów). Trochę gęstwy-drożdże, jakieś resztki chmieli i pojemnik oraz ok 3h dodatkowego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alealex Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Pomocy!! Czy ktos może używał drożdzy Zamojscy do Miodów Pitnych? Otworzyłem właśnie paczkę i osłupiałem, wyglądają jak jakiś susz, herbata lub Irish Moss nie przypominają drożdży suchych w postaci jaką do tej pory znałem. Czy to ma tak wyglądać? Starter nastawiony 15 min temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) tak, używałem do wina, właśnie tak wyglądają. Zadawałem bez startera. Edytowane 9 Lutego 2014 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) prosiłem o odpowiedz tutaj bo ma to związek z tematem, ponieważ uważam że porada marek80a wprowadza w błąd, drożdże zamojscy na suszu owocowym są nieaktywne i prędzej podejmą prace dzikusy albo wino spleśnieje/skwaśnieje niż one dadzą radę, znam to z doświadczenia u mnie i moich znajomych marek80kowi może nic się nie stało bo dzikusy podjęły pracę Edytowane 9 Lutego 2014 przez dhanab bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 To są drożdże winne na suszu owocowym. Należy z nich zrobić matkę drożdżową (starter) co najmniej 2-3 dni przed zadaniem do nastawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Być może u mnie zapracowały dzikusy, na opakowaniu producent zaleca matkę. Fermentacja przebiegła jednak moim zdaniem poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Skoro matka drożdżowa o pojemności 0,2-0,5l czasem startuje po 2-3 a nawet 4 dniach, to nastaw 20l jak myślisz wystartuje szybciej czy wolniej? Po dodaniu dobrze pracującej matki drożdżowej startuje w ciągu kilku godzin. [Dori] Posty dotyczące ilości drożdży do fermentacji porteru wydzieliłam do nowego wątku. Edytowane 13 Lutego 2014 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Oatmeal stout 14 blg po tygodniu fermentacji S-04 w temperaturze od ok 15 do 19, przelałem na cichą, po czym dopiero zmierzyłem blg i wyszło 8 niestety piwo oddzielone od gęstwy. No i pytanie co robić - zostawić piwo samemu sobie niech powoli dofermentuje? dodać kolejną saszetkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Jakieś drożdże na pewno w toni piwa pozostały, nie ma opcji żeby nie. Nie wiem co poradzą doświadczeni koledzy, ale ja bym w spokoju poczekał ze 2-3 dni, i sprawdził. Jeśli cukier będzie spadał, to powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Oatmeal stout 14 blg po tygodniu fermentacji S-04 w temperaturze od ok 15 do 19, przelałem na cichą, po czym dopiero zmierzyłem blg i wyszło 8 niestety piwo oddzielone od gęstwy. No i pytanie co robić - zostawić piwo samemu sobie niech powoli dofermentuje? dodać kolejną saszetkę? Tak to jest jak się nie czyta wiki i forum. Na cichą przelewamy dopiero po trzykrotnym, identycznym pomiarze blg. Przedłuż cichą, może jeszcze trochę dofermentować, butelkuj po trzykrotnym pomiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Bry, Potrzebuję awaryjnie użyczyć śrutownika, w Krakowie lub najbliższch okolicach. Jutro wieczorem warzę, a dzisiaj doszła przesyłka ze sklepu i zapomnieli ześrutować. Po śrutownik mogę podjechać jutro rano (ew. dziś wieczorem), odwiozę w poniedziałek. Będę dźwięcznie wdzięczny. Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 W Siemianowicach mam i użyczę ale do krk nie wybieram się w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Dzięki za chęć pomocy, troche za daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jeśli chcesz to możesz podjechać do mnie na Grabie??? Winger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 O, idę na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisssek Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Witam, jutro planuję butelkować Marcowe. Zacierane 4 tygodnie temu, zlewane z burzliwej po 2 tygodniach. Brzeczka w nastawie 28 L z BLG początkowym na poziomie 13, końcowym 4 (po 4 tygodniach-niestety nie zrobiłem testu FFT) . Drożdże W34/70 pracują głównie w temp 11 C (taka zima tego roku). Problem tylko w tym, że nagazowanie jest już na poziomie jaki mnie zadowala. Stąd pytanie, czy dodawać cukru do refermentacji, czy w ilości sugerowanej przez kalkulator (czyli ok 138 g) czy wstrzymać się z butelkowaniem na za 3 tygodnie (wcześniej niestety nie dam rady)?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi