scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Geladin ja bym zlał prosto na świeżą gęstwę czekoladowego i trzymaj w jak najwyższej temperaturze. Jak to nic nie da, dodaj jakiś żarłocznych drożdży np. belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geladin Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Napowietrzałeś to piwo? Długo to piwo już stoi? napowietrzane było, metodą przelewania z wysokości i gwałtownego mieszania, a stoi już ponad 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 To nie wiem co może być przyczyną takiego zatrzymania piwa. Ja osobiście próbowałbym tak jak pisze scooby dodać świeżych zahartowanych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 U mnie na S-04 gęstwie w 13-14 stopniach w dwa tygodnie zeszło do około 11blg z 27blg, nie powiem jak wygląda sprawa teraz bo nie mam dostępu do wiadra pewnie do soboty, napowietrzane mieszaniem. Możliwe, że u mnie jest to niejako zasługą użycia gęstwy, a nie suchych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jak to nic nie da, dodaj jakiś żarłocznych drożdży np. belgijskich. To Danstar Nottingam nie są wystarczająco żarłoczne? One powinny mieć dopisek Stosujesz na własne ryzyko. Chyba żadne inne drożdże nie są tak nieprzewidywalne jak te właśnie. Ale 3 saszetki trefne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jak to nic nie da, dodaj jakiś żarłocznych drożdży np. belgijskich. To Danstar Nottingam nie są wystarczająco żarłoczne? One powinny mieć dopisek Stosujesz na własne ryzyko. Chyba żadne inne drożdże nie są tak nieprzewidywalne jak te właśnie. Ale 3 saszetki trefne ? No ja też jestem trochę zaskoczony, mój 25* na 2 saszetkach T-58 (które mają się nijak do tego co wyczyniają Nottinghamy) uwodnionych, ale bez startera, zjechało do 8* bez problemu i bez żadnego machania fermentorem. Może to głupie pytanie - ale 16* mierzone było spławikiem, czy refraktometrem? Zarzucenie tego na gęstwę po stoucie brzmi sensownie, ale pytanie czemu nie odfermentował samodzielnie. Bardzo burzliwie fermentował, czy był dość spokojny? M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Fermentacja ruszyła bardzo gwałtownie i trwałe może 5 dni i ucichła. Po kolejnym tygodniu mierze ekstrakt i jest 16 Blg czyli trochę dużo, zakładałem że spadnie przynajmniej do 9-10. Mierzone 3 razy w odstępie 5 dni. Nic nie spada. Generalnie mocniejsze trunki miodosytnicy i winiarze radzą fermentować wolniej (w niższej temperaturze) bo wtedy drożdż rodzi się silny i odporny, a jak im odpieprzyło, w 5 dni gwałtownie "naruchały" słabej biomasy to i padły biedne od nadmiaru wódy zanim dojadły do końca. Kolega pisze że już jakiś czas piwowarzy, ale może gdzieś się błędu nie ustrzegł i zdradziłby zasyp, schemat zacierania, to i lepiej będzie pomagać... Nie wiem kiedy będziesz miał tę gęstwę awaryjną, ale może do tego czasu odbierz trochę risa, zadaj chociażby piekarniczymi, wstaw do ciepłego i zobacz czy ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geladin Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 odpowiadając na pytania: pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu) zacierane było dość prosto 65* przez 90 min., 72* przez 30 min. dodane palone i 78 przez 10 min Zasypu dokładnie teraz nie pamiętam, a notatki w domu (szło to jakoś tak): 5 kg pilzeński 1 kg monachijski 1 kg wiedeński 1 kg pszeniczny 1 kg Karmelowy 1 kg płatków żytnich i owsianych (po pół) palonych słodów koło 2 kg, może więcej proporcji nie pamiętam teraz (jęczmień palony, pszenica palona, czekoladowy ciemny, barwiący ) Gęstwę z stouta czekoladowego powinienem mieć jakoś w czwartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu) Ale po przeliczeniu brix->plato, czy po korekcie odczytu dla piwa po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Podrzuć odczyt bez przeliczenia + ekstrakt początkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Podrzuć odczyt bez przeliczenia + ekstrakt początkowy Ma 30 warek na koncie, chyba zna podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geladin Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu) Ale po przeliczeniu brix->plato, czy po korekcie odczytu dla piwa po fermentacji? według kalkulatora i to i to - jak dotąd wszystko się zgadzało z innymi piwami ale podaje bez korekty, nastawna było 28,1* brixta, pomiar wczorajszy bez zmian od kilku dni 17* Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Geladin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Podrzuć odczyt bez przeliczenia + ekstrakt początkowy Ma 30 warek na koncie, chyba zna podstawy. Nie kwestionuję, w żadnym razie. Sam się jednak ostatnio złapałem na głupiej pomyłce przy liczeniu, którą parokrotnie powielałem drapiąc się po łbie. Ot, chcę pomóc pomiary robione refraktometrem (podane przeze mnie wartości są już po przeliczeniu) Ale po przeliczeniu brix->plato, czy po korekcie odczytu dla piwa po fermentacji? ale podaje bez korekty, nastawna było 28,1* brixta, pomiar wczorajszy bez zmian od kilku dni 17* BrewTarget przy WRI 1.04 przy odczycie 28.1 Brix i 17 Brix daje mi FG 1.036, czyli 9.5* Plato. NorthernBrewer tak samo: http://www.northernbrewer.com/refractometer-calculator/ a to sugerowałoby już bardzo ładne odfermentowanie. teraz pytanie, kto popełnia błąd - Ty, czy ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 a skąd jesteś? może jest gdzieś w okolicy ktoś kto może Cię wesprzeć gęstwą jakąś? ja skłaniam się ku temu co pisał Jaras Generalnie mocniejsze trunki miodosytnicy i winiarze radzą fermentować wolniej (w niższej temperaturze) bo wtedy drożdż rodzi się silny i odporny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 BrewTarget przy WRI 1.04 przy odczycie 28.1 Brix i 17 Brix daje mi FG 1.036, czyli 9.5* Plato. NorthernBrewer tak samo: http://www.northernb...ter-calculator/ a to sugerowałoby już bardzo ładne odfermentowanie. teraz pytanie, kto popełnia błąd - Ty, czy ja No wg. tego niestety wygląda na twój błąd, wklepałem w linku którym podałeś wychodzi 8,5 plato nawet... Nie wiem czy coś jest tam nie pochrzanione, wpisałem też w apkę na androida wychodzi jak byk 16 plato Ja też bym stawiał na to, że mimo trzech saszetek drożdży fermentacja zaszła bardzo gwałtownie i to ubiło drożdże, albo Nottinghamy nie są tak odporne na alko jak to piszą producenci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Und Ty korzystasz z refraktometru i nie wiesz jak go przeliczać.. Myślisz że przy tych kilku % alk to przekłamanie refraktometru to byłoby tylko tyle ile pi razy oko wynika z podzielenia brix przez 1,04 czyli przeliczenia na plato? Nawet w Twoich notatkach przy słabszych piwach są większe przekłamania, pierwszy przykład z brzegu: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__880#entry311524 i ponad 5 stopni przekłamania. Piwo ma 1.037 co daje ok 9 blg. Wg mnie jest po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 BeerSmith2 początkowe 28,1°Brix = 27,319°P odczyt 17°Brix Korekta 9,884°P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) No wg. tego niestety wygląda na twój błąd, wklepałem w linku którym podałeś wychodzi 8,5 plato nawet... Nie wiem czy coś jest tam nie pochrzanione, wpisałem też w apkę na androida wychodzi jak byk 16 plato Arkusz, którego zrzuty ekranu pokazujesz, używa do wyliczenia SG funkcji zaproponowanej przez Seana Terrilla tutaj: http://seanterrill.c...er-correlation/ Northern Brewer i BrewTarget, a prawdopodobnie BeerSmith, używa funkcji stąd: http://primetab.com/formulas.html Czyli każdy ma rację i każdy ma swoją. Z dyskusji, które czytałem, a borykałem się z dokładnie tym samym problemem przy swoim RISie i używałem tych samych kalkulatorów co Ty (Android też mi pokazywał zawyżoną wersję) dowiedziałem się, że wzór Terrilla ma spory problem przy piwach o dużym ekstrakcie. Wpisz w swój arkusz końcowy odczyt 17, 16.5 i 16 Brix i zobacz jak drastycznie zmienia się końcowy wynik. Formuła z PrimeTab ma inne niedokładności, więc nie jest złotym środkiem - ale w przeciwieństwie do Terrilla, w moim RISie zgodziła się ze spławikiem, po który w końcu wkurzony sięgnąłem. Wyniki przeliczone BrewTargetem i Northern Brewerem w moich piwach praktycznie w 100% zgadzają się ze spławikiem - z kolei te z Excela, który cytujesz, są rozjechane w kosmos Niestety, uroki obliczeń na refraktometrze Pół świata twierdzi, że formuła Terrilla jest lepsza od tej zwykłej - ale trudno mi uwierzyć, jeśli z niej dostaję 16* a spławik pokazuje 8*... Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Mateusz Papiernik 1therion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Faktycznie teraz widzę że przy dużych ekstraktach kalkulator mocno przekłamuje Dobrze, że się posiłkuje BS często, a ten mam do przeliczeń na szybko Und Ty korzystasz z refraktometru i nie wiesz jak go przeliczać.. Myślisz że przy tych kilku % alk to przekłamanie refraktometru to byłoby tylko tyle ile pi razy oko wynika z podzielenia brix przez 1,04 czyli przeliczenia na plato? Nawet w Twoich notatkach przy słabszych piwach są większe przekłamania, pierwszy przykład z brzegu: http://www.piwo.org/...880#entry311524 i ponad 5 stopni przekłamania. Różnica zaledwie 0,4 blg w tym przykładzie? Proszę cię Bartek czy to ma aż tak przeogromne znaczenie przy piwach o niskim ekstrakcie (16,5 blg )? Ale do piw o wysokim balingu faktycznie kłamie i to znacznie, apka na androida widocznie też na tym systemie jest Spoko dobrze wiedzieć człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Napisałem aż do Seana z pytaniem o ten i o mój przypadek. Jego formuła jest niemal 100% zgodna dla piw o "typowych" ekstraktach, a także dla dużych, ale bardzo mocno odfermentowanych piw. Jaja zaczynają się, kiedy w piwie zostaje sporo cukru, a początkowy ekstrakt był duży. Ciekawy jestem, czy i co odpowie. Dam znać, jak się czegoś dowiem. Na obliczenia z refraktometru po fermentacji trzeba brać poprawkę - jak coś się wydaje podejrzane, sprawdzić innym narzędziem, a najlepiej wrzucić spławik Mało swojego RISa też nie zadałem dodatkowymi drożdżami, ale coś mi z tymi wynikami pomiaru zaczęło śmierdzieć i zacząłem grzebać, jak to jest liczone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 4,2 blg a 9,3 brix to jest 5 stopni różnicy. W tym risie 17 brix a 16 blg wychodzące z obliczeń - od razu widać że coś nie tak, za mała różnica, praktycznie jakby w ogóle alk nie było w tym piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wg tego kalkulatora niecałe 6%. Przynajmniej u mnie na smak od razu było wiadomo, że jest więcej Wynik z NB/BS/BT w okolicach 9.5 wydaje się sensowniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Pomiar FG za pomocą refraktometru jest mocno utrudniony ze względu na większy współczynnik załamania światła alkoholu niż wody, który rekompensuje spadek tej wartości związany z ubytkiem cukrów. Problem jest przy praktycznie każdych piwach, niezależnie od OG. Np. piwo, które wg. "spławika" fermentuje z 12 na 3°Blg będzie wskazywać na refraktometrze 6,5°Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Bardzo jestem ciekawy odpowiedzi. Czułem, że odpowiedzi będą ciekawe, a to jeszcze nie koniec, jak mniemam Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Co to jest lekki starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi