alechanted Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Wezmę kapsle dla Ciebie jeśli nadal potrzeba , będę w piątek i sobotę. Szukaj po identyfikatorze Dzięki! Będę szukał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zaraz zacznie się gotować, ile IBU da mi chmielenie whirlpoolowe 80 -> 75 st. C 60' następującymi granulatami: 20g Cascade 20g Willamette 20g Mosaic Pytam bo robię lekką 10, nie chcę przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Alechanted - jeśli to nie problem dla ciebie podjechać do Zabrza to mogę garść kapsli (czy nawet kilka) odstąpić. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Alechanted jak bedziesz sie krecil kolo gliwickiego rynku dzisiaj to Ci moge podrzucic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 O, tak by było najszybciej pewnie. O której masz czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jeszcze nie wiem. Zostaw mi numer tel na priv, to Ci wysle moj i sie jakos zgadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Okej, temat kapsli zamknięty. Dzięki Voitas i dzięki wszystkim zaangażowanym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 dlaczego każde piwo po chmieleniu na zimno granulatem mam przegazowane? do refermentacji używam glukozy 6 g na litr piwa rozpuszczonej w max 0,5L wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Myślę że przegazowanie nie ma nic wspólnego z chmieleniem na zimno.Albo masz niedofermentowane piwo albo źle wskazującą wagę na której ważysz glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Wszystkie butelki z tych warek chmielonych na zimno są mniej więcej tak samo przegazowane czy w różnym stopniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 w tym samym, od razu po otwarciu piwo się wylewa. fermentuje zwykle 10 12 dni burzliwa tydzień cicha ostatnie 5 dni cichej wrzucam chmiel na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Jak tak krótko fermentujesz to prawdopodobnie masz piwa niedofermentowane. W związku z niestosowaniem przez Ciebie znaków interpunkcyjnych nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem, ale burzliwa tydzień? Dla wszystkich piw? Jedne drożdże czy różne? Jakie gęstości piw początkowe i końcowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 burzliwa trwa 10 12 dni, a cicha tydzień ostatnio robię piwa tylko na us-05 i s-04 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Napowietrzasz przed zadaniem drożdży? Jak? I jak Ci schodzą te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 zlewam z dużej wysokości z jednego pojemnika do drugiego, drożdży po fermentacji jest dużo dobrze się mnożą, nie mam pojęcia o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 To może źle filtrujesz ten chmiel potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 chmiel nie osiada na dnie, więc dekantuje przez wężyk i zassanie do pojemnika z kranikiem a na końcu wężyka mam taka siateczkę w której zatrzymuje się chmiel, coś tam zawsze przeleci ale nie dużo. zrobię próbę z chmielem w szyszce w siateczkach muślinowych i dłuższą burzliwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Do ilu BLG ci odfermentowują drożdże? Czy butelkujesz zawsze w tej samej temperaturze? W zależności od temperatury, w piwie bo fermentacji pozostaje różna ilość rezydualnego CO2 (dlatego w kalkulatorach nagazowania podaje się temperaturę butelkowania, http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html). Przykładowo przy 20L w temperaturze 16 st. C rezydualne CO2 wynosi 1.0 volumes a przy 22 st C już tylko 0.8 volumes. BTW. jeśli chmiel nie opada ci na dno, zrób crash cold dzień przed chmieleniem na zimno, u mnie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 robię dłuższą burzliwa i nie mierzę głębokości odfermentowania, do tej pory się to sprawdzało, ale wrócę do tego, zwykle butelkuje przy temp. 20`C co to crash cold? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 schłodzenie piwa na kilka dni przed rozlewem, celem wyklarowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 jak mocno je schłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) To może źle filtrujesz ten chmiel potem? Obstawiam to jako przyczynę, prawdopodobnie wprowadzasz do butelek drobiny chmielu, które są doskonałym ośrodkiem dla wydzielania się gazu z piwa. Schładzaj najniżej jak Ci się uda Edytowane 22 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Ja niczego nie schładzam ( nie poniżej 16 stopni bo tyle mam zazwyczaj możliwe ) i problemu nie ma. Powody moim zdaniem są dwa , albo zbyt słabo filtrujesz po chmieleniu , albo niedofermentowanie - co bardzo możliwe skoro nie mierzysz blg. Nie wiem jaką masz tą siateczkę , ale spróbuj patent z rajstopą , wygotuj i zwiąż na końcu nitką . I mierz to blg , bo ustalanie sobie sztywnych limitów czasu fermentacji i klarowania bez mierzenia blg to prosta droga do wybuchających butelek. PS. To nie jest raczej problem do rozwiązywania w tym temacie. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Potrzebuję szybkiej porady. W sobotę zacierałem witbier na 40l, podzieliłem to na dwa wiadra, trochę nie równo podzieliłem brzeczkę ale to już ma mniejsze znaczenie. Do jednego zadałem suche drożdże CBW Gozdawa, uwodnione(do mniejszej ilości, jakieś 17l). Do drugiego wiadra(z większą ilością brzeczki) dodałem drożdże płynne Wyeast 3942, zapomniałem je aktywować wcześniej i aktywacja trwała tylko jakieś 3 godziny, paczuszka nie spuchła zbyt mocno, do tego zrobiłem baaardzo krótki starter 1l, na mieszadle chodziło to tylko 6h. Obydwa wiadra zaszczepione w takich samych warunkach temperaturowych: brzeczka schłodzona do 18°C, pojemniki stoją w pomieszczeniu o temperaturze 15-16°C. Po dobie od zadania, CBW zabrały się do roboty, jest delikatny szumek, natomiast płynne siedzą cicho, po powrocie z pracy chciałbym jakieś kroki podjąć i potrzebuję porady w kwestii tego drugiego wiaderka. Czy dać im więcej czasu przy tej temperaturze czy poszukać w okolicy nawet jakichś sucharów i jeszcze próbować to ratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Miałem podobnie z płynnymi, za późno aktywacja, za krótko na karuzeli - ale ruszyły po dwóch dobach i piwo jakoś tam wyszło. Poczekałbym jeszcze dzisiaj - zakładam że szczepiłeś w sobotę wieczorem. Jeżeli dalej nic nie będzie się działo, to pomyślałbym o ratowaniu nowymi drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi