mikun87 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nastawiłem wczoraj warkę z PIPA, ale zamiast zakładanych 15blg dostałem tylko 10,5-11blg (chyba ta trefna partia słodów ze Strzegomia), brzeczka jest już w fermentorze z zadanymi drożdżami, ale przy takim nachmieleniu to będzie niepijalne. Próbował ktoś podbić ekstrakt suchym albo płynnym ekstraktem słodowym? Myślę nad tym, żeby odebrać ze 3-4 l z fermentora i zagotować razem z 1,2kg płynnego WESa albo 1kg suchego Bruntala i po schłodzeniu wlać z powrotem. Ekstraktu nie mam, musiałbym go zamówić, więc zrobiłbym to najwcześniej za 2-3 dni. Ma to jakieś szanse na powodzenie czy sobie odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nie wiem ile chmieliłeś, ale piwo może być całkiem fajne z tego. Ja bym już nic nie grzebał w tym piwie ew. po kilku dniach dopiero dodałbym ekstrakt, ale bez dobierania brzeczki z fermentora. Jak kto woli i lubi, ja jednak policzyłbym najpierw goryczkę w jakimś programie i dopiero bym zdecydował co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Beersmith mi wyliczył 71 IBU Chyba kupię 1kg suchego ekstraktu i rozpuszczę w ok. 2-3l wody. Po dolaniu tego do fermentora powinno chyba wyjść mniej więcej zgodnie z początkowymi założeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nikt nie odpowiada w wątku o infekcji więc zapytam tutaj bo nie wiem czy nie muszę dodać kolejnych drożdży. Brzeczka 12 Blg, Nottingamy uwodnione zadane przed północą w piątek. Widok dla mnie nietypowy, fermentacja wygląda na mało burzliwą, minimalne zmętnienie i czapa drożdży (?) na dnie oraz na powierzchni. Piana minimalna, na bulkadełko nie patrzę bo może być nieszczelne zamknięcie. Napowietrzałem jak zwykle to robię dekantując z gara do fermentora z wysoka. Temp. otoczenia 17 stopni. http://screenshooter.net/6129118/cnciiwk http://screenshooter.net/6129118/ajogoaj Dawać 2 saszetkę drożdży czy wszystko ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Wg mnie to czapa drożdżowa. Faktycznie, wygląda dziwnie, i nie wiem co może być tego przyczyną. Ale widać uwalniający się dwutlenek węgla (bąbelki) więc wg mnie po takim czasie dodanie drugiej paczki drożdży nic nie zmieni, co ma pracować to już w tym piwie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 A blg teraz jakie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nie sprawdzałem blg bo nie grzebię w 2 dniowym piwie. Otworzyłem tylko wieko żeby cyknąć fotę. Pachniało takimi uwodnionymi drożdżami. Fermentuję w wiadrze bez kranika więc trzeba by wrzucić zdezynfekowany spławik w te gluty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Nikt nie odpowiada w wątku o infekcji To po prostu resztki źle odfiltrowanego chmielu. Drożdże pracując, uniosły je do góry i tak to wygląda. Pawcio_1977 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Ok. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Moje najnowsze piwo, które uwarzyłem drugi raz, ma w finiszu potężne uderzenie spalenizny. I to takiej najgorszej, jakby się popielniczkę lizało. A ja organicznie nienawidzę papierosów. Jest ono ponadto kwaskowe. Co ciekawe, spalenizna nie występuje w aromacie. Poszukując winowajcy raczej odrzucam drobną modyfikację w przepisie, tj dodanie 50g palonego jęczmienia. Zacier z tego co pamiętam, nie przypalił się. Z czego więc może się ten defekt wziąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Moje najnowsze piwo.... A coś bliżej o składzie, warzeniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Na pewno nie wziął się od 50g jęczmienia palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Skład to 2kg pale ale, 2kg monach, 0,7kg carared, 0,3kg caraamber, 50g jęczmień palony. Zacieranie jedno-temperaturowe w 66'C przez godzinę, potem mashout w 78C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Co ta piwo? Domyslam sie ze stout. Podaj pelna recepture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Styl to irish red ale. Zasyp: Pale Ale - 2kg Monachijski - 1,5kg Carared - 0,7kg Caraamber - 0,3kg Jęczmień Palony - 0,05kg Drożdże: S-04 Zacieranie: 67 C - 60' 78 C - 5' Chmielenie: Fuggles - 30g - 60' Fuggles - 30g - 15' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Czy taka piana podczas robienia starteru z Wyeast 3522 Belgian Ardennes to norma czy problem? I jak temu zaradzić? //Wyciągnąłem korek z waty, starter ruszył. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Pianą się nie przejmuj, starter rozpoczyna fazę wysokich krążków. Zaradzić temu można w prosty sposób - chlupnąć do uwarzonej brzeczki MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Czyli rozmnażanie poszło w d... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Nie, już się namnożyły i wzięły się do roboty Edytowane 17 Czerwca 2014 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Aha, w ten sposób. Przewidywałem te 24h minimum. Po południu może coś uwarzę i zadam starter. Dziękuję za wyjaśnienie sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Właśnie zacząłem zacierać Full Aroma Hops w przybliżeniu według receptury z piwo wiki (4,5 kg pilzneński, 0,2 CaraPils, 1kg Monachijski I ). Pytanie będzie odnośnie chmielenia Plan wygląda tak: Gotowanie 90min 90min leci 30g magnuma 45min leci 35g Lubelskiego 5min leci 15g Lubelskiego i na zimno 30g Saaz'a Okazało się że zostało mi 20g Saaz'a, dosypać je np 15 lub 10 min przed końcem czy sobie lepiej darować i zostawić na kolejną warkę? Nie martwię się że piwo może być zbyt goryczkowe bo dla mnie takie pojęcie nie istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Skróć gotowanie do 70minut, na 60minut daj magnum, lubelski cały na 25-30min, saaz cały na 5minut (albo i krócej, nawet 1 minuta) Krugerius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Ok widzę, że kolega o wiele bardziej doświadczony to zrobię jak mówisz Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Okej, zaczynam panikę. Zabrakło mi kapsli przy dzisiejszym butelkowaniu. Brakuje mi ich aż z 15 - zapomniałem sprawdzić przed butelkowaniem. Oczywiście, jutro mogę odebrać w Gliwicach, ale pewnie ciężko, bo to nie jest jakieś wielkie miasto. Jeżeli ktoś byłby skory mi pomóc, mogę odebrać je w sobotę Żywcu i liczyć na to, że warunki są u mnie na tyle sterylne, że piwo przeżyje do niedzieli. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Wezmę kapsle dla Ciebie jeśli nadal potrzeba , będę w piątek i sobotę. Szukaj po identyfikatorze Edytowane 19 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi