JacekKocurek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Czy ekstrakt 16blg ma prawo być olejisty? Zrobiłeś próbę jodową? Zacieranie 68°C przez 1h nie daje gwarancji przerobienia całej skrobi. Skleikowana skrobia to kisiel. stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Mam problem. Doszła do mnie dzisiaj paczka z Browamatora, w której między innymi był zestaw surowców do Pale Ale (z zacieraniem). W zestawie miały być chmiele East Kent Goldings (30g) i Fuggles (30g), ale dostałem dwa razy East Kent Goldings - nie dostałem Fuggles, który jak mi się wydaje z opisu warzenia - jest ważniejszy. Warzyć będę w sobotę (inny termin mi nie pasuje), więc nie zdążę dokupić już żadnych chmieli i nie wiem, co mam teraz zrobić? Warzyć to Pale Ale z 60g East Kent Goldings bez Fuggles? Mam jeszcze 30g Citry, które i tak planowałem dodać na cichą, ale nie wiem, czy jest sens dodawać tam aż 60g East Kent Goldings podczas warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Możesz spokojnie użyć EKG zamiast Fuggles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 EKG jest bardzo przyjemny, mniej ziemisty, bardziej owocowy od Fuggles - przy innych stylach można by się zastanowić, ale do Pale Ale nadaje się świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 O, to świetnie. Dzięki za pomoc Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Czy ekstrakt 16blg ma prawo być olejisty? Zrobiłeś próbę jodową? Zacieranie 68°C przez 1h nie daje gwarancji przerobienia całej skrobi. Skleikowana skrobia to kisiel. Tak zrobiłem, chociaż przyznam, że robiłem ją na szybko. Czym się różni konsystencja kiślu od oleju? Mi brzeczka wyszła jednolicie oleista, z trudem przez ponczoche przeszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 To sprawdź jodyną albo płynem lugola, czy aby na pewno zatarłeś skrobię, bo coś mi się wydaje, że ten kisiel od tego właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Tak zrobiłem, chociaż przyznam, że robiłem ją na szybko. Czym się różni konsystencja kiślu od oleju? Mi brzeczka wyszła jednolicie oleista, z trudem przez ponczoche przeszła. Co to znaczy "na szybko"? Konsystencja jest pochodną lepkości kisiel jest bardziej lepki od oleju ale jeżeli go rozcieńczyć to przy odpowiednich proporcjach dostaniesz taką lepkość jak oleju. Inną przyczyna dużej lepkości brzeczki są b-glukany ale w słodzie pale nie powinno ich być bo to słód dobrze rozluźniony. Weź próbkę brzeczki wkropl do niej trochę wskaźnika skrobi albo jodyny. Jeżeli roztwór zabarwi się na granatowo to masz skrobię, jeżeli na brązowo-czerwono to większe dekstryny (też daję efekt lepkości). frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Aleś się Jacek rozpisał, a tu zwyczajnie brzeczka do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) "Na szybko" z uwagi na to, że musiałem podkręcić tempo warzenia i próbę jodową zrobiłem poprostu ekspresowo (jak i inne rzecz). Dokonana dziś próba jodowa wyszła negatywna. Zgoda - każdy może napisać w ten sposób, wole jednak pomoc kolegi JacekKocurek i WiHuRa. Edit: Podejrzewam, że zacierałem w za wysokiej temperaturze a wina może leżeć tu po stronie nowego termometru DIY. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Dokonana dziś próba jodowa wyszła negatywna. Edit: Podejrzewam, że zacierałem w za wysokiej temperaturze a wina może leżeć tu po stronie nowego termometru DIY. No dobrze ale co oznacza negatywna? Zabarwiło się piwo czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zabarwiło się na ciemny czerwony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 hej 9 tygodni temu uwarzyłem risa 25 blg na m10 i stouta 13 blg na s-04 ( z jednego zasypu) stout po 7 tygodniach zszedł do 6 i wylądował w butelkach - jest ok - nieprzegazował się chciałem risa butelkować dziś ale zeszło do 15 blg fermentacja risa - 2 dni w 22 a potem do piwniczki na 18-19, risa było tylko 9 litrów a zadałem całą paczkę drożdży - piana podeszła aż pod pokrywkę w 40 litrowym wiadrze teraz pytanie co robić butelkować? zadać inne drożdże? zlać na cichą i poczekać? jeśli zadać inne drożdże to ma ktoś pożyczyć paczkę sucharków we wrocku bo TB raczej dziś nieczynny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zabarwiło się na ciemny czerwony. Czyli jednak próba jodowa dała wynik pozytywny, w piwie masz dekstryny, czyli skrobia nie została rozłożona jak należy. Tego piwa do udanych raczej nie zaliczysz. Pośpiech w piwowarstwie nie jest wskazany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 teraz pytanie co robić butelkować? zadać inne drożdże? zlać na cichą i poczekać? jeśli zadać inne drożdże to ma ktoś pożyczyć paczkę sucharków we wrocku bo TB raczej dziś nieczynny Pewnie każdy udzieli Ci innej rady... Ja ostatnio miałam podobny przypadek. Piwo przelałam do innego fermentora, tak aby pozbyć się starych drożdży i zadałam gęstwą zebraną z innego piwa. Pomogło i RIS wyszedł całkiem udany. Proponuję więc dodać świeże drożdże. viki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 tak zrobię - dzięki dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zabarwiło się na ciemny czerwony. Czyli jednak próba jodowa dała wynik pozytywny, w piwie masz dekstryny, czyli skrobia nie została rozłożona jak należy. Tego piwa do udanych raczej nie zaliczysz. Pośpiech w piwowarstwie nie jest wskazany Aczkolwiek nie jest tak źle jak w przypadku obecności skrobi. Piwo po prostu nie odfermentuje głęboko i będzie treściwe. Bardzo treściwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Mam problem z Pale Ale. Zacieranie, filtracja itd. przebiegły pomyślnie, ale piwo strasznie szybko odfermentowało. Drożdże dodałem w sobotę koło 21:00, w niedzielę mocno bulkało, a w poniedziałek rano absolutna cisza. Po kilku godzinach od zadania drożdży temperatura skoczyła do 26 stopni, mimo że w pomieszczeniu było 20 i dodatkowo fermentor stał na zimnych płytkach. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że drożdże już opadły, a na fermentorze nie ma ani śladu po fazie wysokich krążków. O co chodzi? Jest tylko warstwa drożdży (tak mi się wydaje - taka plastelinowa mazia szarego koloru) mniej więcej centymetr nad wysokością brzeczki. Blg spadło z początkowych 11 do 5, więc wychodzi na to, że wszystko poszło ok, ale nie było wysokich krążków i piwo ma słodki, owocowy smak pozostawiający mocną, nieprzyjemną gorycz na języku. Będzie coś z tego? Mam jakoś poruszyć te drożdże do dalszej pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 zaczęła się cicha fermentacja. Skoczyła temperatura i fermentacja burzliwa się zakończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Blg spadło z początkowych 11 do 5, więc wychodzi na to, że wszystko poszło ok no nie do końca ,bo 5 to stanowczo za dużo,mogłeś napisać jeszcze jakie drożdże strzelam że US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Faktycznie zapomniałem o drożdżach napisać. To były S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 te drożdże raczej płytko odfermentowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 W zasadzie jestem pewien, ale muszę się upewnić. Zacząłem zacieranie piwa. Wystawiłem gęstwę z lodówki. Gęstwa trąci takim kwaskowatym aroamtem, piwo nad gęstwą jest kwaśne jak cholera. Czy to dyskwalifikuje tę gęstwę? Jest zapach kwaskowaty, żadnych innych niepożądanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Gęstwa do kibla. Zadaj inne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Czy to dyskwalifikuje tę gęstwę? Moim zdaniem tak, ostatnie zacieranie też nie doszło u mnie do skutku, bo nie byłem pewny swojego startera - niby wszystko w porządku, ale jakoś nie byłem do niego przekonany - szkoda pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi