korzen16 Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Ja nie robiłbym tej chwili nic, poczekaj aż burzliwa przystopuje, ściągnij wtedy pokrywę wymyj ją zdezynfekuj i ponownie załóż. Jeżeli masz drugą pokrywę do kompletu przyszykuj w niej otwór na wężyk i po prostu podmień pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Ile litrów wlałeś? Jaka pojemność pojemnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Fermentor z browamator a więc 30l pojemność. Wlałem 19l. Najgorzej, że we wtorek wyjeżdżam na tydzień. Zrobiłbym pewnie tak jak Korzeń radzi i byłby spokój. Chyba, że już jutro piana zacznie opadać to może jeszcze zdążę zanim wyjadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Chyba, że już jutro piana zacznie opadać Zacznie, gwałtowność wiąże się z tempem fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 (edytowane) Ok w takim razie dzięki za pomoc. Jak piana zacznie opadać to zdezynfekuję pokrywę i zostawię w spokoju a jak mi braknie czasu... to pewnie z grubsza posprzątam i też zostawię Blow off innym razem ze względu na to, że nie będę mógł doglądać i reagować gdyby coś się działo. @edycja Podsumowując mój problem: drożdże wyszły na spacer z fermentora w jednym miejscu, na szczęście nie dużo. Następnego dnia piana opadła. Na tą chwile piwo spokojnie dofermentowuje, ja natomiast umyłem pokrywę, zdezynfekowałem i założyłem ponownie. Dzięki za pomoc Edytowane 28 Lipca 2014 przez Rasle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowak233 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Witajcie! Chcę uwarzyć BPA wg receptury Dori jednak nie mogę nigdzie dostać WLP550. Mogę za to mieć Wyeast 3942 Belgian Wheat lub Wyeast 1581 Belgian Stout które można wykorzystać do BPA. Które z nich będą lepsze do tego celu? Ktoś robił na nich BPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 WLP 550 = WY 3522 Belgian Ardennes. Z tego co masz bym spróbował Wyeast 1581 Belgian Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 WY 3942 zgodnie ze swoją specyfikacją również nadają się do BPA, z resztą jutro będę robił na gęstwie z nich zebraną z Witbiera swoje BPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Dziś o 9 rano dodałem gęstwę i nic się nie działo więc o godzinie 16 dorzuciłem drugi słoik z gęstwą zazwyczaj startowały po około 4 godzinach. A teraz stoi i nic.. gęstwa z Notthingham pierwsza była z maja a druga dorzucona była z czerwca chyba nie za stare? Mam jeszcze S-33 ale nie wiem czy je dodawać żeby uratować piwo czy może to coś pomóc?. Poczekać do jutra? Niepokojącym objawem jest to że bardzo szybko opadają na dno. Może zlać znad tego osadu zagotować jeszcze raz i zadać świeże drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Po co kąpać się w gorącej wodzie? Daj im czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Poczekaj, moje drożdże choć świeże wystartowały po około 12h, z uwagi na to iż to gęstwa to daj im te 24h. Dlugo przechowujesz gęstwe. Z tego co gdzieś czytałem ilość komórek drożdży spada nawet do około 25% na miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Nic nie robiłem, dopiero dziś około 14 zaczęło bulkać i robi się coraz większa piana. Cóż panika początkującego co tu dużo mówić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Jestem obecnie u tesciów i ponieważ są tu świetne warunki do warzenia zabrałem cały sprzęt z myślą o kolejnej warce. Cóż zapomniałem zabrać nadwęglanu sodu którym zwykle odkażam fermentor i osprzęt. Poniewaź mam przy sobie jedynie Desprej, moje pytanie brzmi: Czy można skutecznie nim zdezynfekować fermentor w dodatku bez wpływu na smak i aromat piwa? Macie doświadczenia z tym specyfikiem na tak dużych powierzniach jak fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 wydaje mi się , że dałoby radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Skład chemiczny: (w % wagowych) Alkohol etylowy (Etanol) 45% Alkohol izopropylowy (2-propanol) 30% Chlorek didecylodimetyloamoniowy 0,5% Wg mnie nie ma tu nic co mogłoby zaszkodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Super, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Witam, mam kłopot, zatarłem weizena i okazało się że moja gęstwa wb-06 jest do wylania, lekko kwaskowy zapach i błona na powierzchni. Nie mam innych drożdży i spróbuje zrobić z tego american wheat. Będe miał dziś świeżą gęstwę M44 albo mam do wykorzystania s-04 które będą lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Z opisu M44 jasno wynika że będą git. Mają czysty profil i o to chodzi. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Tak myślałem ale nie robiłem nigdy AW, jeszcze musze z chmieleniem pokombinować, a taka miałem ochotę na świeżą pszeniczke... Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Własnie napowietrzam brzeczke, która wyszła mi strasznie kisielowata. Ostatnio tak maiłem na żytnim tyle, że teraz użyłem słodów: 5kg Pale Ale 0.7kg monachijski II 0,5kg Pszeniczny 0,5 Pszeniczny karmelowy Zacieranie 68*/1h Chmielenie 60min Pierwszy raz stosuje Pale Ale. Jaka jest przyczyna tej kisielowatości? Coś zrobić przed zadaniem drożdży? Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Na pewno kisiel nie jest po Pale Ale. Może pomyłka w słodach, wysoki ekstrakt (ale to bardziej oleistość niż kisiel). Zadaj normalnie drożdże. frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 kiełki w młócie ? Cześć, skończyłem właśnie zacierać hefe-weizena, Układa się złoże fitracyjne. Zaniepokoiły mnie pływające kiełki, których nie było jak wsypywałem słody. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Olać czy może coś trzeba z tym fantem zrobić? Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 A co chciałbyś z tym robić ? Wszystkie "śmieci" po filtracji i tak zostają w kadzi więc nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Na pewno kisiel nie jest po Pale Ale. Może pomyłka w słodach, wysoki ekstrakt (ale to bardziej oleistość niż kisiel). Zadaj normalnie drożdże. Czy ekstrakt 16blg ma prawo być olejisty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Ma prawo. Ostatnio się właśnie o tym przekonałem pijąc Portera od Mrzona. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi