Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Słusznie' date=' w34 są zdecydowanie lepsze od s23[/quote']

 

jak tam nie czułem jakiś porażających różnic, oba piwa wyszły dobre na tej samej brzeczce i w tej samej temp.

Z parę lat wcześniej dość intensywnie używałem s-23, piwo fermentowane w zakresie dolnej temp. pracy drożdży wychodziło dobre. Przy fermentacji w temp. górnej pracy drożdży były już lekko wyczuwalne nuty estrowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem na tym i na tych drożdzach, na W34 są bardziej lagerowe piwa, na S23 mają za to inny bukiet smakowo-zapachowy. W34 zyskują przy dłuższym leżakowaniu ale nie wybaczają błędów fermentacji - miałem i super i marne piwo na tych samych drożdzach. S23 chyba są lepsze dla początkujących piwowarów - żadne piwo nie wyszło mi złe, ale na W34 lagery były lepsze.

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zacieram dekokcyjnie koźlaka, po przelaniu dekoktu do zacieru głównego temperatura ustaliła się na 80°C. Dolałem szybko zimnej wody, żeby było 72°C, ale czy nie jest już za późno? Jak długo dezaktywują się enzymy? W zacierze jest skrobia. W przypadku braku skurzenia, dobrym rozwiązaniem będzie dosypanie z 500g pilzneńskiego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, dodałem 0,5kg pilzneńskiego i wydłużyłem zacieranie w 72°C o 30min. Próba jodowa na brzeczce jest negatywna, ale jak się rozetrze trochę młóta to barwi się na fioletowo.

 

Edit: Niestety chyba enzymy zostały wybite, bo skrobia nie chce się scukrzyć mimo blisko 1,5h w 72°C. Dodałem kolejne 0,5kg pilzneńskiego i czekam...

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schemat Chmielenia z przepisu:

75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

 

Czyli:

po 60 minutach 28g marynki

po 75min lubelski i mech

Czy dobrze rozumiem???

Marynke musisz gotować 60min a lubelski i mech 15 min

czyli jeżeli zakładasz gotowanie 75 min. marynke wrzucasz po 15 min. od rozpoczęcia gotowania.

Lubelski i mech wrzucasz na ostatnie 15 min.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schemat Chmielenia z przepisu:

75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

 

Czyli:

po 60 minutach 28g marynki

po 75min lubelski i mech

Czy dobrze rozumiem???

Marynke musisz gotować 60min a lubelski i mech 15 min

czyli jeżeli zakładasz gotowanie 75 min. marynke wrzucasz po 15 min. od rozpoczęcia gotowania.

Lubelski i mech wrzucasz na ostatnie 15 min.

 

Jakby nie mogli napisac od razu po ludzku. Np. w ponizszym schemacie nie mam watpliwosci zadnych:

Czas gotowania

80 minut

 

Chmielenie

 

Po 10min ? 25 g chmielu

 

Po 50min ? 15 g chmielu

 

Po 75min ? 10 g chmielu

 

 

DZIEKI ZA POMOC :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

 

zabrałem się dziś za przelewanie lagera na cichą,

po 13 dniach burzliwej w 10 stopniach(lodówka),blg zeszło z 11blg do 6blg

 

pytanie przelewać,czy jeszcze niech postoi?

 

pierwszy raz na dolniakach fermentuje, stąd nie wiem :rolleyes: czy to normalne

 

jest to puszka copersa european lager i drożdże zamieniłem na saflager s-23

 

z góry dzięki za odpowiedz

 

(miałem to napisać w piaskownicy,ale już poszło)

Edytowane przez Ronas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pan Lukas chce bardzo być prowadzony za rączkę, wiki i wyszukiwarka się kłania.

 

Odpowiedź m.in. tu:

 

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

Holender nie ma czasu.... brzeczka juz sie chłodzi i zaraz z drozdzami jedziemy...

Znowu nie odrobiłem pracy domowej... :(

Edytowane przez Lukas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warze Koźlaka. Ile dac drożdży w34/70 na 22 l brzeczki 16.5 blg? Dwie saszetki po 11 g czy mniej?

Proponuję starter z i saszetki

Tak właśnie robię na 45l brzeczki.

 

Jejski a ilu litrowy robisz starter na 45l?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około 2l na 45l 12BLg zadawane w ok 15sC na rozruszanie drożdży. Potem w zależności od BLg brzeczki od 200-400ml świeżej gęstwy. Zaraz mnie zjedzą laboranci, ale mam to w nosie i nie używam kalkulatorów!

Edit

MOWA O LAGERACH

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około 2l na 45l 12BLg zadawane w ok 15sC na rozruszanie drożdży. Potem w zależności od BLg brzeczki od 200-400ml świeżej gęstwy. Zaraz mnie zjedzą laboranci, ale mam to w nosie i nie używam kalkulatorów!

Edit

MOWA O LAGERACH

 

No właśnie dlatego pytałem, kalkulatory pokazują takie wielkości starterów, że zastanawiałem się czy ktoś robi takie duże startery.

Potrzebowałem opinii praktyka.

Dzięki !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.