PawelH Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Mam FAH na cichej o zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Warto? Dysponuje na teraz tylko lubelskim. Darować sobie i kupić jutro inny chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Mam FAH na cichej o zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Warto? Dysponuje na teraz tylko lubelskim. Darować sobie i kupić jutro inny chmiel? Natychmiast potrzebujesz pomocy, że piszesz w ostrym dyżurze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Mam FAH na cichej o zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Warto? Dysponuje na teraz tylko lubelskim. Darować sobie i kupić jutro inny chmiel? Natychmiast potrzebujesz pomocy, że piszesz w ostrym dyżurze? Jeśli nie wynika to z kontekstu mojego wpisu, to odpowiadam - TAK... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Zapomniałem zrobić whirpoola. Po schłodzeniu brzeczki chciałem przelać przez ponczochę, a pończocha się od razu zapycha. Czy mogę fermentować z chmielinami? Jakieś inne rozwiązanie? Może przelać rurką przez sitko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 A czemu nie możesz zrobić whirpoola na zimno?? Zrób go teraz poczekaj z 15minut i zdekantuj do fermentora, bez zbędnych kombinacji z pończochami, sitkami i innymi rzeczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mam chyba jedno z najpopularniejszych pytań, ale co mi tam! W sobotę uwarzyłem swoją pierwszą warkę (Sweet Stout). Dziś po pracy (48h po zadaniu drożdzy) chciałem się przywitać z moim piwem, otworzyłem wieko fermentora i moim oczom ukazała się bardzo skąpa piana - jakieś 23 nieśmiałe bąbelki. Nie wiem czy to normalne, czy nie, więc proszę o profesjonalny rzut okiem. http://pl.tinypic.com/r/2l95h6t/8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Normalne, widzisz na ścianach fermentora pianę po drożdżach, czyli już się napracowały, ale daj im dojeść w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Normalne, widzisz na ścianach fermentora pianę po drożdżach, czyli już się napracowały, ale daj im dojeść w spokoju. Wow, słyszałęm ze tu szybko odpowiadają, ale nie sądzilem ze az tak:) dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mam może małe doświadczenie, ale: przestańcie do jasnej anielki zaglądać, do tych fermentorów. Potem lament, że infekcja ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A to zwyczajnie drożdże są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Mam chyba jedno z najpopularniejszych pytań, ale co mi tam! W sobotę uwarzyłem swoją pierwszą warkę (Sweet Stout). Dziś po pracy (48h po zadaniu drożdzy) chciałem się przywitać z moim piwem, otworzyłem wieko fermentora i moim oczom ukazała się bardzo skąpa piana - jakieś 23 nieśmiałe bąbelki. Nie wiem czy to normalne, czy nie, więc proszę o profesjonalny rzut okiem. http://pl.tinypic.com/r/2l95h6t/8 Jaką miałeś temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Wygląda jakby fermentacja się kończyła. Świadczy o tym kożuszek na ściankach fermentora (piana już opadła). Pomiar gęstości wszystko wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Temperature w pomieszczeniu z fermentorem ciągle monitoruje i utrzymuje się na poziomie 21 st. Mógłbyłbym otworzyć okno i zmniejszyć do jakichś 19, ale wtedy naraziłbym na infekcje moje 3-miesięczne dziecko;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Wygląda jakby fermentacja się kończyła. Świadczy o tym kożuszek na ściankach fermentora (piana już opadła). Pomiar gęstości wszystko wyjaśni. A nie przypadkiem spadek Blg do poziomy 2-4* i utrzymywanie się tego poziomy przez kilka kolejnych dni? Mi przy ostatniej warce piana zeszła po ok 20h, Blg spało o połowę, o połowę... zatem czekamy dalej. Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Mi przy ostatniej warce piana zeszła po ok 20h, Blg spało o połowę, o połowę... zatem czekamy dalej. Jaki jest sens grzebania w wiadrze po 20h, jeśli fermentacja ruszyła i wszystko jest OK, chyba tylko ciekawość, a to trochę proszenie się o kłopoty, ja wychodzę z założenia, że nie ma sensu grzebać w fermentorze wcześniej niż 7 dni od zadania drożdży. Piwowarstwo to zabawa dla osób cierpliwych, piwo lubi spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 piwo właśnie zlane na cichą. Drożdże ładnie pojadły - BLG zeszło do 5,5. Jedynie co mnie martwi, to bardzo wyraźna goryczka, która mam nadzieje ułoży się z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Witam Właśnie skończyłem filtracje i wysładzanie Black IPA według przepisu http://www.piwo.org/...o/page__st__180 (warka nr 34). Uzyskałem planowaną objętość i pozostało mi sporo filtratu w młucie o zawartości 6* Blg (tak koło 7-8 litrów). Szkoda mi trochę tego wylewać i pytanie czy na coś się to przydać możę? Kolejną warkę mam w planach robić za ok 1,5 tyg więc czy schować część do lodówki i użyć to jako starter drożdżowy? Czy nie fatygować się i puścić w kanał? Edytowane 17 Maja 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Przegotuj i zachowaj na starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 7-8 litrów to mała warka a nie starter Może lepiej tego użyć zamiast wody do zacierania kolejnej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Uzyskałem planowaną objętość i pozostało mi sporo filtratu w młucie o zawartości 6* Blg Wziąłeś poprawkę na odparowanie przy chmieleniu? Możesz użyć do startera albo wysładzać dalej i uzyskać po prostu więcej piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Wszystkie poprawki wziąłem po uwagę. Ok 22litrów ma wyjść wysładzałem do 26,5 litra, dalej nie chcialem bo by mogło się okazać że piwo wyszło za cienkie (planowo ma mieć 16* blg). Zlałem do naczynia osobnego i wrzuciłem na razie na palnik. Tylko na starter tego trochę dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Tylko na starter tego trochę dużo To będzie na kilka starterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Wlej do tego syrop malinowy, albo miód i rób babskie piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Dokładnie - ładuj w to kilo miodu gryczanego i jazda Sam miałem taki plan dziś, ale ostatecznie przytkała mi się filtracja i to, co udało się wysłodzić wlałem do gotującej się brzeczki - będzie o te 3L więcej Weizenbock'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyjun Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Jedno pytanie: jaka jest szansa, że piwo się nie zepsuje, jeśli nie wyparzyłem płatków dębowych przed ich dodaniem?;] Ewentualnie czym taka pomyłka grozi Edytowane 18 Maja 2014 przez Wyjun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi