GTB Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) GTB dzięki wielkie. Proszę Cie bardzo Edytowane 7 Grudnia 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Maciek, wystaw brzeczkę na dwór. Zabezpiecz ale nie folią. Najlepsza byłaby fizelina, na nią jakiś dobrze wytrzepany ręcznik, na to płyta meblowa czy cóś.... i dwa dni wytrzyma. Jak dojdą drożdże, zagotować na krótko, schłodzić i do akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) 1. jakie mam szanse, że piwo się uda? 50/50 2. jaki wpływ na piwo może mieć tak późne zaszczepienie brzeczki? o ile to się nie zepsuje po tylu dniach to chyba żaden, tylko może zmętnieć strasznie. poczytaj o mętnieniu piwa na zimno, przy chłodzeniu,osady zimne itd. (ja tak miałem,a stało pare godzin) czy warto będzie jeszcze raz zagotować brzeczkę i w jaki sposób będzie to rzutować na piwie? no napewno warto zagotować żeby ewentualnych zarazków sie pozbyć,wysterylizować. na samym piwie to nie wiem jak się odbije ale po ponownym zagotowaniu pewnie ekstrakt się zwiększy bo coś tam odparuje,więc możliwe że będziesz musiał coś wody dolać, ale tragedii nie przewiduje ale ja tu tylko sprzątam, niech majstry się wypowiedzą Edytowane 8 Grudnia 2014 przez GTB Przemolca 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam. Zaczynam przygodę z warzeniem piwa. Wczoraj warzyłem z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem. Wszystko przebiegało wzorowo, do momentu kiedy zorientowałem się, że nie mam drożdży (pewnie w czasie imprezy andrzejkowej ktoś przez przypadek wyrzucił do śmieci) Garnek z ciepłą brzeczką zabezpieczyłem folią aluminiową i zamówiłem kolejne drożdże (te pewnie przyjdą za 2 dni). Pytania: 1. jakie mam szanse, że piwo się uda? 2. jaki wpływ na piwo może mieć tak późne zaszczepienie brzeczki? 3. czy warto będzie jeszcze raz zagotować brzeczkę i w jaki sposób będzie to rzutować na piwie? Proszę o pomoc jak byś uzupełnił profil to była by duża szansa że nawet jutro rano by Cię ktoś po ratowa,czy to jakimiś zapasami czy gęstwą jeśli wszystko zrobiłeś ok,to normalnie w zamknięty wiadrze najlepiej na dworze powinno wytrzymać ,szczególnie jak wlałeś gorącą brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ja bym zdekantował do fermentora i szczelnie zamknięte trzymał na balkonie. Duża szansa, że nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam, Potrzebuję pomocy Dziś warzyłem piwo i jakimś cudem podczas chmielenia wyparowało mi trochę za dużo piwa z 24 zostało 16 litrów. Pytanie czy mogę dolać wody mineralnej do tych 20l. Drożdże wlane do piwa, BLG wynosi 15 a powinno 12 jak rozcieńczę powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Po pierwsze jeśli ci wyparowała to brzeczka nie piwo. Po drugie aż 8 litrów?! To ile godzin to gotowałeś? Wszystko możesz. Próbuj...Na pewno nie wybuchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 mi spokojnie wyparuje 6 litrów podczas godzinnego gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Brzeczkę Gotowałem 80 minut ,z 1l.około został z chmielinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Po pierwsze jeśli ci wyparowała to brzeczka nie piwo. Raczej woda a nie brzeczka - gdyby wyparowała brzeczka to uzupełniać braki powinno się brzeczką a nie wodą. Dolej spokojnie wody. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Własnie dolałem 5l wody z Biedry, fermentacja jeszcze nie ruszyła. Zobaczę co z tego wyjdzie. (pewnie piwo) Ostatni proces warzenia przebiegł dobrze(porter) zgadzała się ilosc brzeczki po gotowaniu, BLG, gotowałem 60 minut a tu tylko 20 min. więcej i tyle strat. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez GRZANY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Po pierwsze jeśli ci wyparowała to brzeczka nie piwo. Raczej woda a nie brzeczka - gdyby wyparowała brzeczka to uzupełniać braki powinno się brzeczką a nie wodą. Dolej spokojnie wody. No tak.... późna pora ... spać się chciało. Oczywiście woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Czy 13% Caramunich III w zasypie będzie utrudniać próbę jodową? Edytowane 8 Grudnia 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Nie będzie. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek28 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dzięki Singer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek28 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Mam w paczkomacie do odbioru zestawy surowców z kilkoma saszetkami suchych drożdży. Dzisiaj mi nie po drodze - mogą poczekać do jutra? Czy nocny przymrozek może im zaszkodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Danstar wręcz zaleca1 trzymanie swoich suchych drożdży w zamrażarce, więc noc w paczkomacie nie powinna im zaszkodzić 1http://www.danstaryeast.com/articles/freezing-dry-yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Chciałem właśnie rozlewać Pumpkin Ale a tu taki widok w wiadrach. Jakby cienka błonka na powierzchni. W wiadrze z pierwszych dwóch zdjęć więcej a w drugim na kolejnych dwoch zdjęciach mniej. W smaku ciężko powiedzieć czy coś nie tak bo przyprawy były w składzie. Proszę o sugestie co z tym robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Pumpkin Ale a tu taki widok w wiadrach IMHO, Pumpkin Lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) hehehehe butelkuj i na depozyt :D Edytowane 11 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 http://m.youtube.com/watch?v=Ngjs0UsiB6s Może 2 wiadro chociaż zabutelkuję? Wygląda dużo lepiej i w smaku też jest bardziej normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 jak w smaku jest ok to butelkuj, jak w butelkach powoli zacznie wychodzić kwach to najwyżej będzie do szybkiego spicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Pierwsze wiadro infekcja, drugie nie. Możesz drugie butelkować, ale eksponując tak piwo narażasz się na infekcję kolejną... W pierwszym wiadrze wyraźny tlenowiec, po dostarczeniu tlenu dopiero zacznie się jazda, jak chcesz uratować, bo smak jest okej to pasteryzuj, schłodź nowe drożdże, z tydzień w wiadrze i do rozlewu No i obowiązkowo cały sprzęt NaOH. amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi