dirk gently Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Mam w fermentorze stouta, który zszedł z 14Blg do 6.5Blg w dwa tygodnie i dalej nie chciał. Odebrałem 100ml na próbę FFT, po 3 dniach zmierzyłem na próbce 4.5Blg. Jednocześnie zakołysałem fermentorem (nie mieszałem w środku) i przeniosłem w cieplejsze miejsce. Dzisiaj będę pobierał nową próbkę, ale co zrobić jeśli fermentacja nie ruszy? Zamieszać osad czy po prostu zadać nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Poczekać jeszcze z tydzień, jak nic nie zejdzie w wyższej temperaturze i pomimo kołysania wtedy zacząć działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Piana zaczęła mi wychodzić bulk-rurką, umylem pokrywę i rurke, uchylilem lekko pokrywke i teraz zaczęło kidać bokiem. Mogę tak zostawić czy lepszy jest jakis inny pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Mogę tak zostawić czy lepszy jest jakis inny pomysl? możesz, ale lepiej wstaw fermentor do miski co by podłogi nie trza było wycierać. mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Wygląda to tak: https://docs.google.com/file/d/0B9LsQIY429m3bGlGdTYyT2paYW8/edit?usp=docslist_api (nie wiem czy link działa bo pisze z telefonu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 nie wiem czy link działa działa uchyl bardziej pokrywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 To jeszcze jedno pytanie Czy jak juz po tych 2-3 dniach fermentacja sie uspokoi, powinienem to wyczyscic, zeby ta piana nie 'splesniala' (zepsuła się, zakaziła czy jak to nazwac)? Czy moge to zostawić tak do konca fermentacji, az przeleje na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Kolego z Tychów naprawdę zostaw to piwo w spokoju, nie zaglądaj, a już na pewno niczym niczym w nim nie grzeb bo wtedy na pewno spleśnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Zacieram właśnie RISa , wcześniej nie ogarnąłem i z chmieli mam tylko 40g Permaint 8,47%. Dzisiaj nie dam rady nic dokupić. Wg excela (PPPP) wychodzi mi ze dajac na 60min otrzmam około 40IBU ( na aromat mogę sobie darować bo planuje trzymać w butelce co najmniej 15 miesięcy). Pytanie czy coś dokupić i dorbić "herbatke" którą doleje przy przelewaniu na cichą? Czy zostawić i powinno wystarczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Kolego z Tychów naprawdę zostaw to piwo w spokoju, nie zaglądaj, a już na pewno niczym niczym w nim nie grzeb bo wtedy na pewno spleśnieje. Oczywista sprawa, nigdy nie zaglądam pod pokrywę przez pierwsze 10-14 dni . Lubię dać drożdżom spokój. Tylko, że ta piana jest już na zewnątrz i ma kontakt z powietrzem (co dobrze widać na zdjęciu parę postów wyżej), więc podejrzewam, że jak stanie się coś z tą pianą, która jest na zewnątrz, to i może przejść zakażenie do środka fermentora. No trochę się cykam po prostu Edytowane 28 Listopada 2014 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Pianę który wyłazi na zewnątrz lepiej usunąć. mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Zacieram właśnie RISa , wcześniej nie ogarnąłem i z chmieli mam tylko 40g Permaint 8,47%. Dzisiaj nie dam rady nic dokupić. Wg excela (PPPP) wychodzi mi ze dajac na 60min otrzmam około 40IBU ( na aromat mogę sobie darować bo planuje trzymać w butelce co najmniej 15 miesięcy). Pytanie czy coś dokupić i dorbić "herbatke" którą doleje przy przelewaniu na cichą? Czy zostawić i powinno wystarczyć? Jeżeli jesteś z ekstraktem blisko dolnej granicy to bym zostawił. Herbatka nie daje najlepszych efektów. Jeżeli jednak jesteś blisko maksimum dla stylu to piwo może mieć balans zbyt słodki. Popytaj może ktoś w okolicy Cię poratuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jeżeli jesteś z ekstraktem blisko dolnej granicy to bym zostawił. Herbatka nie daje najlepszych efektów. Jeżeli jednak jesteś blisko maksimum dla stylu to piwo może mieć balans zbyt słodki. Popytaj może ktoś w okolicy Cię poratuje. Celuje w 22-23BLG. Wiec rczej środek przedziału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Kolego z Tychów naprawdę zostaw to piwo w spokoju, nie zaglądaj, a już na pewno niczym niczym w nim nie grzeb bo wtedy na pewno spleśnieje. Oczywista sprawa, nigdy nie zaglądam pod pokrywę przez pierwsze 10-14 dni . Lubię dać drożdżom spokój. Tylko, że ta piana jest już na zewnątrz i ma kontakt z powietrzem (co dobrze widać na zdjęciu parę postów wyżej), więc podejrzewam, że jak stanie się coś z tą pianą, która jest na zewnątrz, to i może przejść zakażenie do środka fermentora. No trochę się cykam po prostu Myślałem, że piana w wiadrze Tą na zewnątrz bym przetarł, bo chyba może faktycznie skisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orangio Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witajcie. Wczoraj wieczorem uwarzyłem Single Hopa, zostawiłem przez noc na ostygnięcie, i dziś chciałem zadać gęstwę. Niestety, babcia robiła porządki w lodówce, i gęstwa wylądowała w sedesie. Wszystkie sklepy w mojej okolicy są zamknięte, a w poniedziałek raczej bedzie za późno na drożdże, infekcja murowana. NIE MA KTOŚ UŻYCZYĆ GĘSTWY NP. S-33, albo US-06 W OKOLICACH RZESZOWA? Szkoda mi piwo wylewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 To jeszcze jedno pytanie Czy jak juz po tych 2-3 dniach fermentacja sie uspokoi, powinienem to wyczyscic, zeby ta piana nie 'splesniala' (zepsuła się, zakaziła czy jak to nazwac)? Czy moge to zostawić tak do konca fermentacji, az przeleje na cichą? Wlewanie powyżej 24 litrów to zaproszenie do syfu lub głupota. 3/4 fermentora i jest ok ale lepiej sprawdzić specyfikację drożdży, np pianotworne 3068 to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Witajcie. Wczoraj wieczorem uwarzyłem Single Hopa, zostawiłem przez noc na ostygnięcie, i dziś chciałem zadać gęstwę. Niestety, babcia robiła porządki w lodówce, i gęstwa wylądowała w sedesie. Wszystkie sklepy w mojej okolicy są zamknięte, a w poniedziałek raczej bedzie za późno na drożdże, infekcja murowana. NIE MA KTOŚ UŻYCZYĆ GĘSTWY NP. S-33, albo US-06 W OKOLICACH RZESZOWA? Szkoda mi piwo wylewać Trzymaj na balkonie jak sterylne to nic sie nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Tylu zacnych piwowarów w Rzeszowie i ... nikt nie ma zbędnych drożdżaków? Edytowane 30 Listopada 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Dr2, ale bliżej do Alepiwo w Tyczynie (jakieś 12-14km od Błażowej)... Wszystkie sklepy w mojej okolicy są zamknięte, Kontaktowałeś się z quraqusem? Edytowane 30 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Uwarzyłem wczoraj IIPA 18,5 BLG, 26 L. Troszkę zaskoczyła mnie temperatura w pomieszczeniu gdzie fermentuje bo jest tam przy obecnych przymrozkach 12 stopni. Specjalnie zostawiłem tam wczoraj żeby brzeczka się jeszcze trochę ostudziła bo zadałem drożdże (2 saszetki US-05) w temp. 25 stopni. Zostawić tam czy przenieść w cieplejsze miejsce (20 stopni)? Fermentował ktoś na US-05 w tak niskich temperaturach? Obecnie po 18h od zaszczepienia powstała już ładna czapa drożdżowa. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Us-05 spokojnie dadzą radę w niskich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 IMHO, 1. po co zadawałeś drożdże w temp. 25. st.C ? 2. ja bym zostawił nastaw w raczej w temp 12 niż przenosił go do 20 st.C - te drożdżaki powinny dać radę, a piwo będzie miało czysty profil. ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 1. po co zadawałeś drożdże w temp. 25. st.C ? Generalnie to z tego powodu ze raczej miałem pewność, że brzeczka przed rozpoczęciem fermentacji zdąży się ostudzić. A drugi powód to zasypiałem na stojąco i marzyłem tylko żeby się położyć. 36 h bez snu robi swoje. Dzięki za pomoc zostawię piwo tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Drugie mogę zrozumieć, a pierwsze to jakiś mit/herezja, toć drożdże mają gdzieś czy temperatura spadnie czy nie. Biorą się do roboty i tyle (przy okazji produkując ciepełko). Co wyprodukują to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Ale zanim wezmą się do roboty najpierw się rozmnażają tak? A rozmnażają się szybciej w wyższej temperaturze. Samo rozmnażanie się w wyższej temp. nie wpływa negatywnie na piwo ale już fermentacja tak. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi