GB... Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 odparowuje 2-3L podczas gotowania. Musisz sobie to po prostu zapamiętać Patyk z zaznaczonymi liniami co np 5litrów pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper84 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ok, jest jeszcze jeden problem. Drożdże nie pracują. Cały dzień nic sie nie dzieje, ani piany, ani nie drgnie nic nawet. Czy możliwym jest, że ekstrakt jest zbyt niski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 A skąd wiesz, że nie pracują? Jedyny realny wskaźnik to spadek BLG. Z resztą, martw się jak po 48 g nic się nie będzie działo. Więcej czytania forum, mniej pisania. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Hej, Widzę, że idealnie "wstrzeliłem" się w temat. W sobotę około 15:00 zadałem saszetkę Mangrove Jack's US West Coast M44 do fermentora (AIPA 18o BLG, 22l) i do dzisaj nic się nie dzieje. Na powierzchni nie ma ani odrobiny piany, nic. Fermentor stoi w 19o C. Nie mam drugiej saszetki, żeby dosypać... Czy jeszcze czekać, czy radzicie co innego? Edytowane 24 Lutego 2014 przez nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 1.Drożdże uwodnione były? 2. Brzeczka porządnie napowietrzona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Dałeś 1/2 wymaganej ilości drożdży więc niech Cię długi lag nie dziwi. Jeżeli nie masz więcej drożdży to pozostaje Ci tylko czekać. Zamknij szczelnie fermentor i nie zaglądaj do środka. Umieść też w wyższej temperaturze (do 22°C powinno być OK). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 szukaj jakichś drożdży, sklep, albo może ktoś w okolicy ma, jest specjalna strona http://wingchun.org.pl/yeast/ bo tamte powinny już wystartować, jak tego nie zrobiły to raczej nie zrobią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 widzę już inni odpowiedzieli - zrób jak uważasz, ja bym nie czekał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 1.Drożdże uwodnione były? 2. Brzeczka porządnie napowietrzona? Drożdże wysypane na powierzchnię - zgodnie z zaleceniami producenta. Brzeczka była dobrze napowietrzona. Dałeś 1/2 wymaganej ilości drożdży więc niech Cię długi lag nie dziwi. Jeżeli nie masz więcej drożdży to pozostaje Ci tylko czekać. Zamknij szczelnie fermentor i nie zaglądaj do środka. Umieść też w wyższej temperaturze (do 22°C powinno być OK). Ok, przenoszę do 22°C, jak ruszą przeniosę z powrotem do 19°C. Zawsze sypałem jedną saszetkę, nawet jak piwka miały 18BLG i ruszały szybko. Czytałem, że te drożdże wolno startują, ale 48h to już lekka przesada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Mam jakąś paczkę S-04 ważną do 10.2012 i trzymaną w lodówce, ale chyba szkoda ryzykować.... Mogę jeszcze dosypać Mangrove Jack's British Ale M07 kupione ostatnio, ale nie wiem jak to wymieszanie drożdży wpłynie na piwko.... ech.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Ja bym dał te M07. Koniecznie uwodnione! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 MJ mają empirycznie sprawdzony, przez kilka osób potwierdzony dłuuuuugi start, a tyś jeszcze ich sypnął za mało. Poza tym, jak tylko zacznie się coś dziać, sugerowałbym przenieść je z powrotem do chłodniejszego i to tak najlepiej w 16 stopni - w środku będzie ze 2-3 więcej, a jak już, przy tak gęstej brzeczce, się rozhulają to w ogóle będzie gorąco. Chociaż jak tak poczytałem ten temat powyżej to może nie będzie źle, ale to już musisz sam doczytać i zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Ok, do rana potrzymam fermentor w 22 stopniach, jak ruszą, przeniosę w chłodne, jak nie ruszą, dodaje M07. Dzięki za sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Robiłem AIPA 18blg na jednej saszetce M44 i dały radę. Lag jest normalny, a nawet jak już zaczną fermentować to burzliwa jest raczej spokojna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam! Jestem w posiadaniu kega 10L ze złączem typu S. Wykręcam fitting, ale mimo to nie da się go wyjąć ze środka (jakby coś go trzymało od wewnątrz). Czy ma ktoś jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Jaki to S? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Przypominam że ten wątek służy pilnej pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Robiłem AIPA 18blg na jednej saszetce M44 i dały radę. Lag jest normalny, a nawet jak już zaczną fermentować to burzliwa jest raczej spokojna. Myślisz, że lag >48h jest normalny? Jeśli tak, to mnie uspokoiłeś W jakiej temperaturze fermentowałeś? Edytowane 24 Lutego 2014 przez nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Myślisz, że lag >48h jest normalny? Jeśli tak, to mnie uspokoiłeś Tak bym tego nie ujął, lag 48h normalny nie jest. No ale u mnie był niewiele krótszy i za pierwszym razem te drożdże też mi napędziły stracha, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Hej, Drozdze ruszyly. Delikatna biala pianka na powierzchni, wiec nie zasuwaja jakos zbytnio. Czy zostawic fermentor do wieczora w 23 stopniach C czy przeniesc do 19? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Przenieś w 19. Jak zostawisz w 23 i drożdże się rozchulają to w fermentorze będziesz miał z 25-26 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Witam, zabieram sie własnie za portera i ciągle nie wiem jak zrobić z czekoladowymi, czy jak dam 100g czekoladowego 400 ebc od poczatku i pozniej po negatywnej probie 200 g 1200ebc na 20l to nie bedzie za duzo? Nie chce zeby wyszedł za bardzo palony a nie robilem jeszcze nic na palonych oprocz stouta z zestawu Edytowane 27 Lutego 2014 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 To pytanie do szklanej kuli. Podaj jaki zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 monach 3kg wiedenski 2kg pilznenski 1,5 kg karmel 150 0,3 karmel 30 0,3 demerara 500g pszeniczny 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Moim zdaniem odpuść sobie próbę jodową i syp od początku ten czekoladowy, jedynie dałbym barwiący słód do mash out jeżeli chcesz mieć mniej palony porter, choć to się mija z celem powinien być palony Czyli oprócz tego co napisałeś dodasz jeszcze: 100 gram czekoladowego 400 i 200 g czekoladowego 1200? Czy ten 1200 to właśnie barwiący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Zmień proporcje. Czekoladowego daj 200g a barwiącego 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi