Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przy pierwszej warce podczas wysładzania filtrator i kadź doznały usterki, z czego wyszło mi 18 litrów brzeczki. Po chmieleniu zlałem około 16 l. I tu pytanie, czy po fermentacji burzliwej i cichej , przed butelkowaniem mogę uzupełnić do 20l. brakującą ilość wodą z rozrobioną glukozą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po burzliwej i cichej zwiększyć objętości już nie możesz. Mogłeś to zrobić przed fermentacją. Po fermentacji możesz tylko zabutelkować z dodatkiem surowca do refermentacji.

Co to znaczy że filtrator i kadź doznały usterki ? Coś źle zrobiłeś czy uszkodziłeś sprzęt ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po burzliwej i cichej zwiększyć objętości już nie możesz. Mogłeś to zrobić przed fermentacją. Po fermentacji możesz tylko zabutelkować z dodatkiem surowca do refermentacji.

Co to znaczy że filtrator i kadź doznały usterki ? Coś źle zrobiłeś czy uszkodziłeś sprzęt ?

Kadź to prowizorka ciekło że nie mogłem tego opanować.Zmuszony byłem zakończyć wysładzanie. Czytałem gdzieś że można uzupełnić braki właśnie wodą np. z glukozą przy re fermentacji , ale to moja 1-wsza warka a teoria i praktyka to całkiem co innego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie koniecznie potrzebuje pilnej pomocy jednak nie warto dla jednego pytania zakładać osobny temat.

 

W recepturze na Scottish Heavy 70/- jakimi drożdżami suchymi mogę zastapić "oryginalne" drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale ??

 

Podbijam pytanie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po burzliwej i cichej zwiększyć objętości już nie możesz.

No to mnie i większość koncernów chyba policja piwna będzie musiała zamknąć w lochach. Polecam wygooglać High Gravity Brewing.

 

edit: PawelH - kilka wygooglanych tematów wczoraj przejrzałem, bez powodzenia.

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po burzliwej i cichej zwiększyć objętości już nie możesz.

No to mnie i większość koncernów chyba policja piwna będzie musiała zamknąć w lochach. Polecam wygooglać High Gravity Brewing.

Maggot ma rację. Nie da się w TYM przypadku. Nowy kolega nie planował HGB i nie zrobił mocniejszej/bardziej nachmielonej warki by ją potem rozcieńczać wodą. Dodawanie glukozy po fermentacji by zwiększyć ekstrakt jest nieco bez sesnu, rozpocznie się ona na nowo. Nie wspominając już o smaku czegoś takiego.

Chyba nie chcesz powiedzieć, że takie coś robią koncerny. HGB to nie tylko dolewanie wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie da się w TYM przypadku.

Tak, koledze uciekło kilka litrów przez przypadek, niemniej jednak Maggot pisał, że przed fermentacją mógł. Albo rybka albo akwarium...

Podam jakie to miało być piwo : Pale Ale 11,0 BLG z BA . na fermentacje poszło 16l o warości 15 BLG. Po 7 dniach zeszło do 4BLG. i jeszcze pracuje. I tu moje pytanie o uzupełnienie. Nie muszę mieć te 20l. jak ma wyjść "sikacz".
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam przy pierwszej warce podczas wysładzania filtrator i kadź doznały usterki, z czego wyszło mi 18 litrów brzeczki. Po chmieleniu zlałem około 16 l. I tu pytanie, czy po fermentacji burzliwej i cichej , przed butelkowaniem mogę uzupełnić do 20l. brakującą ilość wodą z rozrobioną glukozą?

Możesz rozpuścić glukozę do refermentacji w większej (w granicach rozsądku) ilości wody niż standardowe 0,5-1L. Musisz się tylko liczyć z tym, że piwo wyjdzie bardziej wodniste.

 

Edit: aha miało być 11blg, a wyszło 15blg, ja jeśli zależałoby mi na lżejszym piwku to zrobiłbym syrop ok. 2L

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie da się w TYM przypadku.

Tak, koledze uciekło kilka litrów przez przypadek, niemniej jednak Maggot pisał, że przed fermentacją mógł. Albo rybka albo akwarium...

Podam jakie to miało być piwo : Pale Ale 11,0 BLG z BA . na fermentacje poszło 16l o warości 15 BLG. Po 7 dniach zeszło do 4BLG. i jeszcze pracuje. I tu moje pytanie o uzupełnienie. Nie muszę mieć te 20l. jak ma wyjść "sikacz".

Jeśli to jeszcze fermentuje to Ostry dyżur jest nienajlepszym miejscem na to pytanie - wszak czasu masz jeszcze sporo.

 

Co do samej dyskusji wokół pytania głównego - jeśli zapoznasz się z opisem techniki HGB to zrozumiesz, dlaczego kilis w wątpliwość podawał możliwość rozrzedzenia brzeczki do porządanych 20L (bo jak uciekło nachmielonej brzeczki to razem z tym co z chmielu przeszło do niej, a nie jak w przypadku np. nadmiernego odparowania samej wody - zresztą kilis wytłumaczył o co chodzi mniej więcej).

 

Niemniej jednak, co do samego pytania, w kontekście danych które powyżej przekazałeś, jeśli zestaw jest na docelowo 20L 11BLG, a tobie wyszło 16L 15BLG, to, przeliczając odpowiednio, "dóbr z ziarna wyjąłeś" na 21,8L brzeczki nastawnej o gęstości 11BLG (16L * 15BLG = xL * 11BLG => x = 16*15/11 => x = 21,8), co, uwzględniając straty przy przelewaniu na cichą i do butelkowania, dałoby mniej więcej 20L gotowego piwa. Nie wiem ile Ci tego uciekło, ale z obliczeń wynikałoby, że wcale nie tak dużo i ja bym to spokojnie trochę rozrzedził.

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie koniecznie potrzebuje pilnej pomocy jednak nie warto dla jednego pytania zakładać osobny temat.

 

W recepturze na Scottish Heavy 70/- jakimi drożdżami suchymi mogę zastapić "oryginalne" drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale ??

 

Podbijam pytanie...

Ejlowe o czystym profilu. Np.: Danstar Nottingham, NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's, WORKHORSE M10 Mangrove Jack's

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie da się w TYM przypadku.

Tak, koledze uciekło kilka litrów przez przypadek, niemniej jednak Maggot pisał, że przed fermentacją mógł. Albo rybka albo akwarium...

Podam jakie to miało być piwo : Pale Ale 11,0 BLG z BA . na fermentacje poszło 16l o warości 15 BLG. Po 7 dniach zeszło do 4BLG. i jeszcze pracuje. I tu moje pytanie o uzupełnienie. Nie muszę mieć te 20l. jak ma wyjść "sikacz".

Jeśli to jeszcze fermentuje to Ostry dyżur jest nienajlepszym miejscem na to pytanie - wszak czasu masz jeszcze sporo.

 

Co do samej dyskusji wokół pytania głównego - jeśli zapoznasz się z opisem techniki HGB to zrozumiesz, dlaczego kilis w wątpliwość podawał możliwość rozrzedzenia brzeczki do porządanych 20L (bo jak uciekło nachmielonej brzeczki to razem z tym co z chmielu przeszło do niej, a nie jak w przypadku np. nadmiernego odparowania samej wody - zresztą kilis wytłumaczył o co chodzi mniej więcej).

 

Niemniej jednak, co do samego pytania, w kontekście danych które powyżej przekazałeś, jeśli zestaw jest na docelowo 20L 11BLG, a tobie wyszło 16L 15BLG, to, przeliczając odpowiednio, "dóbr z ziarna wyjąłeś" na 21,8L brzeczki nastawnej o gęstości 11BLG (16L * 15BLG = xL * 11BLG => x = 16*15/11 => x = 21,8), co, uwzględniając straty przy przelewaniu na cichą i do butelkowania, dałoby mniej więcej 20L gotowego piwa. Nie wiem ile Ci tego uciekło, ale z obliczeń wynikałoby, że wcale nie tak dużo i ja bym to spokojnie trochę rozrzedził.

Dziękuję za odpowiedzi. I rozjaśnienie trochę tematu. Właśnie tak myślałem że dodam 2l z glukozą . ( z tego wyliczenia to nic nie kapuję) :) :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

( z tego wyliczenia to nic nie kapuję)

Też tak myślę. Dolej samej wody do fermentacji, nie baw się w HGB.

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie da się w TYM przypadku.

Tak, koledze uciekło kilka litrów przez przypadek, niemniej jednak Maggot pisał, że przed fermentacją mógł. Albo rybka albo akwarium...

 

No dlatego napisałem że się nie da, bo kolega nie podał ekstraktu początkowego ani jakie to piwo. A chyba nie chodziło mu o rozcieńczenie go. I w sumie racja wyszło mu HGB tylko o tym nie wiedział, za krótko wysładzał i jeszcze zagęścił brzeczkę w kotle.

Też bym rozcieńczył przy rozlewie robiąc syrop z 2 L wody zawsze to 4 piwa więcej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem własnie w trakcie warzenia. Podstawą jest słód Pilzneski z Soufflet. Po 90min z 67C byłą nadal lekko pozytywna, negatyw dopiero po dodatkowych 20min w 72C O.o. Termometr niby wskazuje dobrze we wrzątku. Ktoś miał podobne akcje z tym słodem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem tak przy słodach ze strzegomia, wiecznie lekko brunatny kolor przy próbie - przez dwadzieścia kilka warek nie uzyskałem ani razu próby bez zmiany odcienia; wskaźnik zawsze, chociaż delikatnie, ciemniał. :/

Obecnie używam Bruntala i wskaźnik nie zmienia swojej barwy nawet o ton już po 20-30min, a zacieram dokładnie w taki sam sposób jak wcześniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem własnie w trakcie warzenia. Podstawą jest słód Pilzneski z Soufflet. Po 90min z 67C byłą nadal lekko pozytywna, negatyw dopiero po dodatkowych 20min w 72C O.o. Termometr niby wskazuje dobrze we wrzątku. Ktoś miał podobne akcje z tym słodem?

 

Optimum działania alfa-amylazy przypada na 72-73 st. dlatego w 67 st. nie zawsze całkowicie scukruje się skrobia, szczególnie jeżeli słód jest trochę grubiej ześrutowany. Wystarczy podgrzać zacier do 72 st, i najczęściej nawet bez robienia przerwy próba jodowa będzie negatywna, a po 3-5 min. to już na pewno. Sprawdź termometr, bo 20 min. w 72 st. to na pewno zbyt długo - mnie się jeszcze tyle nie przydarzyło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.