Wiktor Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Słusznie, w34 są zdecydowanie lepsze od s23 jak tam nie czułem jakiś porażających różnic, oba piwa wyszły dobre na tej samej brzeczce i w tej samej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Słusznie' date=' w34 są zdecydowanie lepsze od s23[/quote'] jak tam nie czułem jakiś porażających różnic, oba piwa wyszły dobre na tej samej brzeczce i w tej samej temp. Z parę lat wcześniej dość intensywnie używałem s-23, piwo fermentowane w zakresie dolnej temp. pracy drożdży wychodziło dobre. Przy fermentacji w temp. górnej pracy drożdży były już lekko wyczuwalne nuty estrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Robiłem na tym i na tych drożdzach, na W34 są bardziej lagerowe piwa, na S23 mają za to inny bukiet smakowo-zapachowy. W34 zyskują przy dłuższym leżakowaniu ale nie wybaczają błędów fermentacji - miałem i super i marne piwo na tych samych drożdzach. S23 chyba są lepsze dla początkujących piwowarów - żadne piwo nie wyszło mi złe, ale na W34 lagery były lepsze. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Właśnie zacieram dekokcyjnie koźlaka, po przelaniu dekoktu do zacieru głównego temperatura ustaliła się na 80°C. Dolałem szybko zimnej wody, żeby było 72°C, ale czy nie jest już za późno? Jak długo dezaktywują się enzymy? W zacierze jest skrobia. W przypadku braku skurzenia, dobrym rozwiązaniem będzie dosypanie z 500g pilzneńskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Może nie wszystkie ubiłeś, myslę że dodanie słodu to dobry pomysł. Próba jodowa wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) OK, dodałem 0,5kg pilzneńskiego i wydłużyłem zacieranie w 72°C o 30min. Próba jodowa na brzeczce jest negatywna, ale jak się rozetrze trochę młóta to barwi się na fioletowo. Edit: Niestety chyba enzymy zostały wybite, bo skrobia nie chce się scukrzyć mimo blisko 1,5h w 72°C. Dodałem kolejne 0,5kg pilzneńskiego i czekam... Edytowane 17 Grudnia 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Schemat Chmielenia z przepisu: 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Czyli: po 60 minutach 28g marynki po 75min lubelski i mech Czy dobrze rozumiem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Schemat Chmielenia z przepisu: 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Czyli: po 60 minutach 28g marynki po 75min lubelski i mech Czy dobrze rozumiem??? Marynke musisz gotować 60min a lubelski i mech 15 min czyli jeżeli zakładasz gotowanie 75 min. marynke wrzucasz po 15 min. od rozpoczęcia gotowania. Lubelski i mech wrzucasz na ostatnie 15 min. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Nie, zwyczajowo podaje się czasy chmielenia od końca: 15 minut przed końcem, 60 minut przed końcem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Względnie można to zmnemonizować tak, że jest to czas gotowania chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Schemat Chmielenia z przepisu: 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Czyli: po 60 minutach 28g marynki po 75min lubelski i mech Czy dobrze rozumiem??? Marynke musisz gotować 60min a lubelski i mech 15 min czyli jeżeli zakładasz gotowanie 75 min. marynke wrzucasz po 15 min. od rozpoczęcia gotowania. Lubelski i mech wrzucasz na ostatnie 15 min. Jakby nie mogli napisac od razu po ludzku. Np. w ponizszym schemacie nie mam watpliwosci zadnych: Czas gotowania 80 minut Chmielenie Po 10min ? 25 g chmielu Po 50min ? 15 g chmielu Po 75min ? 10 g chmielu DZIEKI ZA POMOC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ronas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) witam zabrałem się dziś za przelewanie lagera na cichą, po 13 dniach burzliwej w 10 stopniach(lodówka),blg zeszło z 11blg do 6blg pytanie przelewać,czy jeszcze niech postoi? pierwszy raz na dolniakach fermentuje, stąd nie wiem :rolleyes: czy to normalne jest to puszka copersa european lager i drożdże zamieniłem na saflager s-23 z góry dzięki za odpowiedz (miałem to napisać w piaskownicy,ale już poszło) Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Ronas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Przenieś do ok. 14ST. i poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ronas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Przenieś do ok. 14ST. i poczekaj. zamieszałem delikatnie i wstawiłem do lodówki,podniosę temp. tak jak mówisz za parę dni znowu sprawdzę blg dzięki za odpowiedz Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warze Koźlaka. Ile dac drożdży w34/70 na 22 l brzeczki 16.5 blg? Dwie saszetki po 11 g czy mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Pan Lukas chce bardzo być prowadzony za rączkę, wiki i wyszukiwarka się kłania. Odpowiedź m.in. tu: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Według Beersmith?a potrzebujesz co najmniej 3 paczki. Więc daj te 2 i pamiętaj o uwodnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Pan Lukas chce bardzo być prowadzony za rączkę, wiki i wyszukiwarka się kłania. Odpowiedź m.in. tu: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Holender nie ma czasu.... brzeczka juz sie chłodzi i zaraz z drozdzami jedziemy... Znowu nie odrobiłem pracy domowej... Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warze Koźlaka. Ile dac drożdży w34/70 na 22 l brzeczki 16.5 blg? Dwie saszetki po 11 g czy mniej? Proponuję starter z i saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jak wynika z tego kalkulatora to 32 gramy suchych drożdży. Ale bym się tym tak specjalnie nie sugerował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warze Koźlaka. Ile dac drożdży w34/70 na 22 l brzeczki 16.5 blg? Dwie saszetki po 11 g czy mniej? Proponuję starter z i saszetki Tak właśnie robię na 45l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warze Koźlaka. Ile dac drożdży w34/70 na 22 l brzeczki 16.5 blg? Dwie saszetki po 11 g czy mniej? Proponuję starter z i saszetki Tak właśnie robię na 45l brzeczki. Jejski a ilu litrowy robisz starter na 45l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Około 2l na 45l 12BLg zadawane w ok 15sC na rozruszanie drożdży. Potem w zależności od BLg brzeczki od 200-400ml świeżej gęstwy. Zaraz mnie zjedzą laboranci, ale mam to w nosie i nie używam kalkulatorów! Edit MOWA O LAGERACH Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Około 2l na 45l 12BLg zadawane w ok 15sC na rozruszanie drożdży. Potem w zależności od BLg brzeczki od 200-400ml świeżej gęstwy. Zaraz mnie zjedzą laboranci, ale mam to w nosie i nie używam kalkulatorów!Edit MOWA O LAGERACH No właśnie dlatego pytałem, kalkulatory pokazują takie wielkości starterów, że zastanawiałem się czy ktoś robi takie duże startery. Potrzebowałem opinii praktyka. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi